Bugün, 25 Mayıs 2025 Pazar
  • BIST 100

    9356,04%-1,26
  • DOLAR

    38,77% 0,04
  • EURO

    44,08% 0,52
  • GRAM ALTIN

    4201,78% 1,92
  • Ç. ALTIN

    6731,05% 1,32

TOBB-ABD Ticaret Odası Mutabakat Zaptı imzalandı

- Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu: - 'Son yıllarda ABD'li şirketlerin Türkiye'ye, Türk şirketlerin de ABD'ye yatırımları arttı. Gündemimizde ABD ile 100 milyar dolarlık ticaret hedefini yakalamak var'

Ekonomi 13.09.2024 09:27:09 0
TOBB-ABD Ticaret Odası Mutabakat Zaptı imzalandı

ANKARA (AA) - Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu, son yıllarda ABD'li şirketlerin Türkiye'ye, Türk şirketlerin de ABD'ye yatırımlarının arttığını belirterek, "Gündemimizde ABD ile 100 milyar dolarlık ticaret hedefini yakalamak var." dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde (TOBB), Ticaret Bakan Yardımcısı Tuzcu, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve ABD Ticaret Odası Kıdemli Başkan Yardımcısı Khush Choksy'nin katılımıyla TOBB-ABD Ticaret Odası Mutabakat Zaptı İmza Töreni düzenlendi.

Tuzcu, ABD Ticaret Odasının bu ziyaretinin, şu ana kadar yapılanlar arasında en etkileyici ve kapsamlısı olduğunu, ABD'li heyetin 2 gün içinde tüm sektörlerden paydaşlarla bir araya geldiğini ve ikili görüşmeler gerçekleştirdiğini söyledi.

Son yıllarda ABD'li şirketlerin Türkiye'ye, Türk şirketlerin de ABD'ye yatırımlarının arttığına işaret eden Tuzcu, "ABD şirketlerinin toplam yatırımı 15 milyar dolara yakın seviyede. İkili ticaret hacmi ise 34 milyar dolar gibi rekor bir seviyeye ulaştı, bu sene 40 milyar dolara ulaşabilme olanağı mevcut. Gündemimizde ABD ile 100 milyar dolarlık ticaret hedefini yakalamak var." diye konuştu.

Tuzcu, ABD ile son 1,5 yılda ilişkilerin gidişatına değinerek, süregelen ekonomik ortaklığın devam edeceğini söyledi. Başta savunma ve dijital dönüşüm gibi kritik sektörler olmak üzere pek çok alanda, Türkiye ve ABD işbirliğinin sürdüğünün altını çizen Tuzcu, bu kapsamda işbirliklerinin artarak devam edebilmesi için vize uygulamasında iyileştirme yapılmasını beklediklerini kaydetti.

TOBB-ABD Ticaret Odası Mutabakat Zaptı ile gelecek 2 yılın çalışma planının belirleneceğine değinen Tuzcu, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da birlikte çalışmaya hazır olduklarını dile getirdi.

- "ABD'li yatırımcıları Türkiye'ye daha fazla yatırım yapmaya davet ediyoruz"

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da Birlik ve ABD Ticaret Odasının uzun süredir birlikte çalıştıklarını anlattı. Bu yılki eylem planlarında Türkiye'de ve ABD'de bir dizi ortak etkinlik üzerinde anlaşma sağladıklarını bildiren Hisarcıklıoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"ABD Ticaret Odası Bölge Ofisi, Birliğimiz İstanbul Ofisinde hizmet sunmaya devam edecek. Türkiye-ABD iktisadi ilişkilerinin farklı yönlerini ele alacak ortak kavram kağıtları hazırlayacağız. Sağlık sektöründe pazara giriş, yerelleşme ve fiyatlandırma konularında workshoplar düzenleyeceğiz. Türkiye'de ABD'li şirketlerin üst düzey yöneticileri ile Türkiye'den üst düzey yöneticileri bir araya getirecek bir etkinliği organize edeceğiz. Türkiye ve ABD'de yatırım konferansları gerçekleştireceğiz. Karşılıklı ticaret heyetleri oluşturacağız. Deprem sonrası yeniden inşa, sağlık, savunma, iklim değişikliği, enerji, bilişim ve iletişim teknolojileri, dijital ekonomi (e-ticaret), turizm, altyapı ve kadın girişimciliği konularındaki işbirliğini güçlendirecek faaliyetler hazırlayacağız. Başta Kazakistan olmak üzere üçüncü ülkelerde işbirliğini güçlendirecek ortak faaliyetler yapacağız."

