Bugün, 31 Mayıs 2025 Cumartesi
  • BIST 100

    9019,57%-1,65
  • DOLAR

    39,16% 0,32
  • EURO

    44,47% 0,28
  • GRAM ALTIN

    4152,82% -0,45
  • Ç. ALTIN

    6636,80% -0,11

Türk Kızılay, ulusal kan stoklarının yeniden yükselme eğiliminde olduğunu açıkladı

Genel 15.04.2023 09:27:53 0
Türk Kızılay, ulusal kan stoklarının yeniden yükselme eğiliminde olduğunu açıkladı

ANKARA (AA) - Türk Kızılay, yapılan kan bağışı çağrısının cevapsız kalmadığını ve ulusal kan stoklarının yeniden yükselme eğiliminde olduğunu bildirdi.

Kızılay'dan yapılan açıklamada, Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen büyük deprem felaketinin yürütülen kan bağışı organizasyonlarına da zarar verdiğine dikkat çekilerek, "Deprem bölgesindeki kan bağış personeli 'afetzede' konuma gelen Kızılay, kan bağış merkezlerinden bazılarını da kaybetti. Bu kayıplar üzerine, deprem bölgesi, diğer illerde toplanan kanlarla takviye edildi. Depremin ilk gününden bugüne kadar afet bölgesindeki hastanelere 124 bin 467 ünite kan bileşeni gönderildi." bilgisine yer verildi.

- "2023 yılı hedefi, 3 milyon 40 bin ünite kan bağışı almak"

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Ramazan ayına yönelik çalışma saatlerini revize eden Kızılay, olumsuz hava koşulları nedeniyle vatandaşların iftar sonrası mobilizasyonunun azalmasıyla birlikte önemli bir stok sorunuyla karşı karşıya kaldı. Bağışçılar, son bir hafta içinde Türkiye'deki tüm hastanelerin kullandığı kan miktarının üzerinde bağışlar yaparak, ulusal kan stoklarının yeniden yükselme eğilimine dönmesini sağladı.

Ülkemizin kan ihtiyacını karşılamaktan sorumlu olan Kızılay, 2005'te başlatılan 'Güvenli Kan Temini Projesi' ile toplumumuzu kan bağışı konusunda bilinçlendirerek gönüllü kan bağışı sayısında artış sağlamayı, ihtiyaç sahiplerine sağlıklı ve doğru bir hizmet sunmayı hedefliyor. Kan Bankacılığı ve transfüzyon bıbbının tüm dünyada uygulanan ve kabul görmüş Bölge Kan Bankacılığı sistemini uygulayan Kızılay, ülkemizde 1156 hastanenin kan ihtiyacını 365 gün kesintisiz karşılamaktadır."

2022'de 2 milyon 809 bin 765 ünite kan bağışı toplayan Kızılay'ın, 2023 yılı hedefinin 3 milyon 40 bin ünite kan bağışı almak olduğu belirtilerek, "Ülkemizin kan ve kan bileşeni ihtiyaçlarının karşılanması hususunda tüm önlemler alınsa da özellikle ramazan ayı, uzun tatil dönemleri, ağır hava şartları gibi birtakım nedenlerle stok seviyelerimizde düşüşler yaşanmaktadır. Ancak hastanelerin kan ihtiyacı artarak devam etmektedir." ifadeleri kullanıldı.

- "Kan bağışında düzenli ve sürekliliğin sağlanması büyük önem taşıyor"

Kan bağışında dönemsel düşüşlerin önüne geçilmesi için gönüllülere ve kamuoyuna çağrının yinelendiği açıklamada, hastanelerin kan ihtiyaçlarının hızla karşılanması için kan bağışında düzenli ve sürekliliğin sağlanmasının büyük önem taşıtığı vurgulandı.

Normal zamanlarda Kızılay tarafından toplanan kan bağışı sayısı 8 bin-10 bin bandında seyrederken, ramazan ayı gibi dönemlerde bu rakamın 4 bin ünite seviyesi kadar düşebildiğine, oysa hastanelerin günlük 8-10 bin ünite kan ürünü kullanmaya devam ettiği bildirildi.

- İftar sonrasında kan bağışı yapılabiliyor

Açıklamada, Kızılay'ın kan bağışlarının devam etmesi ve stokların tekrardan istenilen seviyelere gelmesi için mesai saatlerini değiştirdiğine işaret edilerek, kan bağışçılarının, iftar sonrası da kan bağışında bulunabildiği aktarıldı.

