Bugün, 4 Haziran 2025 Çarşamba
  • BIST 100

    9277,01%2,98
  • DOLAR

    39,13% -0,15
  • EURO

    44,57% -0,68
  • GRAM ALTIN

    4216,61% -1,07
  • Ç. ALTIN

    6703,26% -0,16

Tunus’taki kuraklık çiftçileri 'kuraklığa dayanıklı ürünler' arayışına sevk ediyor

- Tunuslu genç çiftçi Muhammed Bin Dav: - 'Tırmanıcı bir bitki olan ejder meyvesi, beslenebilmek için havadaki köklerinden yararlanıyor. Bu yüzden çok fazla suya ihtiyaç duymuyor'

Genel 18.03.2023 11:42:30 0
Tunus’taki kuraklık çiftçileri

TUNUS (AA) - MEHMET AKİF TURAN/YUSRA VENNAS - Tunuslu çiftçiler, son yıllarda meydana gelen kuraklığın gölgesinde suya çok ihtiyaç duymayan ürünler yetiştirmeye yöneldi.

Tunuslu çiftçi Muhammed Bin Dav, kuraklık karşısında çareyi tropikal meyvelerden "ejder meyvesini" yetiştirmekte buldu.

Mornegiyye bölgesindeki aile çiftliğinde ejder meyvesi yetiştiriciliğine başlayan Bin Dav, Güney Asya, Afrika ve Latin Amerika’ya özgü bu meyvenin Tunus’ta yetiştirilmesi için yıllarca çaba sarf etti.

Her yıl temmuz ayından aralık ayına kadarki süreçte meyve veren ejder bitkisi, ormanlık alanlarda yetişen, içinde siyah küçük çekirdekleri olan beyaz, kırmızı veya mor etli bir meyve.

Tunuslu genç çiftçi Bin Dav, yıllar süren “ejder meyvesi” yetiştirme serüvenini AA muhabirine anlattı.

- Yıllar süren araştırmanın sonucu

Ülkedeki su kıtlığından dolayı kuraklığa dayanıklı bir ürün arayışına girdiğini belirten Bin Dav, "Fransa’da tropik meyve yetiştiren bir arkadaşım var. Onun da destek vermesiyle ondan aldığım tropik meyve fidelerini Tunus ikliminde denemeye başladım. 2015 yılında başlayan bu süreç yaklaşık 3 yıl sürdü. İlk ürünlerimizi 3 yıl devam eden bakım ve takibin ardından elimize alabildik." dedi.

Bin Dav, ejder meyvesinin yetiştiriciliği için büyük alanlara ihtiyaç olmadığına dikkati çekerek, "Yaklaşık 6 dönümlük araziye 6 bin ejder meyvesi fidesi diktik. Bu meyve ağacının en önemli avantajı, kökleri kütüklü olmadığı için çok geniş alana ihtiyaç duymaması. Bu yüzden fideleri birbirlerine yakın dikebiliyoruz." diye konuştu.

- "İşin sırrı elle yapılan tozlaşmada"

Ejder meyvesi fidelerinin meyve verebilmesi için özel olarak döllenmesi gerektiğini vurgulayan Bin Dav, şöyle devam etti:

"Tunus’ta ejder meyvesi fideleri var ama süs ağacı olarak kullanılıyor. Bu ağacın meyve verebilmesi için elle tozlaşma yapılması suretiyle döllenmesi gerekiyor. Diğer meyvelerden ayrı olarak bu meyvenin en büyük farklılığı bu. İşin sırrı elle yapılan tozlaşma."

Bin Dav, ürün elde etme denemelerini başarıyla tamamlamasının ardından tarım alanındaki teşviklerden yararlanmak için Tunus Tarım Bakanlığına başvurduğunu belirtti.

Tunuslu çiftçi, "Tarım Bakanlığının, projemi uygulanabilir şeklinde değerlendirmesinin ardından bu işi profesyonel olarak yapmaya başladım. Tarımsal Yatırım Kooperatifi kapsamında aldığım teşvikle kendi işimi kurarak ejder meyvesi üreticiliğine kendi şirketimle adım attım. Şu an geldiğimiz noktada birçok Tunuslu çiftçi bizden ejder meyvesi fidesi satın alıyor." ifadelerini kullandı.

- Ejder meyvesi bol suya ihtiyaç duymuyor

Ejder meyvesinin güneşin doğrudan ışıklarından korunması gerektiğini vurgulayan Bin Dav, "Genelde Tunus’ta ejder meyvesi yetiştiricileri ürünlerini seralarda yetiştiriyor. Biz meyve fidelerini Tunus iklimine uyum sağlayacak şekilde geliştirdik." dedi.

