Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde öğretmenlere hizmet içi eğitim kapsamında çeşitli eğitimler verilmektedir. Hizmet içi eğitim faaliyetlerini önemsiyor ve doğru bir adım olarak niteliyorum. Bununla birlikte hizmet içi eğitim uygulamasının kişiye özgü olacak şekilde geliştirilmesi gerektiği düşünüyorum. Neden? 

Verilen hizmet içi eğitimlerin konuları öğretmenlerin ortalama gereksinimleri saptanarak belirleniyor. Bu durum bilinen olumlu sonuçlarının yanında bir kaç olumsuz sonuç doğuruyor. Bunlar, öğretmene özgü gerçek öğrenim ihtiyacının saptanamaması nedeniyle öğretmenin gerçekten ihtiyacı olduğu eğitimin öğretmene sunulamaması, eğitimlerin nicelik olarak yeterli olmaması ve eğitimin yeterliliğinin, eğitimi sunan kişinin öğretim becerileriyle sınırlı kalması. 

özüme gelecek olursak Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenlere üniversiteler üzerinden, öğretmenin kendini eksik hissettiği ve kendini geliştirmek istediği tüm alanlarda istediği kadar seminer, kurs, eğitim alabileceği, kişiye özgü bir bütçe ayırmalı veya üniversitelerin eğitim ve kurslarından öğretmenlerin ücretsiz yararlanabilmesinin önünü açmalıdır. Bu gerçekleştiği takdirde üniversitelerde ücretli olarak yüz yüze veya uzaktan sunulan diksiyon, yabancı dil, iletişim,stres yönetimi, öğrenci koçluğu ve eğitim danışmanlığı, spor koçluğu, bilgisayar odaklı eğitim teknikleri, hızlı okuma teknikleri, hafıza teknikleri, oyun temelli ingilizce öğretim yöntemleri, yaratıcı drama ve sahne oyunları, oyun terapisi, özel eğitim alanında güncel yaklaşımlar ve uygulama kursları, çocuk resimleri analiz eğitimleri, çocukluk dönemi mahremiyet eğitimleri, aile danışmanlığı, senaryo ve yazarlık, ileri düzey kodlama, animasyon gibi yüzlerce eğitimin kapısı kendisini geliştirmek isteyen öğretmen için açılmış olacaktır.

Mehmet Turan AYRANCI

Anadolu Eğitim Sendikası Tekirdağ İl Temsilcisi