Güncel kan bağışı yeri ve saatlerinin, Kan Hizmetleri resmi sitesinden, "www.kanver.org" ve kan bağışı mobil uygulamasından takip edilebildiği ve uygun zaman için kan bağışı randevusu planlanabildiği kaydedildi.


Yorum

Okullara erken tatil yapılacak mı? Bayramdan sonra okul tatili için bakan Tekin’den açıklama geldi

Bunları yapanlar LGS sınavında daha başarılı olacak!

Galatasaray’da süper yıldıza 4 yıllık imza! Transfer işi tamam

2025-2026 Sezonu Süper Lig, 1. Lig, 2. Lig Maç Takvimi, Sezon Başlangıç ve Bitiş Tarihleri Açıklandı!

MEB’den okullarda okutulan derste müfredat değişikliği!

Balıkesir Edremit'i Sarsan İddia: Belediyede Rüşvet Operasyonuyla 6 Kişi Yakalandı!

Okulda Korkunç Olay! 10 Yaşındaki Yusuf Sınıfta Entübe Edildi: Boğazı Sıkıldı İddiası!

Kargı Milli Eğitim Müdürlüğü'ne Yeni Atama! Murat Peker Göreve Başladı

Mahmut Arslan’dan Sonra Sıra Ali Yalçın’a mı Gelecek?

Konut Piyasasında Şaşırtıcı Değişim: İbre Tersine Döndü, Bazı Şehirlerde Fiyatlar Uçuşa Geçti!

Jandarmaya ve polise ifade özgürlüğü kararı

Okullara Yarım Günlük Tatilin Tam Gün Tatil Olması İçin TES’den Açıklama

Okul müdürü Heimlich Manevrası ile minik öğrencinin hayatını kurtardı

İBB'ye 5. Operasyon: Eski Vekil ve Belediye Başkanları Dahil 47 Gözaltı Kararı!

Memurları, kamu personel ilgilendiren 19 maddelik düzenleme Resmi Gazete’de

AK Parti’den Yeni İnfaz Paketi Hamlesi: Siyasi Partilerle Görüşmeler Başladı

En Düşük Emekli Maaşı Alanlara Kötü Haber! Temmuzda Artış Olmayabilir

Öğretmenlerin Yazdığı Hikâye ve Romanlar Ders Kitapları Gibi Dağıtılacak

Zonguldak Milli Eğitim’de kazan kaynamaya devam ediyor! 5 okul müdürü- müdür yardımcısı görevden alındı

MEB’den Yeni Müfredat Hamlesi! İngilizce ve Arapça Derslerinde Değişim Başlıyor

MEB’de sınav kurallarını kökten değiştiren karar

Takdir ve Teşekkür Belgeleri İçin Yeni Dönem! İşte Hesaplama Detayları

Okullar 5 gün kapalı! MEB okullara tatili resmen duyurdu

Öğretmenlere güzel haber! Ek ders ücreti ödemeleri için flaş duyuru

Öğretmenlerin e-Okul Yetkileri Değişiyor mu? İşte Yeni Düzenleme

Ara Tatilde Okul Müdürleri ve Öğretmenler İçin Ek Ders Ücreti Açıklaması

Ağustos Masası Karıştı! Memur-Sen'in 11 Yıllık Tekeli Kırıldı: Yeni Dönem Başlıyor!

2025 İOKBS Taban Puanları Açıklandı! Bursluluk Sınavı'nı Kimler Kazandı?

Ortaokul ve Liselerde Devamsızlık Kuralları Değişiyor mu? 9 Günlük İzin Detayları

Sosyal Bilgiler Müfredatı Değişiyor Mu? MEB'den Beklenen Yanıt Geldi!

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 35 29 1 5 58 92
2.Fenerbahçe 35 25 4 6 50 81
3.Samsunspor 35 18 10 7 13 61
4.Beşiktaş 35 16 8 11 19 59
5.İstanbul Başakşehir 35 16 13 6 6 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 35 12 11 12 11 48
8.Göztepe 35 12 12 11 8 47
9.Kasımpaşa 35 11 10 14 0 47
10.Konyaspor 35 13 15 7 -4 46
11.Rizespor 35 14 17 4 -9 46
12.Kayserispor 35 11 12 12 -11 45
13.Gazişehir Gaziantep 35 12 15 8 -5 44
14.Antalyaspor 35 12 15 8 -23 44
15.Alanyaspor 35 11 15 9 -9 42
16.Bodrum FK 35 9 16 10 -13 37
17.Sivasspor 35 9 18 8 -14 35
18.Hatayspor 35 6 21 8 -24 26
19.Adana Demirspor 35 3 28 4 -58 1

YAZARLAR