CENEVRE (AA) - İsviçre'nin Cenevre kentinde, ASALA terör örgütü üyesinin 9 Haziran 1981'deki silahlı saldırısı sonucu şehit olan Başkonsolosluk Sekreteri Mehmet Savaş Yergüz için anma töreni düzenlendi.

Türkiye'nin Cenevre Başkonsolosu İpek Zeytinoğlu Özkan'ın ev sahipliğindeki törene, Türkiye'nin Bern Büyükelçisi Emine Ece Özbayoğlu Acarsoy, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Güven Begeç, Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) 111. Uluslararası Çalışma Konferansı'na katılmak için Cenevre'de bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürü Oğuz Tuncay ile bakanlık heyeti, İsviçre'deki Türk sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile diğer davetliler katıldı

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan program, şehit Yergüz'ün biyografisinin okunmasıyla devam etti.

Büyükelçi Acarsoy, burada yaptığı konuşmada, Ermeni terör örgütü ASALA tarafından katledilen şehit Yergüz için Allah’tan rahmet diledi, şehidin kederli ailesi ve tüm Hariciye camiasına başsağlığı dileklerini iletti.

"Türk milleti için şehitlik makamı en yüksek makamlardandır. Mensubu olmaktan onur ve gurur duyduğumuz Hariciye camiası da şehitlerini daima müstesna bir yere koymuştur. Şehitlerimizi asla unutmayacak, onların aziz hatıralarını her zaman taze tutacağız." diyen Acarsoy, Türkiye'nin İsviçre’deki temsilcileri olarak, Yergüz'ün hatırasını Cenevre'de daha somut biçimde yaşatmak için ellerinden gelen çabayı göstereceklerini söyledi.

Acarsoy, ASALA, 17 Kasım ve PKK gibi terör örgütleri tarafından düzenlenen 90'ı aşkın saldırıda 41 Türk diplomatı, kamu görevlisi ve aile mensuplarının şehit olduğunu ve çok sayıda bakanlık mensubunun yaralandığını anlattı.

Türk Dışişleri Bakanlığı teşkilatının yaşadığı bu trajedinin dünya diplomasi tarihinde benzerinin olmadığının altını çizen Acarsoy, en seçkin diplomatlarını en verimli çağlarında şehit eden terör eylemlerini ve faillerini lanetlediklerini ifade etti.

Acarsoy, şöyle devam etti:

"1915 olayları gibi, tarihi ve hukuki zeminde haklı olduğumuz bir meselede suikastlar, tehditler, karalama kampanyaları, sözde anıt ve anma günleri veya bazı ülkelerin meclislerinde sırf oy devşirebilmek amacıyla siyasi saiklerle alınan kararlarla maalesef karşı karşıya kalıyoruz. Ancak ülkemizi 'soykırımcı' olarak yaftalamaya çalışan bu kötü niyetli adımlara ve tamamen iç siyasi mülahazalarla yapılan, bilimsel ve hukuki hiçbir dayanağı olmayan açıklamalara karşı gerçeğin gücünü arkamıza alarak kararlılıkla mücadele etmeye devam ediyoruz. Hukuki, siyasi ve tarihi mücadelemizi sonuna kadar da sürdüreceğiz. Bu mücadelemiz aynı zamanda şehit diplomatlarımıza da boynumuzun borcudur."

Bu çerçevede Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Perinçek davasında verdiği kararın büyük önem arz ettiğini vurgulayan Acarsoy, AİHM'in bu kararıyla "soykırım" söyleminin mutlak gerçeği yansıtmadığını, 1915 olaylarının meşru bir tartışma konusu olduğunu ve sözde "soykırım" iddialarının etrafında genel bir uzlaşının mevcut olmadığını da açıkça ortaya koyduğunu aktardı.

Acarsoy, "Siyasi bakımdan ise can Azerbaycan'ın vatan muharebesinde kazandığı zaferin ertesinde, 2022 yılının başında başlayan Ermenistan'la normalleşme sürecimiz devam etmektedir. Türkiye olarak sürecin provokasyondan uzak biçimde devam etmesini arzu ediyor, tabiatıyla aynı yaklaşımı Ermeni tarafından da bekliyoruz." diye konuştu.

Başkonsolos Özkan ise "Cinayeti üstlenen ASALA terör örgütü 1973'ten 1984'e kadar yurt dışındaki Türk diplomatlarını sadece Türk oldukları ve Türkiye Cumhuriyeti'ni temsil ettiği için hedef almıştır. Diplomatlarımız tek taraflı bir tarih anlatısından beslenen, nefret ve kin söylemleriyle büyütülen nesillerin kurbanı olmuştur. Ancak terör örgütlerinin kullandığı söylem ve amaçlarının, hafifletici bir sebep olarak görülmesi asla kabul edilemez." ifadelerini kullandı.

Başkonsolosluktaki törenin ardından tüm katılımcılar araçlarla Cenevre'de şehit Yergüz'ün şehit edildiği bölgeye geçti. Burada, Büyükelçi Acarsoy, Yergüz'ün anısına çelenk bıraktı. Saygı duruşunun ardından katılımcılar tarafından da çelengin yanına karanfiller bırakıldı.

- Yergüz'ün katili tahliye edilmişti

Cenevre Başkonsolosluğu Sekreteri Yergüz, 9 Haziran 1981'de mesai bitiminde başkonsolosluktan çıkıp evine yürürken ASALA mensubu terörist Mardiros Jamkochyan tarafından sokak ortasında vurularak şehit edilmişti.

Jamkochyan, İsviçre'de Aralık 1981'de 15 yıl ağır hapis cezasına çarptırılmış, 12 yılın sonunda şartlı tahliye edilmişti. Terörist Jamkochyan'ın serbest bırakılmasını sağlamak için ASALA tarafından kurulan 9 Haziran Grubu'nun 19-22 Temmuz 1981 arasında Zürih, Bern, Lozan ve Cenevre'de gerçekleştirdiği bombalı saldırılarda 1 kişi ölmüş, 30 kişi yaralanmıştı.