Öğretmenlik Meslek Kanunu kapsamında getirilen Öğretmenlik Kariyer Basamakları ile birlikte kariyer sınavlarını geçen öğretmenler ve lisans üstü eğitimini tamamlayanlar şartlarına uygun kariyerlerde görevlendirilecekler.
Uzman öğrtmenler ve başöğretmenler 2023 yılı Ocak ayından itibaren yeni ekonomik kazanımlar elde edecek. Bu kazanımlar maaşlara yansıyacak. Öğretmenler 2023 Ocak zammı ile birlikte maaşlarında 3 kalemde şu kalemlerde artış yaşayacak;

UZMAN ÖĞRETMEN VE BAŞÖĞRETMEN MAAŞLARINA YANSIYACAK 3 ARTIŞ

1. Artış: Tüm memurlara yapılan 2023  Ocak memur maaş zammı, öğretmen maaşlarına da doğal olarak yansıyacak. Maaşlar, gelen zam oranında artacak. Bu artış Toplu Sözleşme zammı olan %8'lik zamma enflasyon farkı ve olası iyileştirme zammı eklenerek hesaplanacak.

2. Artış: Uzman öğretmenlerin ve başöğretmenlerin maaşlarında 2. artış ise kariyer tazminatı şeklinde olacak. Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik tazminatları 2023 Ocak'tan itibaren yeni düzenlemeye göre hesaplanarak öğretmenlerin hesabına yatacak. Bu rakamları Bakan Mahmut Özer, uzman öğremenler için 3.000 TL ve Başöğretmenler için 4.500-5.000 TL olarak açıklamıştı. Bu rakamların brüt olacağı düşünüldüğünde, vergilerin eksilmesinin ardından kalan miktar maaşlara zam olarak yansıyacak.

3. Artış: Uzman öğretmenlerin ve başöğretmenlerin maaşlarına 3. bir artış daha yansıyacak. Ancak bu artış bazı öğretmenlere fayda etmeyecek. Şöyle ki;
Kariyere hak kazanan öğretmenlere uzman/başöğretmenlik tazminatının yanısıra 1 derece de verilecek. Bu 1 derecelik kadro artışı da maaşlara otomatik olarak yansıyacak ve bu artıştan da maaşlara zam olarak yansıyacak. 1/4'ü kademe - derecede olan öğretmenler ise bu artıştan yararlanamayacak.