Bugün, 18 Aralık 2025 Perşembe

Nilüfer Kabalı Bulut


Bayram Gösterileri: Çocuklar İçin mi, Büyükler İçin mi?

Bayramlar çocukların yüzünün güldüğü, coşku dolu günler olmalı. Ancak günlerce prova yapıp, ağır kostümlerle, anlamını tam bilmedikleri gösterilere çıkmaları ne kadar doğru?


Çocukları bayramlarda “seyirlik” hale getirmek yerine, bu özel günleri onların da rahatça yaşayabileceği şekilde kutlamalıyız. Bayram, gösteri değil; sevgi, paylaşım ve neşe demektir.

Çocuklar için bayramı gerçekten bayram yapalım.

Çocukların bayramlarda gösteri yapması ilk bakışta masum ve eğlenceli bir etkinlik gibi görünse de, işin iç yüzü bazen hiç de öyle değildir. Günlerce süren provalar, kalabalık önünde sahneye çıkma baskısı, ağır kostümler ve kimi zaman anlamını kavrayamadıkları

gösteri şarkıları çocuklar üzerinde ciddi bir stres yaratabilir. Bu durum çocukların fiziksel ve duygusal gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir.

Daha da önemlisi, çocukların bu gösterilerde birer “seyirlik nesne” haline gelmesi, onları araçsallaştırmak anlamına gelir. Çocuklar bayramların ruhunu yaşamak yerine, büyüklerin izlemesi için hazırlanmış bir gösterinin figüranı haline gelir. Bu da bayramın özüne, yani sevgi, saygı, paylaşım ve coşkuya zarar verir.

Elbette çocukların bayramlarda aktif olmaları güzel bir fikirdir; ancak bu katılım onların istekleri, sınırları ve mutluluğu göz önünde bulundurularak planlanmalıdır.

Sonuç olarak, çocukların bayramlarda gösteri yapması ancak gönüllülük, ölçülülük ve pedagojik hassasiyetle ele alınırsa anlamlı olabilir. Aksi takdirde, çocukların bu özel günlerde sadece izleyen değil, gerçekten yaşayan bireyler olmalarına fırsat verilmelidir.

Sidney‘de Yahudilere yönelik saldırı: 12 ölü onlarca yaralı var

ABD Üniversitesinde Dehşet: Brown Kampüsünde Silahlı Saldırı, 2 Ölü, Çok Sayıda Yaralı

Sızıntı İddiası Washington-Brüksel Hattını Gerdi: Trump Yönetiminin "Avrupa'yı Yeniden Büyük Yap" Gizli Planı Gündemde

Tüm okullar yarın 1 gün tatil edildi! Bakan Çavuşoğlu‘ndan açıklama

Eğitimde Büyük Kırılma: Bakanlığın Tasfiyesi Okullarda Kaos Endişesini Tetikliyor

8 Kasım Zafer Bayramı: Tarihin Altın Sayfası

Trump'tan Güney Afrika'ya Sert Rest: "G-20'de Olmamalı!" Zirveye Katılmama Kararı

Meksika Devlet Başkanı Claudia Sheinbaum Sokak Ortasındaki Taciz Sonrası Sessiz Kalmadı

Gazze’de ateşkes sağlandı! Trump teşekkür etti

Trump'tan Hamas'a 'Tam İmha' Uyarısı: Müzakere Öncesi Gerginlik Tavan Yaptı!

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.