Bugün, 25 Mayıs 2025 Pazar
  • BIST 100

    9356,04%-1,26
  • DOLAR

    38,77% 0,04
  • EURO

    44,08% 0,52
  • GRAM ALTIN

    4201,78% 1,92
  • Ç. ALTIN

    6731,05% 1,32

'Müslüman Dünyada Çağdaş Düşünce Konferansı'nda Asya ve Balkanlar'daki Çağdaş İslam düşüncesi konuşuldu

Genel 19.11.2023 17:25:50 0

İSTANBUL (AA) - Dünyanın farklı ülkelerinden çok sayıda Müslüman akademisyen ve araştırmacının katılımıyla iki gün boyunca İstanbul'da düzenlenen sekiz oturumluk "Müslüman Dünyada Çağdaş Düşünce Konferansı"nın son iki oturumunda Asya ve Balkanlar'daki Çağdaş İslam düşüncesi konuşuldu.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ve Platform Dergisince düzenlenen "Müslüman Dünyada Çağdaş Düşünce Konferansı" sona erdi.

York Üniversitesinden Burak Çalışkan, Asya ve Balkanlar'daki Çağdaş İslam düşüncesinin konuşulduğu son iki oturumdaki sunumunda, Özbekistan'daki İslam düşüncesini, "altın dönem", Rus dönemi ve bağımsızlık dönemini anlattı.

Yüzyıllardır Buhara ve Semerkand gibi merkezlerdeki medreselerin çok sayıda İslam alimini ve bilim adamını yetiştirdiğini anımsatan Çalışkan, Rus işgalinin kültürel ve entelektüel hayatı olumsuz etkilediğini vurguladı.

Çalışkan, bağımsızlık ve Sovyet döneminde yasak olan dini fikirlerin günümüzde yeniden tartışılmaya başladığını belirterek, bu süreçte Sufi geleneğin Özbek geleneği olarak sunulduğunu dile getirdi.

Bağımsızlıktan sonra Selefiliğin Özbekistan'da daha etkili olmaya başladığını kaydeden Çalışkan, geçmişte Selefilerin bazı bölgelerde kendi hakimiyetlerini kurma mücadelesi yürüttüğünü söyledi.

Çalışkan, 1998'den bu yana Özbekistan'da İslami muhalefetin sesinin daha yüksek çıkmaya başladığını aktararak, Özbekistan hükümetinin resmi bir İslam anlayışı kurmaya çalıştığını ifade etti.

- Alimler insanlara karşı sorumlu

Ulusal Singapur Üniversitesinden Khairudin Aljunied, Güneydoğu Asya'daki "Müslüman Entelektüelizmi" konusuna değinerek, İslam'a göre, alimlerin insanlara karşı sorumlu olduğunu vurguladı.

Aljunied, modern eğitimin aksine İslam öğreniminde disiplinler arasında çapraz bir alışveriş olduğunu ve geniş bir vizyon sunulduğunu belirterek, entelektüel geleneğin halen güçlü olduğunu ifade etti.

"İçinde bulunduğumuz çağın bazı problemleri var. İnternet ve sosyal medya bağımlılığı farklı sorunları önümüze çıkarıyor." diyen Aljunied, liberalizmden sonra dünyanın yeni bir bölünme yaşandığını söyledi.

Aljunied, zengin insanların daha fazla zenginleşmesinin halklara bir fayda sağlamadığını belirterek, neoliberalizmin artık işe yaramadığına dikkati çekti.

Filistin konusuna da değinen Aljunied, dünyadaki 2 milyar Müslümanın rengine, ırkına ve sınıfına göre ayrıldığını hatırlatarak, tam da bu yüzden Filistin gibi bölgelerde olanlara hiçbir şey yapamadığını belirtti.

Aljunied şu ifadeleri kullandı:

"Ümmetin tarihini anlarken de sadece bir bölgeyi değil tüm tarihi ele almalı. Ve tarihsizleştirmeyi terk etmemiz gerekiyor. Hepimiz birbirimize bağlıyız. Müslüman dünyanın büyük çoğunluğu Asya'da yaşıyor ancak onların fikirleri yeteri kadar tartışılmıyor ve anlaşılmıyor. Müslümanların sadece Orta Doğu'da yaşayanlarmış gibi algılanması aynı zamanda bir ümmet reformu yapılması ihtiyacını doğuruyor."

