Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920

1- Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek'ten kira gelirini beyan etmeyenlere pişmanlık çağrısı:

- "Gelir İdaresi Başkanlığı, beyan döneminin sona ermesinin ardından kira, ücret ve değer artışı kazancı kaynaklı gelir elde etmesine rağmen beyanname vermeyen mükellefleri tespit etti. Bu mükellefler, haklarında cezalı işlem yapılmak üzere en kısa süre içinde vergi dairelerine gönderilecek"

- "Gelir elde etmesine rağmen beyanname doldurmayanlar, vergi dairelerinden yazı gelmeden pişmanlık hükümlerinden yararlanarak beyanname verebiliyor. Pişmanlıkla beyanname verildiğinde ceza kesilmiyor"

- "Vergi kayıp ve kaçağına sebebiyet vererek haksız kazanç sağlayanların her zaman olduğu gibi şimdi de takipçisi olacağız"

(Deniz Çiçek/Ankara)

2- Türk müteahhitlik sektörü yurt dışında yılın ilk çeyreğinde 4,3 milyar dolarlık iş üstlendi

- Ticaret Bakanlığı verilerine göre, yurt dışı müteahhitlik sektörü 1972'den mart ayı sonuna kadar 136 ülkede 507,2 milyar dolar değerinde 12 bin 164 projede görev aldı

- Üstlenilen işlerin ülkelere göre dağılımında Rusya, yüzde 20,1'lik pay ve 102,1 milyar dolarlık proje değeriyle ilk sırada bulunuyor

(Mert Davut/Ankara)

3- Uluslararası hukuk uzmanı Hammouri'ye göre tüm ülkeler İsrail'e yaptırım uygulamalı

- İngiltere'deki Kent Üniversitesinde Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Shahd Hammouri:

- "İsrail istisnacılığı olarak adlandırılan şeyi görüyoruz. İsrail, dünyanın siyasi statükosuyla o kadar uyumlu ki şimdiye kadar işlediği ihlallerden sorumlu tutulmaması neredeyse doğal karşılanıyor"

- "Eğer Batı Şeria'da ya da Gazze'de doğmuş bir Filistinli iseniz, sizden birkaç kilometre ötede yaşayan herhangi bir İsrailli Yahudi vatandaştan yasal olarak daha az insan olduğunuzu söylemek mümkün"

(Melike Pala/Ankara)

4- Coğrafi işaret başvurusunda Hatay, tescilinde Gaziantep lider oldu

- TÜRKPATENT verilerine göre, Türkiye'nin coğrafi işaretli ürün sayısı geçen yıl sonu itibarıyla 1512 olurken, en çok tescil alan iller arasında ilk sırada bulunan Gaziantep, baklava, beyran, muska, firik ve Araban sarımsağının da aralarında olduğu 105 ürününü tescilletti

- Hatay da 58 ürünle en fazla coğrafi işaret başvurusunda bulunan iller sıralamasında birinci oldu

(Ayşe Böcüoğlu Bodur/Ankara)

5- Londra sokaklarını süsleyen "Filistin Kahramanları" portreleri Gazze bilincini artırıyor

- Creative Debuts'un kurucusu Calum Hall:

GÜNDEM ÖZETİ / 17 Mayıs 2024 GÜNDEM ÖZETİ / 17 Mayıs 2024

- "Britanya'daki insanların büyük çoğunluğu gibi ben de yalnızca hükümetimizin suç ortaklığından değil, aynı zamanda eylem ve aciliyet eksikliğinden dolayı çok üzüldüm ve şaşkına döndüm. Bu, bizi bir şeyler yapmaya zorladı"

- "İngiltere'ye gelince, İsrail'e silah tedarikini durdurmamız gerekiyor. Yaptırımları tartışmamız gerekiyor"

(Muhammet Turhan/İstanbul) (Fotoğraflı)

6- Avusturyalı aktivist Pröbsting, Filistin’i desteklediği için "terör suçlamasıyla" yargılanacak

- Filistin'e destek gösterilerinde yaptığı konuşmalarla tanınan Michael Pröbsting:

- "Savcılık, 'Filistin direnişini destekleme' ifadesinin, terörü desteklemek anlamına geldiği iddiasında bulunuyor"

- "Bu bir siyasi dava. Bu, demokratik haklara ve düşünce özgürlüğüne yönelik bir saldırı"

(Aşkın Kıyağan/Viyana) (Fotoğraflı-Görüntülü)

