Bugün, 20 Temmuz 2025 Pazar
  • BIST 100

    10366,20%-0,04
  • DOLAR

    40,35% 0,24
  • EURO

    46,92% 0,49
  • GRAM ALTIN

    4349,52% 0,54
  • Ç. ALTIN

    6958,85% 0,87

YASED'in 'Küresel Yatırım Günleri' etkinliği

- Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekariya Çoştu: -'Teknoloji girişimciliği ekosisteminde de Türkiye'yi küresel bir çekim merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz' - Bosch Grubu Türkiye ve Orta Doğu Bölgesi Başkanı Daniel Korioth: -'Biz T

Ekonomi 5.06.2024 20:09:20 0
YASED

ANKARA (AA) - Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Çoştu, ülkede AR-GE ve teknoloji girişimciliği ekosisteminin geliştirilmesinin önemine işaret ederek, hedeflerinin teknoloji girişimciliği alanında Türkiye'yi küresel çekim merkezi yapmak olduğunu söyledi.

Uluslararası Yatırımcılar Derneğinin (YASED) "Küresel Yatırım Günleri" etkinliğinde, "Türkiye'nin Uluslararası Doğrudan Yatırım Rekabetçiliğinin Artırılması" konulu panel düzenlendi.

Çoştu, burada yaptığı konuşmada, dünyanın belirgin bir küresel eğilim içinde olduğunu belirterek, son dönemde tedarik zincirlerinde stratejilerin de değiştiğini söyledi.

Türkiye'nin konumu, gücü ve kapasitesi itibariyle gelecek dönemde bazı avantajlarının olacağını dile getiren Çoştu, teknolojik dönüşüm ve sürdürülebilirlik konularının önemine işaret etti.

Çoştu, bu iki makro faktörün, sürdürülebilir, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı, elektrikli mobilite ya da sağlık teknolojileri gibi konularda yatırımlar açısından yeni oyun ve hareket alanları doğurduğunun altını çizdi.

Gelecek 30 yıl dünyanın yatırım ortamını şekillendirecek konu başlıklarında bir yarışa girildiğini belirten Çoştu, "Türkiye için de bu yeni ortaya çıkan yatırım konularını bir fırsat alanı olarak görüyoruz. Dünyada sert bir rekabet ortamı da oluşmuş durumda. Bu yeni yatırım alanlarında oluşan bu dönüşüm mevcut sektörlerde yıkıcı etkiler oluşturacak. En yakın örneği otomotiv sektöründe yaşanıyor." diye konuştu.

Çoştu, Türkiye'nin de hedefleri noktasında bu yarışta yer almak istediğini, yüksek teknolojide belki biraz geriden başladığı yarışta iddialı konuma gelmek isteyen bir ülke olduğunu dile getirdi.

Burada yatırımların çekilmesi konusunda 3 başlığa değinen Çoştu, şunları kaydetti:

"Yatırımları çekmek, Türkiye'de yüksek teknoloji üretimine yönelik kapasitemizi artırmak ve Türkiye'yi yüksek teknoloji sektörlerinde de bölgesel bir üretim gücü haline getirmek istiyoruz. Bunu yapmak yatırımları çekme noktasında tek başına yeterli olmayacak. Burada fabrikalar kurabiliriz ama sürdürülebilir, kalıcı bir kazanım elde etmek için sadece fabrika kurulmasını sağlamak yeterli olmayacak. Bizim AR-GE faaliyetlerini derinleştiriyor olmamız lazım. Özellikle son 20 yılda önemli gelişmeler kaydettik. Ama yüksek teknolojide kalıcı başarıyı elde edebilmek için yeterli gördüğümüz bir seviye değil. Uluslararası yatırımları da AR-GE boyutunda Türkiye'ye çekerek sağlamlaştırmak ve bir üst seviyeye taşımak istiyoruz. Özetle Türkiye'yi yatırımlarda olduğu gibi, yüksek teknoloji üretiminde olduğu gibi AR-GE boyutunda da mümkünse bir küresel hub haline getirmeyi arzu ediyoruz. Bu saydığımız alanlarda yapılacak sabit yatırımlar tek başına kalıcı hale gelmeyecek. Bunları çarpan etkisiyle büyütecek girişim ekosistemi destekleyici bir unsur olarak Türkiye'de konumlandırmamız lazım. Türkiye bu alanda yine önemli başarıları elde etti. Potansiyeli yüksek, genç, dinamik ekosistemiyle oluşmuş olan kültürüyle, yetkinlikleriyle bir seviyeye geldi. Bunu global ekosistemden de çekeceğimiz yeni yatırımlarla perçinlemek istiyoruz. Teknoloji girişimciliği ekosisteminde de Türkiye'yi küresel bir çekim merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz."

- "Otomotiv sanayi açısından önemli yatırımlar var"

TOFAŞ Üst Yöneticisi Cengiz Eroldu, otomotiv sanayisinde artan bir rekabet ve hızlanan dönüşüm olduğuna dikkati çekerek, üreticilerin yatırım kararlarında pazara yakınlık ve verimliliğin ön plana çıktığını söyledi.

Türkiye'de değerli bir iş gücünün olduğuna işaret eden Eroldu, "Çok eğitimli, iddialı, işine son derece bağlı. Diğer dünya ülkeleriyle karşılaştırdığımız zaman iş gücü indikatörlerinde birçok ülkeden daha iyi durumdayız." dedi.

