Yüksen enflasyon nedeni ile maaşları yapılan zamlar vergi dilimiyle erime riski ile karşı karşıya. İşçi, memur tüm çalışanların maaşlarından alınan gelir verdisinde dilimlerin değişmemesi çalışanların alım gücü düşük olan maaşlarını iyiden iyiye zorlayacak. Asgari ücret tutrarında bir miktar vergi dışı bırakılmıştı. Ancak maaş artışları ile bu muafiyetin de etkisi erken kayboldu. Vergi dilimi öğretmenleri de erken kesinti ile karşı karşıya birakıyor.

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay geçen hafta yüksek vergi dilimine yıl içerisinde daha erken girilmesi nedeniyle gelir vergisi tarife basamakları ve oranlarında işçiler lehine düzenleme yapılmasını talep etmişt.

2022 yılı Temmuz ayında yapılan asgari ücret zammı ile birlikte maaşla çalışanların aldığı tüm ücretlerin brüt asgari ücrete kadar olan kısmı yani 6 bin 471 TL'lik kısmı vergiden muaf tutuldu. alışanların bu ücret kadarki gelirlerinden vergi alınmayacak. Ancak bu miktarı geçen kısım vergiye tabi olacak. Artan maaşlar nedeni ile çalışanların rakamı erken aşmaası, bir üst vergi dilimine de erken girmesine enden oluyor. Bu rakamlara göre 8 bin, 12 bin ve 15 bin TL brüt maaşla çalışanların net ele geçen tutarları yıl içerisinde maaş arttıkça daha fazla etkileniyor.

Ancak kayıp 12 bin TL brüt maaşla anlaşmış olanlar için çok daha yüksek olacak. Ocak ayındaki 9 bin 254 TL net maaş devam ettirilebilse 111 bin TL yıllık gelir elde edilecekti. Ancak aralık ayına gelindiğinde maaş 8 bin 504 TL'ye düştüğü için yıllık gelir yaklaşık 6 bin lira altında 105 bin lira dolayında gerçekleşecek.


15 bin lira brüt maaşla görev yapanların kaybı ise çok daha fazla olacak. 11.399TL net ücret üzerinden yıllık gelir 136.788 lira olabilecek iken, girilen yüksek vergi dilimi nedeniyle aylık maaş aralık ayında 10 bin 342 TL'ye düşecek ve yıllık gelir de 127 bin 450 TL'ye inecek. Yani yıllık net gelir kaybı 9.400 TL olacak.