Bugün, 30 Mayıs 2025 Cuma
  • BIST 100

    9170,56%-0,08
  • DOLAR

    39,11% 0,03
  • EURO

    44,62% 1,00
  • GRAM ALTIN

    4175,22% 1,03
  • Ç. ALTIN

    6643,94% -0,16

Ticaret Bakanı Muş, ABD-Türkiye İş Forumu'nda konuştu:

- '(Kahramanmaraş merkezli depremler) İplik, tekstil, çelik ve halı gibi belirli sektörler başta olmak üzere ABD dahil dünyayla olan tedarik zincirlerimizde kesinlikle çok büyük etkisi olacaktır. Bu nedenle bu tür tedarik zincirlerini her iki

Ekonomi 13.03.2023 19:21:58 0
Ticaret Bakanı Muş, ABD-Türkiye İş Forumu

WASHINGTON (AA) - Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Türkiye'nin yeniden inşa çalışmalarına başlayacağını, ABD dahil ortaklarıyla güçlü ekonomik iş birliğine ve ticari ilişkilere sahip olmanın daha önemli hale geldiğini söyledi.

Bakan Muş, ABD Ticaret Odası'nda düzenlenen ABD-Türkiye İş Forumu'na katıldı.

Muş, burada yaptığı konuşmada, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin Türkiye'nin güneydoğu bölgesinde 11 ili kapsayan çok geniş bir alanda yıkıma neden olduğunu ve 47 bini aşkın kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Bölgede yaklaşık 3 hafta kaldığını belirten Muş, "Depremlerin hemen ardından acil yardım ve toparlanma için devletin tüm kaynaklarını ve imkanlarını seferber ettik." dedi.

Muş, önceliklerinin yardım çalışmalarını en hızlı ve etkili şekilde yürütmek ve yaraları sarmak olduğunu, bu hedefe ulaştıklarını anlattı. Bundan sonraki önceliklerinin gerekli hazırlıkları yapmak ve güvenli yerleşim alanlarını inşa etmek olduğuna işaret eden Muş, felaketin işletmeler üzerindeki etkisini belirlemek için de kapsamlı bir inceleme yaptıklarını bildirdi.

Muş, vergi muafiyetleri, devlet destekleri, doğrudan finansal yardımlar gibi bölgeye özel politikaları da hızla hayata geçirdiklerine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Kayıplarımızı mümkün olan en kısa sürede telafi etmeye ve insanlarımızı günlük yaşamlarına döndürmeye kararlıyız. Toparlanma yolunda ilerlerken depremlerden hem sermaye hem de iş gücü olarak ağır etkilenen bu illerimizde ticaretimizin deprem öncesi seviyelere ne zaman ulaşacağını bilemiyoruz. İplik, tekstil, çelik ve halı gibi belirli sektörler başta olmak üzere ABD dahil dünyayla olan tedarik zincirlerimizde kesinlikle çok büyük etkisi olacaktır. Bu nedenle bu tür tedarik zincirlerini her iki yönde de sürdürmemiz ve desteklememiz gerekiyor."

- "ABD dahil ortaklarımızla güçlü ekonomik iş birliğine sahip olmak daha önemli hale geldi"

Bu zor zamanlarda başta ABD olmak üzere birçok ülke ve uluslararası kuruluştan destek geldiğini anımsatan Muş, depremlerden sadece saatler sonra ABD hükümetinin hızla seferber olduğunu ve insani yardım sağladığını, ABD Ticaret Odası'nın da önemli miktarda ayni ve mali yardımı organize ettiğini söyledi.

Muş, bundan sonraki aşamanın şehirleri yeniden inşa etmek olduğunu belirterek, ilk etapta yaklaşık 800 bin konutun inşa edileceğini, şehirleri çok daha modern ve sürdürülebilir bir şekilde yeniden inşa etmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Bu bağlamda teknik kapasiteye sahip olmak kadar finansmanın da önemini vurgulayan Muş, bu ay Brüksel'de Avrupa Birliği'nin (AB) ev sahipliğinde bir donörler konferansının düzenleneceğini bildirdi.

