Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920

1- ÖSYM'nin dünyadan izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı

- AA ekibi, YKS öncesi ÖSYM görevlilerinin soru kitapçıklarının basımı, paketlenmesi, kontrolü ve sevki için 45 gün dış dünyadan izole yaşayacakları kapalı merkezi görüntüledi

- Sınav güvenliği için faraday kafesi ve jammer önlemleri bulunan merkezde emniyet güçleri 7/24 nöbet tutuyor

- Görevlilerin her türlü temel ihtiyaçlarının otel konforunda sağlandığı merkezde, kablolar dinlemelere karşı filtreleniyor, çöpler sınav sonuna kadar eksi 18 derecede bekletiliyor, müsvedde kağıtlar toz haline getiriliyor

- İleri basım teknolojilerinin kullanıldığı ve günde 200 bin kitapçığın basıldığı merkezde, basımı 30 gün süren sorular yüksek teknoloji ile korunuyor

- ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy: "Türkiye'deki tek, dünyada da sayılı kapasiteye sahip matbaa teknolojisini kullanıyoruz"

(Selma Kasap-Buğrahan Ayhan/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)

2- Kalkınma Yolu Projesi ile Türkiye-Irak ticaretinde 20 milyar dolar hedefi

- Ticaret Bakanı Ömer Bolat:

- "Cumhurbaşkanımızın ziyaret edeceği Irak'la yakın dönemde 15 milyar dolar, Kalkınma Yolu Projesi'nin tamamlanmasıyla 2030'da 20 milyar dolarlık ihracata ulaşılması hedefleniyor"

- "Kalkınma Yolu Projesi'nin, Irak'ta El-Anbar kenti ve Basra Körfezi'nden ilerlemek suretiyle çeşitli illeri geçmesi öngörüldüğünden, Irak'a ihracatımızı ve lojistik kapasitemizi pozitif etkilemesi bekleniyor"

(Seda Tolmaç/Ankara)

3- TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, "dijital telif" gündemiyle toplanacak

- TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman:

- "Dijital telif konusunda ülkemizde çok ciddi bir talep var. Yeni dönemde komisyon olarak ilk toplantımızı mayıs ayı başında dijital telifle ilgili yapacağız"

(Aynur Ekiz/TBMM)

4- Eski BM Filistin Raportörü Falk'a göre Gazze'de soykırım, Batı'nın onay ve desteğiyle yapılıyor

- Birleşmiş Milletler (BM) Filistin Özel Raportörü olarak 2008-2014 döneminde görev yapan Richard Falk:

- "İsrail'i destekleyen tüm ülkelerin ya Avrupa'daki eski sömürgeci güçler ya da dünyanın diğer bölgelerindeki yerleşimci sömürgeci beyaz ülkeler, beyazların hakim olduğu ülkeler ve tabii ki ABD ve Kanada olduğunu görürsünüz"

Başkentte kuvvetli yağış nedeniyle metro seferlerinde aksama yaşandı Başkentte kuvvetli yağış nedeniyle metro seferlerinde aksama yaşandı

- "(Batı ülkelerin Filistin'e yönelik çifte standardı) Bu çok dramatik bir olay ve jeopolitiğin uluslararası hukuka karşısında daha önemli olduğunun oldukça dramatik bir göstergesi olmaya devam ediyor"

(Melike Pala/Ankara)

5- DOSYA HABER/YAPAY ZEKA ÇAĞINA DOĞRU: Rüzgar santralleri çevresindeki kuş ve yarasa ekosistemi "yapay zekaya" emanet

- Nvisionist Genel Müdürü Lambros Argyris:

- "Yapay zeka teknolojisi ile rüzgar santrali etrafındaki canlı türleri hakkında veriler sürekli ve detaylı olarak toplandıktan sonra gerekli durumlarda santralin güvenlik tedbirleri devreye giriyor"

- "Kuş ve yarasa türlerinin rüzgar türbinine yaklaşıp yaklaşmamasına göre santral durduruluyor ya da ses uyarıları gönderilerek bu canlıların uçuş rotasına müdahale ediliyor"

(Gülşen Çağatay/Bllbao)

6- 5 soruda kira beyannamesinde pişmanlık uygulaması

- Kira geliri elde eden mülk sahiplerinin beyanname verme süresi 5 Nisan'da dolarken, bu mükelleflerin "pişmanlık" hükmünden yaralanarak vergilerini ödeme imkanı bulunuyor

- Bu mükelleflerin ilgili vergi dairesi tarafından kendilerine yazı gönderilmeden önce beyanname verip ödeme yapması önem taşıyor