- "İslam coğrafyasındaki toplumlar için İslam mümkün olan tek düşüncedir"

Uluslararası Saraybosna Üniversitesinden Prof. Dr. Admir Mulaosmanovic, Müslüman dünya görüşünün değişimine dair düşüncelerini ifade etti.

"İslam coğrafyasındaki toplumlar için İslam mümkün olan tek düşüncedir." sözlerini dile getiren Mulaosmanovic, yakın zamanda dünyadaki değişimlerin İslam'ın geleneksel kurumlarını ve düşüncesini olumsuz etkilediğini belirterek, sömürgecilik gibi süreçlerin Müslüman entelektüellerin İslam inancını eleştirmesine neden olduğunu aktardı.

Alternatif bir paradigma olarak Müslüman düşüncesinin ahlak üzerine oluşturulması gerektiğini vurgulayan Mulaosmanovic, "Tek kutuplu dünyadan sonraki dönem çok kutuplu bir dünya inşasının başladığı zamandır ve Müslümanların da küresel bir siyasi özne olma fırsatı bulunmaktadır. Bunun gerçekleştirilmesi için ilk adım, öncelikle entelektüel alanda güvensizliği aşmaktır." dedi.

Lake Forest College'dan Dr. Hazim Fazlic ise Bosna Hersek'teki Müslüman entelektüellerin tartışmalarına yer vererek, komünizmin çöküşüyle Müslüman bir kişi olarak nasıl yaşayabileceklerini düşünmeye başladıklarını belirtti.

Fazlic, "Müslüman düşünürler, komünizmin çökmesi sonrası İslam'ın yeni yorumlarını, savaş ve soykırım konusu ile laik bir devlette nasıl yaşanabilir sorusunu düşünmeye başladılar. Bu sorulara cevap vermeye çalıştılar." dedi.

- Konferans hakkında

"Müslüman Dünyada Çağdaş Düşünce Konferansı", Müslüman toplulukları dünya genelinde etkileyen çağdaş meseleleri masaya yatırmayı ve çağdaş Müslüman düşüncesine ilişkin anlayışı derinleştirmeyi hedefliyor.

Konferansta incelenen ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından yürütülen "Müslüman Dünyada Çağdaş Düşünce Projesi" 11 ciltlik kitap serisinden oluşuyor.

2020'de yayımlanan proje kapsamında Türkiye, Mısır, İran ve Hint Alt Kıtası, Kuzey Afrika, Güneydoğu Asya, Balkanlar ve Batı'da (Avrupa/ABD), Türk Dünyası, Arap Dünyası ve Sahra Altı Afrika'da Müslüman toplumların çağdaş birikimleri ele alınıyor.

Müslüman dünyasındaki çağdaş düşünceleri tartışmak için İstanbul'da bir araya gelen alanında uzman konuşmacılar, iki gün boyunca Müslüman dünyasındaki çağdaş düşünceleri tartıştı.

Öte yandan konferansta bir araya gelen Müslüman akademisyenler, düzenledikleri basın toplantısında, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki insan hakkı ihlallerini kınayarak, dünyaya acil eylem çağrısı yaptı.

Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi'nde (İSAM) düzenlenen konferansta, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) Başkanı Abdullah Eren ve İlke Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Lütfi Sunar'ın yanı sıra Prof. Dr. Syed Farid Alatas, Prof. Dr. Sari Hanafi, Prof. Dr. Salman Sayyid, Doç. Dr. Yusuf Ziya Gökçek ve Dr. Serhat Orakçı gibi isimler yer aldı.

Yorum

Fenerbahçe Beko Avrupa şampiyonu! EuroLeague 2024-2025 sezonu şampiyonu Fenerbahçe oldu

Ehliyetlerle İlgili Önemli Düzenleme: Milyonlarca Sürücüye Büyük Kolaylık

MEB’den Ek Ders Ücretleri İçin İdarecilere Soruşturma Uyarısı

Türkiye'nin En İyi İlk 20 Devlet Üniversiteleri Belli Oldu: Boğaziçi Üniversitesinin Sıralaması Şaşırttı

Bakan Tekin Ne Demek İstedi? 'Okula Gerek Yok' Tartışmasına DMM Son Noktayı Koydu!