Türkiye'de otomotivin geleneksel parçaları konusunda ciddi bir yan sanayisi olduğunu belirten Eroldu, "AR-GE konusunda Türkiye'de yapılan otomotiv sanayi açısından önemli yatırımlar var. Otomotiv sanayi bugün Türkiye'deki birçok ileri teknoloji işlerine de bir zemin oluşturdu." diye konuştu.

Eroldu, Türkiye ve Çin'deki otomobil üretim kapasitelerine ilişkin karşılaştırma yaparak, "Dolayısıyla aramızdaki ölçek farkının da farkındayız. Türkiye pazarında genç bir nüfus olması ve mobilite ihtiyacının artarak devam etmesi de aslında pazara yakınlık anlamında Türkiye'ye gelecek olan yatırımlar için de bir avantaj." ifadesini kullandı.

- "Diğer yabancı yatırımcıların da buraya gelmelerini sağlayacağız"

Bosch Grubu Türkiye ve Orta Doğu Bölgesi Başkanı Daniel Korioth da Bosch olarak yaklaşık 114 yıldır Türkiye'de olduklarına dikkati çekerek, Türkiye'nin genç bir nüfusa ve yüksek bir tüketici kitlesine sahip olduğunu söyledi.

Bosch'un Türkiye'ye yatırımlarına ilişkin değerleri paylaşan Korioth, "Yapılması gereken şey öncelikle öngörülebilir olabilmek. Paydaşlar sürekli olarak değişiyor olabilir ancak kısa, orta ve uzun vadede planlarınızın olması gerekiyor." dedi.

Korioth, hızlı gelişen durumlara adapte olmaya çalıştıklarını ifade ederek, "Ben kendi yönetim kuruluma şunu söylüyorum; başka ülkelerdeki yatırımlarımızı da buraya çekmemiz lazım. Ama biraz zaman geçmesi gerekiyor. Çok büyük bir şirketiz ve bu tip kararları alırken oldukça etkin kararlar alabiliyoruz. Biz Türkiye'yi desteklemeye devam edeceğiz ve diğer yabancı yatırımcıları da kendi tecrübelerimizle destekleyip, onların buraya gelmelerini sağlayacağız." diye konuştu.


Yorum

LGS’de %260 tam puan başarı artışı sağlayan il dikkat çekti

Kayseri'de Cami İçinde Kanlı Hesaplaşma: Husumet Cinayetle Sonuçlandı

Özel Okul Ücret Zamlarına KDK'dan Önemli Karar

Yeliz Öğretmen'in Katil Sürücüsü Hakkında Yakalama Kararı Çıktı!

Gebze’de Adliyede Rüşvet Operasyonunu Başsavcıvekili Başlatmış

YKS Tercih Marotonu Başlıyor! Gözde Bölümlerin Başarı Sıralamaları Açıklandı!

10 Bin Sözleşmeli Öğretmen Atamasında Kritik Tarih Belli Oldu!

Kimya Öğretmeni Reyhan Erdoğmuş Evinde Ölü Bulundu!

Milyonlarca Telefon Kullanıcısı Tehlikede: Siber Uzmanlardan Acil Durum Uyarısı!

IMF'den Küresel Ekonomi Uyarısı: "Ticaret Gerilimleri Karmaşık Bir Tablo Yaratıyor"

Beşiktaş'a Sakatlık Şoku

Coldplay Konserindeki Skandal Görüntüler Sonrası CEO Görevden Alındı!

İmamoğlu'ndan Çalık'ın Durumuna Sert Tepki: "Bu Neyin Zulmü, Neyin Vicdansızlığı?"

İstanbul Valiliği'nden LGS Şampiyonlarına Özel Buluşma: 163 Tam Puan Alan Öğrenciye Teşekkür ve Destek Programı

2025 YKS Adayları Dikkat! TYT Puanıyla Hangi İki Yıllık Bölümlere Girebilirsiniz?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Net Mesaj: "Gençlerimizin Zehirlenmesine Asla Müsaade Etmeyeceğiz!"

300 Öğrenci YKS’de Sıfır Çekti! ÖSYM ve MEB Durumu İncelemeye Alıyor

İzmit Belediyesi Okul Öncesi Öğretmeni Arıyor: Başvurular Başladı!

MEB'den Önemli Duyuru: Ücretli Öğretmen Başvuruları Yakında Başlıyor!

YKS Tercih Sürecinde Rehber Öğretmenlere Ne Kadar Ödenecek?

ÖSYM'den YKS Sürprizi: Sonuçlar Erken, Tercihler Ne Zaman? İşte Takvim!

Eğitim İş açıkladı: Sendikal eyleme ceza yargıdan döndü

Tatil Kabusa Döndü: Öğretmen Alim Coşkun Traktör Kazasında Can Verdi!

Deneyimli ve Yabancı Dil Bilen Öğretmenler Aranıyor: MEB'den Küresel Projeler Duyurusu!

Asgari Ücrete Ara Zam Kapısı Kapandı mı? Hükümetin Gizli Planı Ortaya Çıktı!

Gebze Başsavcıvekili Asılsız İddialarla Hedef Alındı: Yasalara Uygunluk Teyit Edildi

CHP'li Başarır'dan Bakan Yusuf Tekin'e LGS sorusu: Öğrenciler sınavdan 4 gün önce kampa alındı mı?

TBMM'de Kritik Gündem: Yardımcı Hizmetler, Üniversite Personeli ve Güvenlik Görevlileri İçin Yeni Dönem!

4+4+4 Sistemi ve Lise Eğitim Süresi: MEB'den Kamuoyuna Önemli Duyuru

Muğla Milas’ta okul müdürü için akıl almaz iddialar: Bakanlık müfettişlerini kovdu, notları değiştirdi

Yükleniyor

YAZARLAR