İSTANBUL (AA) - Metro Türkiye Satın Almadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Alkaç, "Yaklaşık 10 bin üründe QR kod ile izlenebilirlik sunuyoruz ve bu ürünler arasında kırmızı et de bulunuyor. Ayrıca, Metro Türkiye olarak veteriner kontrolünden geçmeyen hiçbir et ve et ürününü, risk altındaki hiçbir ürünü mağazamızda bulundurmuyoruz." ifadelerini kullandı.

Metro Türkiye yaptığı yazılı açıklamayla, son dönemde, Türkiye'de SAT-2 serotipi, halk arasında bilinen adıyla şap hastalığına rastlanması sonrası, izlenebilir ve güvenli et tüketimine dikkati çekerek, hastalığa karşı kendi mağazalarında aldığı önlemleri paylaştı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Deniz Alkaç, gıda güvenliğinin kurum nezdinde oldukça hassas bir konu olduğunu belirterek, müşterilere güvenilir gıda sunabilmek adına yoğun çalışmalar yürüttüklerini bildirdi.

Bu çalışmaların sonucunda yaklaşık 10 yıl önce sektörde bir ilk olarak, ette izlenebilirlik başlattıklarını anımsatan Alkaç, şunları kaydetti:

"İzlenebilirlik konusunda bu denli hassas olmamızın ana nedeni, tüketicilerimizin güvenli gıdaya ulaşımını sağlamaktır. Bugün yaklaşık 10 bin üründe QR kod ile izlenebilirlik sunuyoruz ve elbette bu ürünler arasında kırmızı et de bulunuyor. Ayrıca, Metro Türkiye olarak mağazalarımızda veteriner kontrolünden geçmeyen hiçbir et ve et ürünü bulundurmuyoruz. Tüketicilerin kaliteli ve güvenli gıdaya ulaşımını desteklemek adına 2014 yılında kırmızı ette yüzde 100 izlenebilirlik sağladık, 2020 yılında ise uluslararası standartlardaki GS1-128 barkod sistemine geçtik.

Halihazırda uygulanan analiz ve denetim uygulamalarına ilave olarak, şap hastalığı nedeniyle ürünler ve tedarik zincirinde yer alan et ve süt ürünlerinde oluşabilecek gıda güvenliği riskini en aza indirmek amacıyla hayata geçirdiğimiz çok sayıda aksiyon var. Metro Türkiye olarak yıllardır gıda güvenliği konusunda öncü çalışmalar yapıyoruz, etiketlerde yer alan QR kod ile ürünler birçok parametrede takip edilebiliyor, risk altındaki hiçbir ürünü mağazamızda bulundurmuyoruz."

- "Et tedarik zincirinde bulunan çiftlik, mezbaha ve tüm tesisleri gıda güvenliği açısından sürekli olarak denetliyoruz"

Alkaç, izlenebilirlik garantisi sunmalarının vermiş olduğu sorumlulukla, et tedarik zincirinde bulunan çiftlik, mezbaha ve tüm tesisleri gıda güvenliği açısından sürekli olarak denetlediklerini bildirdi.

Söz konusu denetimlerde şap hastalığı da dahil olmak üzere hayvan sağlığının korunması ve etkin yönetimi ile gıda güvenliği sistemlerine dair uygulamaların denetlendiğini, yalnızca denetim sonucu uygun olan tedarikçilerden ürün temin edildiğini aktaran Alkaç, şu bilgileri verdi:

"Ürünlerimiz periyodik analiz çalışmalarımız kapsamında düzenli olarak yılda en az iki defa olmak üzere akredite, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onaylı, bağımsız laboratuvarlarda analiz edilmektedir. Yüzde 100 izlenebilirlik sunduğumuz mağaza üretimli etlerimizde yer alan QR barkod etiketi ile hayvanların kulak küpe numarasına kadar tüm detaylı bilgiler tüketicilere sunulmaktadır. Kulak küpe numarası ile Tarım ve Orman Bakanlığı veya e-devlet üzerinden sorgulama yapıldığında etin üretildiği hayvan ile ilgili detaylı bilgilere de ulaşılabilmektedir.

Bizler de Metro Türkiye olarak, tedbirlere tam uyum sağlayan tedarikçilerden mal alımı yapmaktayız. Bu kapsamda, Veteriner Sağlık Raporu, Dezenfeksiyon Raporu olmayan hiçbir ürün mağazalarımıza gönderilmemektedir. Yaşanan son durum sonrasında tüm et tedarikçilerimizden çalıştıkları mezbahalar ve bu mezbahaların et tedarik ettiği tüm çiftliklerin listesi, bu çiftliklerin veteriner kontrolünde olduğu, şap dahil herhangi bir ihbarı zorunlu salgın hastalık bulunmadığını dair yazılı taahhüt, ayrıca şap salgını için aldıkları ilave önlemlere ilişkin açıklama talep edilmiştir ve alınmıştır."