Milli Eğitim bakanlığı, Öğretmenlik Meslek Kanunu ile birlikte öğretmenleri çeşitli kademelere ayırdı. MEB'in kariyer basamakları olarak tanımladığı bu basamakların en üst evresinde başöğretmenlik kariyeri bulunuyor. Başöğretmenlik kariyerinin bir alt seviyesi ise uzman öğretmenlik seviyesi. 

Öğretmenler arasında uzman öğretmen ve başöğretmen ayrımı yapılsa da, öğretmenlerin yaptığı ve yapacağı işlerde bir değişiklik olmuyor. Öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen aynı işi yapıyor. Kariyer sadece maaşlara yansıtılan tazminatta farklılık gösteriyor.

UZMAN ÖĞRETMEN NASIL OLUNUR?

ÖMK kamsamında kariyer yapacak olan öğretmenlerden eğitimini tamamlayan öğretmenler uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik için başvuru yapıyor. Bu öğretmenlerden 10 yıl görev yapanlar uzman öğretmenlik sınavında 70 puan alarak başarılı olursa uzman öğretmen kariyerini alabiliyor. Ancak yüksek lisans yapmış öğretmenler bu sınava girmeden direkt uzman öğretmen oluyor.

BAŞÖĞRETMEN NASIL OLUNUR?

Başöğretmenlikte ise, mevcut uzman öğretmenlerden uzman öğretmenlikte 10 yılını dolduranlar başöğretmenlik eğitimini tamamladıktan sonra başöğretmen olabilmek için sistem üzerinden MEB'e başvuru yapıyor. Bu öğretmenlerden doktora yapanlar direkt olarak başöğretmen olurken, diğer uzman öğretmenler başöğretmenlik sınavına giriyor. Sınavda 70 puan barajını geçen uzman öğretmenler başöğretmen unvanını alıyor.

2023 Ocak ayı itibariyle devreye girecek olan Öğretmenlik Meslek Kanunu uzman öğretmenlere ve başöğretmenlere farklı tazminat ödemesini de beraberinde getirecek. ÖMK ile birlikte öğretmenler, uzman öğretmenler ve başöğretmenler arasındaki maaş farkı belirginleşecek.

UZMAN ÖĞRETMEN VE BAŞÖĞRETMEN MAAŞ FARKI NE KADAR

Uzman öğretmen ve başöğretmen unvanında olan öğretmenler için Milli Eğitim bakanı Mahmut Özer bir açıklama yapmıştı. Bakan Özer, uzman öğretmenlerin 3 bin TL, başöğretmenlerin ise 4.500-5 bin TL arasında maaş farkı yani tazminat alacağını açıklamıştı. Ancak bunun kabaca yapılmış bir hesap olduğu düşünülürse, mevcut verilere göre öğretmenlerin alacağı uzman öğretmen ve başöğretmen maaşları şöyle oluşacak:

Uzman öğretmen maaşının 13.161 TL , başöğretmen maaşının ise 14.584 TL olması bekleniyor.

Yani uzman öğretmen ile başöğretmen arasında 1.420 TL civarında başöğretmen lehine bir fark olacak.