7- Hataylı depremzedeler, köy tipi konutlarında ilk bayramlarına giriyor

- Altınözü ilçesinde köy tipi konutlarına kavuşan afetzedeler, bahçelerini çiçeklendirdikleri evlerinde misafirlerini ağırlamaya hazırlanıyor

- Sümeyye Sözer: "Geçen bayram çok buruk, çok üzüntülüydük, inşallah bu bayram daha güzel olacak, daha iyi şeyler paylaşacağız"

(Mehmet Bayrak/Hatay)

8- TOBB'un telekomünikasyondaki önceliği vatandaşı teknolojiyle buluşturmak

- TOBB Telekomünikasyon Meclisi Başkanı Mustafa Kemal Turnacı:

- "Biz, Sektör Meclisi olarak vatandaşlarımızın teknolojiye daha kolay ve uygun koşullarda ulaşması için gereken her türlü çalışmayı yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz"

- "Teknolojinin hızla geliştiğini günümüzde telekomünikasyon sektörü de her geçen gün büyüyor. Gelişen teknoloji, sorunları da beraberinde getiriyor"

(Arife Yıldız Ünal/Ankara)

9- Binalardaki ölümcül tadilat hataları

- İçmimarlar Odası İstanbul Şubesi Başkanı Herdem Süer: "En alt katta bir market, kafe veya bir galeri yapıyorlar ve taşıyıcı unsurlara müdahale ediyorlar. Kolonlara bir delik dahi açılmaması gerekirken kolon ve kiriş kesilmesine kadar, yani komple yok edilmesine kadar giden süreçleri maalesef gördük"

- İçmimarlar Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Üyesi Aslıhan Demirarslan: "Sadece temelin ve binanın yapımının depreme uygun olup olmadığını kontrol etmekten ziyade iç mekanda oluşturacağınız alanda da profesyonel iç mimari destek alınmasını öneriyoruz"

(Fatih Ulaş/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)

10- "Ramazanda uzun süre boş kalan mideye bayramda ani yükleme yapmayın" uyarısı

- Gastroenteroloji ve Hepatoloji ve İç hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hakan Ümit Ünal: "Ramazanda uzun süre boş kalan mide, bayram boyunca fazla dolu olunca sorunlara yol açıyor. Aşırı tüketilen karbonhidratlar gaz ve şişkinlik oluşturuyor. Fazla yemeye bağlı olarak reflü şikayetleri artıyor. Mide krampları oluşuyor"

- Uzman Diyetisyen Sıla Bilgili Tokgöz: "Ramazan sonrası bayrama geçişi kontrollü yapmak gerekiyor. Ramazanda iki olan öğün sayısını birden üçe, dörde çıkarmak rahatsızlıklara neden oluyor"

(Semra Orkan/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)

11- Asırlık markaların hikayeleri Hafızaevi'nde sergileniyor

- Yüzyıllık Markalar Derneği Başkanı Gürsel Arseven: "Kuşaklar arasındaki iletişimi iyi sağlamış, önceliklerini ve hedeflerini gelecek kuşağa aktarmış olan, önceki kuşaklarla birlikteliğin iyi olduğu daha mütevazı yaşam şartlarına sahip kurumların daha uzun ömürlü olduğunu görüyoruz"

- Yüzyıllık Markalar Derneği Başkan Yardımcısı Asude Alkaylı: "Haziran ayı itibarıyla müze statüsüyle bütün markalarımızın daha çok objesine ve eserine yer vereceğiz"

(Aylin Rana Aydin Kuş/İstanbul)

12- Yapay zeka, ekosistemi tehdit eden istilacı türlerle mücadeleyi kolaylaştırıyor

- Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi Araştırma Müdürü Franck Courchamp:

- "İstilacı türler her yıl dünya genelinde 400 milyar dolar değerinde ekonomik kayba yol açıyor. Türkiye'de yaşanan zarar gerçekten devasa, son 50 yılın verileri üzerinden baktığımızda biyolojik istila sonucu milyar dolar seviyesinde bir kayıp olduğunu söylememiz mümkün"

- "İstilacı türlerin etkilerine dair on binlerce çalışma var ve bizim el yordamıyla bu çalışmalara bakıp, bilgileri toplayıp, derleyip, karşılaştırıp analiz etmemiz çok zor. İşte bu yüzden yapay zeka, on binlerce çalışmadan bu bilgileri çekip bize uyumlu olanları verebiliyor"

(Yeter Ada Şeko/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü-Grafikli)

***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.