2025 Kurban Bayramı İkramiyesi Ödeme Takvimi Açıklandı

Tarım bakanlığı 14 ilde çok sayıda işçi alımı yapacak

Bakan Yusuf Tekin'in "Okula Gerek Yok" Sözleri İçin Acil Açıklama

Okullara Yarım Gün Tatil Kesinleşti: Derslerin Yarısı Yapılacak

Öğretmenlerin Bayram Planları Tehlikede Mi? MEB'den Kritik İzin Uyarısı!

Öğretmenler Dikkat! Ders Dışı Egzersiz Çalışmalarında Denetimler Başladı

Memur ve emekli maaşına düşük zam için ilk sinyal geldi

3600 Ek Gösterge, Bayram İkramiyesi ve Maaş Artışı! Kamu Birliği Konfederasyonu’ndan Önemli Açıklamalar

Öğretmen Maaşlarına Temmuz Zammı! Derece Derece Yeni Maaşlar Açıklandı

Maaşlara %3 kesinti geliyor, memur işçi çalışan tüm personeli kapsıyor

Emekli maaş promosyonunda yeni dönem! 20.000 TL’ye varan ödül emeklileri bekliyor

Esenyurt'ta 'Köpek' Tartışması Kanlı Bitti: Komşular Arasında Çıkan Kavgaya Polis Müdahale Etti, 7 Gözaltı!

AÖF öğrencilerine ve sınav görevlilerine ücretsiz hizmet

Milli Eğitim Akademileri Hangi İllerde Kurulacak? İşte Detaylar

Temmuz Zamlı Öğretmen Maaşlarında Net Rakamlar! İşte Derece ve Kademe Bazlı Güncel Rakamlar

Temmuz maaş zammı memur ve emekli maaşları ile birlikte 15 kalemde gelir artışı sağlayacak

Tutuklanan okul müdürüne 219 yıl hapis cezası istenen dava başladı

Memurlara maaş artışı, bayram ikramiyesi, teknik hizmetler ve YHS, 3600 gösterge talepleri açıklandı

İdari İzinde Öğretmenlere Ek Ders Ücreti Ödenir mi? 2025 Kurban Bayramı İçin MEB'den Net Açıklama!

KPSS'den 55 Puan Alanlara Büyük Fırsat: Dört Belediyede Toplam 308 Memur Alımı Başladı!

MEB’den öğretmenlere ve okul müdürlerine son dakika uyarısı! 16 maddelik uyarı listesi kurumlara gönderildi

4 gün okul 3 gün tatil konusu netleşti! Okullarda haftada 3 gün tatil olacak mu?

Memur maaş zammı için tarih belli oldu, memur maaşına ne zaman zam yapılacak

Öğretmenlerin haziran semineri temmuz ayına mı sarkıyor?

YHS’lilere İHS kadrosu için TBMM’ye kanun teklifi

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 28 1 5 56 89
2.Fenerbahçe 34 25 3 6 52 81
3.Samsunspor 34 18 10 6 13 60
4.Beşiktaş 34 16 7 11 20 59
5.İstanbul Başakşehir 34 16 12 6 7 54
6.Eyüpspor 35 14 13 8 4 50
7.Trabzonspor 34 12 11 11 11 47
8.Göztepe 34 12 11 11 10 47
9.Kasımpaşa 34 11 10 13 0 46
10.Konyaspor 34 13 14 7 -3 46
11.Kayserispor 34 11 12 11 -11 44
12.Antalyaspor 34 12 14 8 -22 44
13.Gazişehir Gaziantep 34 12 15 7 -5 43
14.Rizespor 34 13 17 4 -10 43
15.Alanyaspor 34 10 15 9 -10 39
16.Bodrum FK 34 9 16 9 -13 36
17.Sivasspor 35 9 18 8 -14 35
18.Hatayspor 34 5 21 8 -26 23
19.Adana Demirspor 34 2 28 4 -59

YAZARLAR