Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920

1- Geçmişte savaş ve ırkçılık karşıtı protestoların, bugün Filistin’e destek gösterilerinin öncüsü: Columbia Üniversitesi

- Columbia Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Neslihan Şenocak:

- "Benim için enteresan olan aslında Asya'dan gelen, Latin Amerika'dan gelen öğrencilerin bu protestolara katılması. Yani onlar için kendi ülkelerine, kültürlerine dair bir şey değil ama onlar burada İsrail yönetimi tarafından Filistin'e yapılan bir zulüm görüyorlar ya da baskı görüyorlar ve bunu protesto ediyorlar"

- Columbia Üniversitesinde öğrenciyken 1968'deki protestolarda gözaltına alınan Dr. Eleanor Stein:

- "1968'deki ve bugünkü Columbia'nın ana unsuru öğrencilerin, dönemlerinin en büyük ahlaki meselesine karşı tavır sergilemesidir. Benim zamanımda bu Vietnam ve ırkçılıktı. Bugünse Gazze'nin işgali ve soykırım"

(Aynur Şeyma Asan/Ankara) (Görüntülü)

2- Afganistan'ın Ankara Büyükelçisi Ramin'den sel sonrası acil yardım çağrısı:

- "İnsani yardım ve barınma konusunda acil yardıma ihtiyaç var"

- "Türkiye bu zor zamanlarda kesinlikle her zaman Afganistan'a destek verdi"

(Sümeyye Dilara Dinçer-Tuğba Altun/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)

3- Oxford Üniversiteli akademisyenler, çevrim içi kaynakların Gazzelilere açılmasını istedi

- Üniversitenin Orta Çağ edebiyatı araştırmacısı Rowan:

- "Bizler personel ve araştırmacılar olarak müfredatımızı, okuma kaynaklarımızı onlar için ulaşılabilir hale getirmeliyiz. Özellikle çevrim içi eğitim, yerinden edilen Filistinlilerin internete veya bilgisayara ulaşabilirlerse ellerinde kalan tek fırsat"

(Behlül Çetinkaya-Burak Bir/Oxford) (Görüntülü)

4- Cenevre Üniversitesi öğrencileri, üniversitelerinden Gazze için net tavır almasını talep ediyor

- İsviçreli öğrenci Elisabetta:

- "İsrail'deki üniversitelerle Cenevre Üniversitesi arasındaki her türlü ilişkinin durdurulmasını talep ediyoruz. Üniversitemizden ateşkes çağrısı yapmasını ve Gazze'deki soykırımı kınamasını istiyoruz"

- Faslı öğrenci Amira:

- "(Üniversite yönetimi) Söylediklerimizi duyana kadar burada kalacağız ve ayrılmayacağız. Yaşanan soykırımı tanımadıkları sürece biz bu üniversitede yerleşme eylemimize devam edeceğiz"

(Muhammet İkbal Arslan/Cenevre) (Fotoğraflı-Görüntülü)

5- ODTÜ'nün yapay zeka teknolojisiyle İstanbul "karbon nötr şehir" olacak

Küçükçekmece'de 4 katlı binada çıkan yangın söndürüldü Küçükçekmece'de 4 katlı binada çıkan yangın söndürüldü

- UP2030 ODTÜ Proje Yürütücüsü Prof. Dr. İpek Gürsel Dino:

- "Oluşturduğumuz modellerle seçtiğimiz bir binanın çatısına güneş paneli kurulumu yaparak bir saatte ne kadar enerji üretildiği ve bu enerjinin tüketimin ne kadarını karşılayacağı gibi hesaplamalar yapıyoruz"

- "Böylece panellerden elde edilecek enerji üretimi maksimize edilerek verimlilik artırılabilir"

(Başak Erkalan/Ankara)

6- Trakya'da 2040'a kadar tarımda su ihtiyacının yüzde 10 ila 15 artabileceği belirlendi

- İstanbul Teknik Üniversitesinden bilim insanları, iklim değişikliğinin tarımsal sulamadaki etkilerine yönelik yaptıkları araştırmada, su ihtiyacının Edirne'de yüzde 10 ila 12, Kırklareli'nde yüzde 12 ila 15, Tekirdağ'da ise yüzde 10 civarında artabileceğini tespit etti

- İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Şaylan:

- "Bitkilerin su ihtiyacının daha da artabileceğini, buharlaşma ile ilgili yaptığımız araştırma sonucunda tespit etmiş durumdayız. Bu durum gelecekte tarımda sulama için daha fazla suya ihtiyaç duyulmasını gerektirebilir"

(Hikmet Faruk Başer/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)

7- Voleybolda "milli sezon" yarın Antalya'da başlayacak

- FIVB Milletler Ligi'nin son şampiyonu "Filenin Sultanları", organizasyonun Antalya'daki ilk ayağında; Japonya, Hollanda, İtalya ve Fransa'yla mücadele edecek

- Üç ayaktan oluşan organizasyonda her hafta 4 karşılaşma oynayacak. Üç hafta sonunda puan cetvelinde ilk 8 sırada yer alan takımlar, finallerde mücadele etme hakkı kazanacak

(Muhammed Boztepe/Ankara) (Grafikli)

8- Türk hentbolunun başarısı için IHF ile görüşmeler yapılıyor

- Uluslararası Hentbol Federasyonu Başkanı Hasan Mustafa:

- "Türk hentbolunu el birliğiyle nasıl daha iyi bir noktaya getireceğimize dair görüşmelerimiz oldu"

- "Çok güzel tesisleriniz var, çok başarılı oyuncularınız var, bu imkanları kullanarak gelecekte Avrupa ve dünya şampiyonalarına, olimpiyat oyunlarına da katılabilirsiniz"

- Türkiye Hentbol Federasyonu Başkanı Uğur Kılıç:

- "Avrupa Şampiyonası'nda kadın milli takımımızla ses getireceğiz. Sadece formalite için orada olan değil Avrupa'da ses getiren bir milli takım olmak istiyoruz"

- "En büyük hedefimiz Türk bayrağını hentbolla birlikte olimpiyatlarda temsil etmek olacak, bütün çabamız ve bugüne kadarki planlamamız bunu başarmak üzere kurulu"

(Fatih Çakmak/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)

9- Para Okçuluk Milli Takımı Avrupa'da zirveyi hedefliyor

- Milli takım antrenörü Serdar Şatır:

- "Avrupa Şampiyonası'nda hedefimiz hem toplamda hem altın madalya sayısında en yukarıda olmak. Bu bizim için olimpiyatlar öncesi iyi bir moral olacak"

- "Uluslararası camiada ve özellikle Avrupa'da şunu gördüm; biz engelli bireylerimize çok daha iyi bakıyor, çok daha iyi şartlarda spor yaptırıyoruz"

- Psikolog Sema Gültekin Arayıcı:

- "Spor bizim için güzel bir yüz, güzel bir vitrin. Engelli bireylerde sporun yaygınlaşması için oluşan farkındalığa dikkat çekilmesi önemli diye düşünüyorum"

(Dilek Erol/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)

***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

Kaynak: aa