Hisarcıklıoğlu, şu anda Türkiye'de 2 bine yakın Amerikan şirketinin faaliyet gösterdiğini ve toplam yatırımlarının 15 milyar dolara yakın olduğunu aktardı. Türk şirketlerinin de ABD'ye 11 milyar dolar civarında yatırım yaptığına değinen Hisarcıklıoğlu, "ABD'li yatırımcıları Türkiye'ye daha fazla yatırım yapmaya davet ediyoruz. TOBB olarak Chicago'da ikili yatırım ve ticarete katkı sağlayacak Ticaret Merkezi'ni faaliyete geçirdik. Bu merkezin sağladığı destekle firmalarımız ABD piyasasına daha kolay girme imkanı buluyor. ABD'li şirketleri de bu Ticaret Merkezinin hizmetlerinden yararlanmaya davet etmek istiyorum." ifadesini kullandı.

İlişkilerin düzeyinin, iki müttefik ülke için olması gereken noktaya yükseltmesi gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, Türkiye ve ABD arasındaki ticaretin, daha liberal kurallarla düzenlenmesi gerektiğine inandığını dile getirdi.

- "TOBB ile çalışmaktan hep çok mutlu olduk"

ABD Ticaret Odası Kıdemli Başkan Yardımcısı Khush Choksy ise işbirlikleri için TOBB'a teşekkürlerini iletti.

Choksy, 115 ülkenin ticaret ve sanayi odalarını ve birliklerini bir çatı altında toplayan Dünya Odalar Federasyonunun (WCF) Başkanlığına seçilen Hisarcıklıoğlu'nu tebrik eden Choksy, şöyle konuştu:

"Türkiye ve ABD ilişkileri giderek artıyor. Etkinlik kapsamında, pek çok farklı sektörden, çok sayıda şirket temsilcisi ile Türkiye'ye geldik. İkili ticaret hacminin geliştirilmesi için birtakım önerilerimiz var, bu çerçevede özel ve kamu sektörü diyaloğundan da bahsettik. TOBB ile birlikte çalışmaktan hep çok mutlu olduk. Gelecek yıl çok daha sağlam ve odaklanmış şekilde çalışmayı sabırsızlıkla bekliyoruz. Bu çerçevede, iş heyetleri etkinlikleri düzenleyeceğiz."

Choksy, savunma, e-ticaret, kurumlar vergisi gibi pek çok alanda görüşmeler gerçekleştirdiklerini ve önemli konuları ele aldıklarını aktardı. Çelik ve alüminyum ürünlerine ek vergiler getiren Section 232 uygulamasının kaldırılması için çalıştıklarına dikkati çeken Choksy, iş insanlarının vize erişiminin kolaylaştırılmasını ve Gümrük Birliğinin modernize edilmesini desteklediklerini belirtti.

Konuşmaların ardından Ticaret Bakan Yardımcısı Tuzcu, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve Choksy, TOBB-ABD Ticaret Odası Mutabakat Zaptı'nı imzaladı.

Yorum

Maaşlara %3 kesinti geliyor, memur işçi çalışan tüm personeli kapsıyor

Emekli maaş promosyonunda yeni dönem! 20.000 TL’ye varan ödül emeklileri bekliyor

Esenyurt'ta 'Köpek' Tartışması Kanlı Bitti: Komşular Arasında Çıkan Kavgaya Polis Müdahale Etti, 7 Gözaltı!