Muş, "Ticari açıdan, inşaat malzemeleri gibi yeniden inşa ve ilgili sektörlerin üretimleri hız kazanacak ve bu sektörler muhtemelen kısa vadede girişimcilerin hedef alacağı potansiyel alanlar olacaktır. Bölge ekonomilerini sadece normalleştirmemiz değil, güçlendirmemiz gerektiği de açık. Çünkü sürdürülebilir şehirler inşa etmemiz ve bunun için de istihdam yaratmamız gerekiyor. Bu nedenle yeniden inşa çabalarının yanı sıra ABD dahil ortaklarımızla güçlü ekonomik iş birliğine ve ticari ilişkilere sahip olmak daha önemli hale geldi." şeklinde konuştu.

- "İkili yatırımlarımızı artırmak için hala çok alan var"

Mehmet Muş, Türkiye ile ABD arasında son 10 yılda ticari ilişkilerin arttığını görmekten duyduğu mutluluğu dile getirerek, iki ülke arasındaki iş birliğini daha da ileriye taşımak istediklerini ifade etti.

Muş, devamla şunları kaydetti:

"Çok iyi bir yıl geçirdik. 2002 yılındaki 6,4 milyar dolar olan ikili ticaret hacmi, geçen yıl 38 milyar dolara yükseldi. Ticarette olduğu gibi her iki yönde de yatırım akışının artarak ABD'den 14,3 milyar dolara, ABD'ye ise 9,7 milyar dolara ulaştığını gözlemliyoruz. Ancak özellikle ABD'nin 8 trilyon dolarlık devasa doğrudan yabancı yatırım stoku dikkate alındığında, ikili yatırımlarımızı artırmak için hala çok alan var.

Kendimizi tamamen daha güçlü, daha rekabetçi ve liberal bir iş ortamı oluşturmaya adadık. Birçok ABD şirketinin bölgesel merkezlerine ev sahipliği yapıyoruz ve bu iş birliğini genişletebiliriz."

ABD'li yatırımcıların Türkiye'nin güçlü üretim altyapısı ile genç ve eğitimli nüfusundan faydalanabileceğine inandıklarını ifade eden Muş, "Türkiye'nin süregelen teknolojik ve yeşil dönüşümüne hizmet edecek projelerle özellikle ilgileniyoruz. İnovatif, AR-GE yoğun ve katma değeri yüksek ürün ve hizmet yatırımlarını şiddetle teşvik ediyoruz." dedi.

- "Depremlerin ardından ekonomik faaliyetin hızla toparlanmasını bekliyoruz"

Ticaret Bakanı Muş, kısa vadede depremlerin Türkiye ekonomisini olumsuz etkileyeceği beklentisi olmasına rağmen yeniden inşa programının Türkiye ekonomisinin dinamizmi ve gücüyle uzun vadede daha yüksek ekonomik büyüme sağlamasının beklendiğini aktararak, son dönemdeki verilerin Türkiye ekonomisinin gücünü ve ülkeye duyulan güvenin en önemli göstergeleri olduğunu vurguladı.

Muş, "Depremlerin ardından ekonomik faaliyetin hızla toparlanmasını bekliyoruz. Ancak pazarlarımızı açık tutmalı, şirketlerimizi desteklemeli ve daha iyi bir iş ortamı için çalışmalıyız." dedi.

İklim değişikliği, yükselen enflasyon, küresel salgınlar ve uluslararası çatışmalar gibi günümüz sorunlarının yalnızca uluslararası iş birliğiyle ele alınabileceğini belirten Muş, özellikle yüksek enflasyonun devam etmesinin gelişmiş ülkelerdeki agresif parasal sıkılaşmalara yol açtığını, bunun da gelişmekte olan ülkelerden sermaye çıkışlarını tetikleyerek finansmana erişimi zorlaştırdığını vurguladı.

Muş, bu koşullar altında dünyanın büyük bir bölümünün salgından sürdürülebilir bir şekilde toparlanmasının, yenilenebilir enerjiye geçişin veya dijital devrimi yakalama konusunda yatırım yapma şansının olmadığına tanık olduklarını aktararak, "Bu tehditler karşısında Türkiye ve ABD'nin ekonomik iş birliğini ticaret ve yatırımlarda, hatta üçüncü ülkelerde daha da ileriye taşıyarak dayanıklı bir gelecek inşa edebileceğine inanıyoruz." dedi.

Bu zor dönemde ekonomik iş birliğini geliştirmenin her iki ülkenin de yararına olduğuna inandıklarını vurgulayan Muş, buna destek olmak için iş insanlarına "daha gazla fırsatın önünü açma" çağrısında bulundu.