Meyveler, doğrudan güneş ışınlarına maruz kalmadığı müddetçe herhangi bir sorun yaşamadıklarını söyleyen Bin Dav, diğer önemli durumun ise bitkinin donmasına karşı tedbir alınması olduğunu aktardı.

Bin Dav, bundan dolayı ürünün, seralarda daha korunaklı alanlarda yetiştirilmesinin kalitesini de artırdığını dile getirdi.

Tropik bölgelerin yüksek neme ve sıcak bir iklime sahip olduğunu hatırlatan Bin Dav, sözlerini şöyle tamamladı:

"Tırmanıcı bir bitki olan ejder meyvesi, beslenebilmek için havadaki köklerinden yararlanıyor. Bu yüzden çok fazla suya ihtiyaç duymuyor. Nemli bir ortam sağlandığı takdirde çok az suyla bu bitkinin büyümesi sağlanabiliyor. Kuraklıkla boğuşan Tunus için suya gereksinimi az olan bitkiler çok önemli. Bu yüzden biz de böyle bir meyvenin üretimini gerçekleştirdik."

Yorum

İnfaz Düzenlemesinde Yeni Gelişme! 27 Bin Mahkûm Tahliye Edilecek mi?

MEB Sene Sonu Toplantı Gündemini Duyurdu! Hangi Konular Ele Alınacak?

7549 Bazı Kanunlarda ve 660 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazete’de

İnfaz Kanunu Teklifinde Tarihi Uzlaşma: Tartışmalı Maddeler Geri Çekildi, Yasa Bayram Öncesi Çıkıyor!

Kamu şeflerinden 3600 ek gösterge dahil 8. toplu sözleşmeden 4 talep

Ali Yalçın’dan Toplu Sözleşme Çağrısı! Kamu İşvereni Sorunları Görmeli

Memur maaş zammı ve TÜİK enflasyon verilerine. Eğitim Iş’ten açıklama

MEB, Üsküdar Amerikan Lisesi’nde LGBTQ Görselleri İçin İnceleme Başlattı!

Balıkesir'de Çiçek Hastalığı Vakaları Arttı, Sınıf Kapatıldı!

Memur Maaşlarına Refah Payı Gelecek Mi? Kritik Sorunun Yanıtı Belli Oldu!

Ek Ders Ücretleri İçin Yeni Gelişme: Eğitim-Bir-Sen'den MEB'e Kritik Başvuru!

Öğretmenlerin İl Dışı İller Arası Yer Değiştirme Sonuçları Açıklandı

Öğretmen çocuklarının mağdur edilmemesi için MEB’e resmi yazı

MEB Yetenek Sınavı Kılavuzu Yayınlandı: Başvuru ve Sınav Takvimi

Ali Yalçın, 8. Toplu Sözleşme’den memur maaş zam dengesi, emekli aylığı ve refah payı taleplerini açıkladı

Karne Heyecanı Başladı! e-Okul Not Sorgulama Erişime Açıldı mı?

Öğretmen, Polis, Doktor, Hemşire Maaşları Güncellendi! İşte Yeni Rakamlar

Mayıs Ayı Ek Ders Ücretleri İçin Düğmeye Basıldı: İşte Ödeme Takvimi

YKS’ye girecek aday sayısı belli oldu! Mezun sayısı dikkat çekti

Ritim İzmit'ten Anlamlı Konser: Kalpler TEGV İçin Atacak!

Okul Öncesi Gelişim ve Beceri Edinim Raporu Kılavuzları Yayımlandı, İşte Detaylar!

Yeni Müdür ve Müdür Yardımcıları Dikkat! Ek Ders Ücretleri Ne Kadar Olacak?

İller Arası Tayinlerde Eksik Hizmet Puanı Krizi! Öğretmenler Mağdur Oldu

Öğretmen Maaşlarına %13,82 Zam! Kademe ve Dereceye Göre Yeni Maaşlar Açıklandı

Emekli Öğretmen Maaşları Güncellendi: İşte Yıllara Göre Yeni Rakamlar ve Temmuz Beklentisi

Okul Müdürü Davut Akpınar'ın Şüpheli Ölümü: Soruşturma Başlatıldı!

İmam Hatip Ortaokulundan Bursluluk Sınavında Olağanüstü Başarı: 102 Öğrenciden 83’ü Kazandı, 6 Öğrenci Türkiye Birincisi!

MEB’den Öğretmenlere son dakika uyarısı! 20 Haziran’a kadar süre verildi

Memur maaş zammı netleşti! 5 aylık enflasyon verilerine göre memur ve emekliler ne kadar maaş zammı alacak?

Mayıs ayı enflasyon verileri açıklandı! TÜİK 2025 Mayıs enflasyonu %1,53 olarak duyurdu

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2

YAZARLAR