AÖF öğrencilerine ve sınav görevlilerine ücretsiz hizmet

Milli Eğitim Akademileri Hangi İllerde Kurulacak? İşte Detaylar

Temmuz Zamlı Öğretmen Maaşlarında Net Rakamlar! İşte Derece ve Kademe Bazlı Güncel Rakamlar

Temmuz maaş zammı memur ve emekli maaşları ile birlikte 15 kalemde gelir artışı sağlayacak

Tutuklanan okul müdürüne 219 yıl hapis cezası istenen dava başladı

Memurlara maaş artışı, bayram ikramiyesi, teknik hizmetler ve YHS, 3600 gösterge talepleri açıklandı

İdari İzinde Öğretmenlere Ek Ders Ücreti Ödenir mi? 2025 Kurban Bayramı İçin MEB'den Net Açıklama!

KPSS'den 55 Puan Alanlara Büyük Fırsat: Dört Belediyede Toplam 308 Memur Alımı Başladı!

MEB’den öğretmenlere ve okul müdürlerine son dakika uyarısı! 16 maddelik uyarı listesi kurumlara gönderildi

4 gün okul 3 gün tatil konusu netleşti! Okullarda haftada 3 gün tatil olacak mu?

Memur maaş zammı için tarih belli oldu, memur maaşına ne zaman zam yapılacak

Öğretmenlerin haziran semineri temmuz ayına mı sarkıyor?

YHS’lilere İHS kadrosu için TBMM’ye kanun teklifi

Kurban Bayramı Tatilinde Ek Ders Ödemeleri Nasıl Olacak? Bakanlık Açıkladı!

Genç Öğretmen Okul Kömürlüğünde Ölü Bulundu!

Takdir ve Teşekkür Şartları Değişti! Disiplin Cezaları Engelleyecek

Memur Maaşlarında Büyük Tehlike: Malmüdürlükleri Kapanıyor, Ödemeler Gecikecek Mi?

Eğitim öğretimde büyük değişiklik, Bakan Tekin yeni paradigmayı açıkladı

Ek ders ücretinde öğretmenlere üzücü haber! O tarihlerde ek ders ücreti ödenmeyecek

Öğretmenlerin haziran semineri iptal mi, 2 gün mü yapılacak?

Müdür Yardımcısı Melike Güçlü Rüştüoğlu Vefat Etti

İngiltere’de Sağlık Skandalı! Aylarca Teşhis Konulmadı, Hastalık 4. Evreye Geldi

Üsküdar'da Lise Dehşeti: Arkadaşını Bıçaklayan Öğrenci Tutuklandı!

İzmir’de Korkutan Deprem! Foça Açıklarında 3.7 Büyüklüğünde Sarsıntı

Erken yaz tatili, karnelerin erken verilmesi iddiasına kesin karar verildi

Öğretmenlerin Promosyon Kâbusu: İlçe Değişikliğinde Ücret İadesi Şartı!

MEB’den Sürpriz Karar! Destekleme Kursları LGS Öncesi Kapatılıyor

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 28 1 5 56 89
2.Fenerbahçe 34 25 3 6 52 81
3.Samsunspor 34 18 10 6 13 60
4.Beşiktaş 34 16 7 11 20 59
5.İstanbul Başakşehir 34 16 12 6 7 54
6.Eyüpspor 35 14 13 8 4 50
7.Trabzonspor 34 12 11 11 11 47
8.Göztepe 34 12 11 11 10 47
9.Kasımpaşa 34 11 10 13 0 46
10.Konyaspor 34 13 14 7 -3 46
11.Kayserispor 34 11 12 11 -11 44
12.Antalyaspor 34 12 14 8 -22 44
13.Gazişehir Gaziantep 34 12 15 7 -5 43
14.Rizespor 34 13 17 4 -10 43
15.Alanyaspor 34 10 15 9 -10 39
16.Bodrum FK 34 9 16 9 -13 36
17.Sivasspor 35 9 18 8 -14 35
18.Hatayspor 34 5 21 8 -26 23
19.Adana Demirspor 34 2 28 4 -59

YAZARLAR