(Hülya Ömür Uylaş/Ankara)

7- Fransa'da boykot edilen ürünlerle ilgili bilgi veren Boycott X uygulaması geliştirildi

- Boycott X'in geliştiricisi Tunus ve Mısır asıllı Fransız Chedy el Tabaa: "Amaç, dünyada olup bitene ve insan hakları, soykırımlar, çevre ve hayvanlarla ilgili meselelere dikkati çekmek"

- Uygulamayı kullanan Fransız asıllı Müslüman Thierry Proietti: "İnşallah uygulama, daha güçlü bir etkisinin olması için dünya genelinde yayılır çünkü boykot işe yarıyor"

(Esra Taşkın/Paris) (Fotoğraflı-Görüntülü)

8- Bitcoin ödül yarılanması için geri sayım sürerken uzmanlar "konjonktürel etki" uyarısı yaptı

- İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nurullah Mahmut Dündar: "Her yarılanma dönemi kendine has koşullara sahiptir ve çeşitli faktörlerden etkilenebilir"

- Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eren Çaşkurlu: "Bitcoin'in sözleşmesinde belirtilen ve maksimum arza yönelik kurgulanan ödül yarılanması, arzı belirli zamanlarda kısarak deflasyonist süreci kontrol altına alır. Ayrıca 4 senede bir kendini hatırlatarak reklam sağlar"

(Mertkan Oruç/Ankara)

9- "Saraybosna'nın hafızası" Vijecnica Kütüphanesi şehrin tarihine ışık tutuyor

- Vijecnica Kütüphanesi, 1992-1995'teki Bosna Savaşı'nda Sırp askerlerinin topçu ateşi sonucu çıkan yangında büyük hasar aldı

- Restorasyonuna 1996'da başlanan tarihi kütüphane, 9 Mayıs 2014'te kapılarını yeniden ziyaretçilerine açtı

(Ahmet Nurdurhan/Saraybosna) (Fotoğraflı-Görüntülü-Grafikli)

10- İTÜ, "Mühendislik ve Teknoloji" alanında dünya üniversiteleri sıralamasında ilk 100'e girdi

- Rektör Prof. Dr. İsmail Koyuncu:

- "İTÜ bu yıl QS tarafından açıklanan alan bazlı sıralamalarda, 'Mühendislik ve Teknoloji' alanında ilk 100'e girerek 95'inci sırada yer aldı. Böylece, bu kategoride dünyada ilk 100'e giren ilk ve tek Türk üniversitesiyiz"

- "Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde İstanbul Teknik Üniversitesini ilk 50'de görebileceğiz. Çalışmalarımızı ona göre şekillendiriyoruz. YÖK de bu noktada bize her türlü desteği veriyor"

(Hikmet Faruk Başer/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)

11- Suni çimlerdeki kimyasallar sporcuların sağlığı için risk oluşturuyor

- Çevre uzmanı Prof. Dr. Mustafa Öztürk:

- "Atık lastikler suni çim saha üretiminde kullanılmamalı. Çünkü sıcak havalarda suni çimler, mikro ısı adası oluşturuyor ve normal çimlerden 20 derece daha sıcak oluyor. Bunun sonucunda açığa çıkan zararlı kimyasallar, sporcular için tehlike saçıyor"

- "Ömrünü tamamlamış lastikler bu tür yerlerde kullanılmaktansa, çevresel iznini almış çimento tesislerinde 1500 derece sıcaklıkta yakılırsa alternatif enerji kaynağı olarak kullanılabilir"

(Ayşe Şensoy Boztepe/Ankara)

12- Türkiye'de engelli futbolu son 18 yılda büyük gelişim gösterdi

- TFF Engelliler Koordinasyon Kurulu Başkanı Ömer Gürsoy:

- "2006'dan önce Türkiye'nin engelli futbolunda başarısı yoktu. Bugün ise Türkiye engelli futbolunda dünyada bir marka olmuştur"

- "Ampute futbolun ekonomik büyüklüğü 100 milyon lira civarlarına kadar geldi. Ampute futbolu artık TFF'ye ihtiyaç duymayacak bir ekonomik büyüklüğe ulaştı"

- "Ülkemizde başka federasyonlarda engelliler kurulu yok. UEFA ve FIFA'ya bağlı ülkeler içerisinde hiçbir ülkenin futbol federasyonunda engellilerle ilgili böyle bir departman yok. Dolayısıyla biz burada bir örneğiz. UEFA da bizi zaman zaman model olarak da gösteriyor"

(Emrah Oktay/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)

***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.