memurlara ödenen ikramiyenin sendikalara göre farklılık göstermesi nedeni ile anayasa mahkemesine başvurulmuştur. %2 üye barajını aşan sendikaların üyelerine 347 TL fazla ödeme yapılan ve 537 liralık ödenen ikramiye, %2 barajına takılan sendika üyelerine 190 TL olarak ödeniyordu. bu uygulamanın anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle başvuru yapılan AYM itirazda haklı buldu ve %2 barajı uygulamasını iptal etti. Mahkemenin kararının ardından sendikalardan konuyla ilgili açıklamalar pes peşe gelmeye başladı. Anayasa Mahkemesinin toplu sözleşme ikramiyesinde %2 Barajı için Uygulanan kararı iptal etmesinin ardından, Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın'dan toplu sözleşme ikramiyesi İle ilgili açıklaması geldi.

Temmuz zamlı ek ders ücretleri öğretmenler kaç TL ek ders ücreti alacak Temmuz zamlı ek ders ücretleri öğretmenler kaç TL ek ders ücreti alacak

%2 üye sayısını aşan sendikalara üye olan memurların maaşlarının bu ay bu karar sebebiyle 347 TL eksik ödenecek Olması nedeniyle durumla ilgili açıklama yayınlayan Memur Sen,  Bu durum mağduriyet olarak tanımladı vemağduriyetin bir an düzeltilmesini talep etti.

%2 barajı iptali sonrası konu ile ilgili olarak Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın şu paylaşımlarda bulundu:

Toplu Sözleşme İkramiyesi Hükmümüzün Uygulanmasını ve Gerekliliği Halinde Ek Protokol Yapılmasını Bakanlığa İlettik

CHP’nin başvurusu sonucu Anayasa Mahkemesi tarafından iptal Kararı verilen toplu sözleşme ikramiyesi hükmüne ilişkin tereddütlerin giderilmesine yönelik yapılması gerekenleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’na ilettik.

Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınan toplu sözleşme hakkımız çerçevesinde, 4688 sayılı Kanun kapsamında açıkça belirtilen toplu sözleşme ikramiyesine ilişkin kazanımımız 7. Dönem Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararı metninde yer almaktadır.

Toplu sözleşme hükümleri; Toplu Sözleşmenin Özerkliği kapsamında Kanunun imkan tanıdığı çerçevede tarafların anlaşmasına binaen ya da hakem kararıyla hayata geçmektedir.

Bununla birlikte, Toplu Sözleşme hükümlerinin esas ve usullerini yeniden belirlemeye yönelik karar alınması/hükümlerin kısıtlanması, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün 87, 98 ve 151 sayılı sözleşmeleri, Avrupa Sosyal Şartı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Anayasa’nın 51 ve 53 üncü maddelerinde güvence altına alınmış olan kamu görevlilerinin sendika hakkı ve toplu sözleşme hakkıyla da çelişir niteliktedir.

2 milyondan fazla kamu görevlisinin mağdur edilmemesini, tereddütlerin giderilmesini ve Ek Protokol yapılarak sorunun hızlıca çözülmesini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’na ilettik.