O yüzden bu makalemde yüksek lisans yapan sözleşmeli öğretmenlerin ek ders ücretini %5 artırımlı alıp alamayacakları konusuna mevzuat dairesi ışığında açıklık getireceğim.
Bilindiği üzere yüksek lisans yapan öğretmenlere artırımlı hizmet puanı verilmesinin yanı sıra ek ders ücreti de %5 artırımlı olarak ödenmektedir. Ayrıca 19 Ekim 2020 tarihinde kaleme almış olduğum “Tezsiz Yüksek Lisans Yapan Öğretmene Ek Ders Ücreti %5 Artırımlı Ödenir Mi?" makalemde de tezli veya tezsiz yüksek lisans ayrımı yapmadan “tezsiz yüksek lisans yapmış öğretmenler dahil” tüm yüksek lisans yapan öğretmenlere fiilen girdikleri dersler için ek ders ücreti %5 artırımlı ödeneceğini göstermiştim.
Peki, Yüksek Lisans Yapmış Sözleşmeli Öğretmenlere de Ek Ders Ücreti %5 Artırımlı Ödenir mi?
 
Bu sorunun cevabını bulmak için öncelikli bakmamız gereken yer, biz öğretmenlerin 2020 ve 2021 yıllarındaki mali ve sosyal haklarını düzenleyen  5. Dönem Toplu Sözleşme’nin “Lisansüstü öğrenim gören öğretmenlere ilave ek ders ücreti” başlığı olmalıdır ki ilgili düzenleyici karar da şu şekildedir;
2020 Ve 2021 Yılları İçin Kamu Görevlilerinin Geneline Ve Hizmet Kollarına Yönelik Haklarını Düzenleyen 5. Dönem Toplu Sözleşme Kararının “Lisansüstü Öğrenim Gören Öğretmenlere İlave Ek Ders Ücreti” Konulu Karar
 
5.Dönem Toplu Sözleşme Kararının “Lisansüstü Öğrenim Gören Öğretmenlere İlave Ek Ders Ücreti” konulu kararına bakıyoruz çünkü Yüksek Lisans veya Doktora yapmış öğretmenler artırımlı ek ders ücretlerini bu karara göre almaktadır.
01.09.2019 Pazar günü 30875 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 28/8/2019 Karar tarih ve 2019/1 sayılı Karar No’lu 5. Dönem Toplu Sözleşme Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararının “Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmet Kolunu” ilgilendiren ikinci bölümünün 8. Maddesinde yer alan “ Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kuramlarında görev yapan öğretmenlerden yüksek lisans ve doktora yapmış olanlara, fiilen girdikleri dersler için ödenecek ek ders ücretleri sırasıyla %5 ve %15 artırımlı ödenir.”  Hükmünde,  yüksek lisans yapan öğretmen ifadesi kullanılırken  sözleşmeli veya kadrolu öğretmen şeklinde bir ayrım yapılmamış olduğu için  , sözleşmeli veya kadrolu ayrımı yapmadan yüksek lisans yapmış sözleşmeli öğretmenler dahil tüm yüksek lisans yapan öğretmenlere fiilen girdikleri dersler için ek ders ücreti %5 artırımlı ödenir.
Kısacası;
⦁    Sözleşmeli öğretmen veya Kadrolu öğretmen ayrımı yapmadan,
⦁    Yüksek Lisanslarını alanında veya alan dışında yapıp yapmadıklarına bakılmaksızın,
⦁    Tezli veya tezsiz yüksek lisans yapmış tüm öğretmenlere,
 
Fiilen girdikleri tüm dersler için ek ders ücretleri %5 oranında arttırımlı ödenir.
Örnek :  Kocaeli Üniversitesi “Eğitim Yönetimi” alanında Tezsiz Yüksek Lisans yapmış 7. Sınıf şube rehber öğretmeni de olan  fen bilimleri öğretmeni (sözleşmeli öğretmen )  Ahmet öğretmene, haftada fiilen girmiş olduğu 24 ders için ödenen ek ders ücreti %5 oranında arttırımlı ödenir. Şube rehber öğretmenliği ek ders ücreti ise fiilen ders karşılığında ödenmediği için normal ek ders ücreti üzerinden ödenir.

SEDAT DEĞER