Yorum

Bayram öncesi maaşlara zam ve 10.000 TL bayram ikramiyesi müjdesi geldi

MEB'den 'Proje İmam Hatip Ortaokulları' Hamlesi: Eğitimde Ayrıcalık mı Geliyor?

Okullarda Çalışan Temizlik Görevlileri İçin Kritik Tarih! Görevleri Ne Zaman Bitiyor?

Arefe Günü Tam Gün Tatil Olacak mı? Türk Eğitim-Sen’den Net Çağrı!

Kadın Öğretmen Canına Kıymak İstedi

Adalet Bakanlığı Memur Sınav, Atama ve Nakil Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

2025 Bursluluk Sınavı Kaç Puanla Kazanılır? Baraj Puanı Kaç? İOKBS Taban Puanları Ne Zaman Açıklanacak?

MHP Duyurdu: İnfaz Paketindeki Covid İzni Maddesi Neden Çıkarıldı?

Isparta’da Kayıp Öğretmen Trajik Şekilde Hayatını Kaybetti

MEB’den Yeni Eğitim Hamlesi! Yaz Okulu ve Destek Kursları İçin Takvim Açıklandı

Eğitim Sendikalarının Üye Karnesi Açıklandı: Zirve Sendikalar Belli Oldu!

Yeni İnfaz Düzenlemesi TBMM’ye Sunuldu! İşte Kritik Değişiklikler

Sağlık Problemi Olan Öğrencilere MEB’den Eğitim Çözümü!

Öğretmenlere Zorunlu Rotasyon Mu Geliyor? MEB’den Kritik Düzenleme

MEB’den Öğretmenlerin Ek Ders Ücreti Ödemeleri İçin Açıklama

Memurlara bayram ikramiyesi için Geylan‘dan açıklama

Okulda Kavgaya Karışan Öğrenci Ağır Yaralandı! Ailesi Endişeli

Eğitim Gücü-Sen'den Dev Üye Artışı: Türkiye'nin En Hızlı Büyüyen Eğitim Sendikası Oldular!

Okullara yarım gün tatil tam gün yapılmadı, dersler yarım gün olacak

Öğretmen Tutuklandı, Valilikten Sert Açıklama Geldi!

Öğretmen Maaş Promosyonlarında Yeni Rekor Kırıldı!

Dersler erken bitecek! MEB’den önemli karar, Öğretmenler ve öğrenciler dersleri erken bitirecek

İlahiyat Öğrencisi Ağaçta Asılı Bulundu!

Ortaokullarda İkinci Yabancı Dil Dönemi Başladı: Gözler Almanca'da!

Öğretmen maaşına 82.300 TL memnuniyet yarattı

Ek Ders Ücretleri 350 TL Olacak Mı?

MEB, Öğretmenlere Sene Sonu Analiz Raporlarını İstiyor

MEB’den Öğretmenlere sert uyarı! Uymayanlara kınama cezası verilecek

KURUOĞLU: TERÖRLE DANSIN BEDELİNİ MİLLET ÖDER, VATANSEVER OLDUĞUNU İDDİA EDENLER NEREDE?

"Evde Eğitim Hizmetleri Kılavuzu" Yayımlandı!

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 35 29 1 5 58 92
2.Fenerbahçe 35 25 4 6 50 81
3.Samsunspor 35 18 10 7 13 61
4.Beşiktaş 35 16 8 11 19 59
5.İstanbul Başakşehir 35 16 13 6 6 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 35 12 11 12 11 48
8.Göztepe 35 12 12 11 8 47
9.Kasımpaşa 35 11 10 14 0 47
10.Konyaspor 35 13 15 7 -4 46
11.Rizespor 35 14 17 4 -9 46
12.Kayserispor 35 11 12 12 -11 45
13.Gazişehir Gaziantep 35 12 15 8 -5 44
14.Antalyaspor 35 12 15 8 -23 44
15.Alanyaspor 35 11 15 9 -9 42
16.Bodrum FK 35 9 16 10 -13 37
17.Sivasspor 35 9 18 8 -14 35
18.Hatayspor 35 6 21 8 -24 26
19.Adana Demirspor 35 3 28 4 -58 1

YAZARLAR