Orada bir öğretmenevi var uzakta gitmesek de kalmasak da o öğretmenevi bizim
Öğretmenlere fırsat kalırsa ancak; gideriz, kalırız ve bütçemiz el verirse yemek yeriz! 
Ayrıca yüksek enflasyon ve artan hayat pahalılığı karşısında öğretmenevlerinde öğretmen  bütçesiyle hizmet almak her geçen gün zorlaşıyor.
Ama bu zor koşulların fazla dokunmadığı teğet geçtiği alanlar da yok değil elbet. 
Örneğin basına yansıyan Meclis Lokantası fiyatlarıyla Öğretmenevi yemek  fiyatlarını, milletvekillerinin gelirleriyle öğretmen maaşlarını, kıyasladığımızda ortada adil olmayan bir tablo ile karşılaşıyoruz  ve  eğitimciler olarak bunu da  kabullenemiyoruz.
 Gıdaya, elektriğe, ulaşıma gelen zamların maliyeti artırarak yemek fiyatlarını da iyice yukarılara taşımış olması, öğretmenlerin öğretmenevlerinden faydalanmasının  önünde bir engel.
Ancak öğretmenevlerinde  maliyeti artıran tek neden gıda fiyatlarındaki, ulaşımdaki, elektrikteki artış değil elbette.
Diğer kamu kuruluşlarının sosyal tesislerinde çalışan personellerin giderleri kurumları tarafından ödenirken, Öğretmenevlerinde yönetici kadrosu harici çalışan personel giderleri (maaş.sigorta vs.)  öğretmenevinin kendi gelirleri ile karşılanmaktadır.
 Diğer kamu kurumlarının sosyal tesislerinin  bakım onarım tedariği  bağlı bulunduğu kurum tarafından karşılanırken öğretmenevleri bu hizmeti de kendi geliri ile karşılamak durumda. 
Ayrıca diğer kamu kuruluşlarının sosyal tesisleri kurumlar vergisi alınmazken, öğretmenevleri  kurumlar vergisi de ödemektedir.
Personel giderleri, kurumun bakım ve onarım giderleri, kurumlar vergisi ve  tüketim malzemelerindeki yüksek maliyetin faturası da öğretmenevlerinin konaklama ve yemek ücretlerine, ücret yoluyla da öğretmenlere yansımaktadır. 
Bu yansımaya karşın artan enflasyon karşısında buhar olan öğretmen maaşlarıyla  öğretmenlerin öğretmenevlerinden faydalanması ne kadar mümkündür?

 O halde  öğretmenlerin, öğretmenevlerinde faydalanabilmesi için öğretmenevlerinin konaklama ve yemek ücretlerinin öğretmen bütçesine göre düzenlenmesini talep etmek öğretmenlerin  hakkı olmuştur.

 Bu haklı talenin gerçekleşmesi için diğer kurumlarda olduğu gibi öğretmenevlerinin personel giderleri öğretmenevinin bağlı bulunduğu  kurum olan Milli Eğitim Bakanlığı tarafından karşılanabilir. 
 
Ayrıca öğretmenevleri kurumlar vergisi üzerinde çalışılarak vergi sisteminde çözüm odaklı düzenlemeler yapılabilir.

Öte yandan öğretmenevlerinin tüm kamuya açık olması durumuna bağlı olarak  öğretmenlerin  yaşadığı konaklama sorunu da unutulmamalıdır. 

Özellikle yaz aylarında konaklama önceliği öğretmenevlerinin asıl sahipleri olan öğretmenlere olmalıdır. Öğretmenevi adı tabeladan ibaret olmamalıdır.
 
Kadriye Demirel
Eğitimci/Eğitim Koçu