Hürriyetçi Eğitim Sen, Öğretmenlere verilen seçim görevi ve görev almak istemeyen öğretmenlerin durumu ile ilgili olarak Yüksek Seçim Kuruluna başvuru yaptı. Başvuruda evli olan çiftlere aynı anda görev verilmemesi ve sadece birine görev verilmesi, öğretmenlerin seçim görevinde yemek ve yol ücretinin karşılanması, seçimdeki görev süresince sorumluluğun sadece öğretmenlere değil tüm kamu çalışanlarına eşit şekilde dağıtılması ve seçim görevinde gönüllülük esasına dikkate alınması yönünde talepler dile getirilmişti. Kurul sendikanın başvurusuna cevap verdi.

YSK’nın sendikanın taleplerini İlker dilekçeye yanıtı şöyle:

GEREĞI GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ: 

İstemem; seçim görevlerinin gönüllülük esasına göre yapılması, evli olanlardan sadece bir kişiye görev verilmesi, tüm kamu çalışanları arasında görev dağılımını eşit yapılması, seçim görevi alan ancak mazereti olan kişi ile görev almak isteyen kişi arasında değişiklik yapılabilmesinin sağlanması ve seçim görev alan kamu görevlilerinin güvenlik, ulaşım yemek ihtiyaçlarını karşılanmasına ilişkindir.

298 sayılı  Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un;

“ sandık kurulu başkanının belirlenmesi” başlıklı 22. maddesinin birinci fıkrasında;

“ ilçede görev yapan tüm kamu görevlerini listesi, mülki idare amiri tarafından yerleşim yeri adresleri esas alınmak suretiyle ilgili ilçe Seçim kurulu Başkanlıklarına gönderilir. İlçe Seçim kurulu başkanı, bu kamu görevlileri arasından ihtiyaç duyulan sandık kurulu başkanı sayısının iki katı kamu görevlisini at çekme suretiyle tespit eder ve bu kişiler arasından mani hali bulunmayanlar sandık kurulu başkanı olarak belirler.”,

“ sandık kurulu üyeleri” başlıklı 23. maddesinde;

“…….

İlçe Seçim kurulu başkanı sandık kurunun kalan bir asıl ve bir yedek üyesini belirlemek için önce 22. maddenin birinci fıkrası uyarınca bildirilen listeden sandık kurulu başkanı olarak belirlenmeyenler arasından, ihtiyaç duyulan sandık kurulu üye sayısının iki katı kamu görevlisini ad çekme suretiyle tespit eder ve bu kişilerden mani hali bulunmayanları sandık kurulu asıl ve yedek üyesi olarak belirler. 

“ sandık kurulu üyelerinin belirlenmesi” başlıklı onuncu maddesinde;

“…

İlçe Seçim kurulu başkanı, sandık kurulunun kalan bir asıl ve bir yedek üyesini belirlemek için önce 298 sayılı kanunun 22. maddesinin birinci fıkrası uyarınca bildirilen listeden sandık kurulu başkanı olarak belirlenmeyenler arasından ihtiyaç duyulan sandık kurulu üye sayısının iki katı kamu görevlisini at çekme suretiyle tespit eder ve bu kişilerden mani hali bulunmayanları sandık kurulu asıl ve yedek üyesi olarak belirler.

MEB’den 4 gün okul 3 gün tatil sistemine yakın bir uygulama geliyor MEB’den 4 gün okul 3 gün tatil sistemine yakın bir uygulama geliyor

Üyeliklerin bu şekilde doldurulması mümkün olmazsa, eksik eksiklikler, ilçe Seçim kurulu başkanı tarafından, o çevrede bulunan ve sandık kurulunda görev verilmesinde sakınca olmayan kimselerden doldurulur. “ düzenlemelerine yer verilmiştir.

Kurulumuzca yapılan değerlendirme neticesinde; 298 sayılı kanunun 22 ve 23. maddeleri ile 139 sayılı genel hükümleri gereğince işlem yapılacağından talebe konu hususlar hakkında karar verilmesine yer olmadığına karar verilmesi gerekmiştir. 

SONUÇ: açıklanan gerekçelerle;

1- KARAR VERILMESINE YER OLMADIĞINA,

2- karar örneğinin Hürriyetçi Eğitim ve Bilin Çalışanları Sendikası Genel Merkezine gönderilmesini;

5.03.2024 tarihinde oybirliği ile karar verildi.