Milli Eğitim Bakanlığının 2021 eğitim öğretim yılında ödüllendirdiği 11 bin 657 personelden sadece 3 bin 966’sını öğretmenler oluşturdu. Ödül listesinin çoğunluğunda ise müdür ve müdür yardımcıları yer aldı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 2022 eylül ayına ilişkin Tebliğler Dergisi yayımlandı. Yayımlanan dergide, 2021’de ödül alan Milli Eğitim Bakanlığı personeli listesi de yer aldı. 2021’de toplam 11 bin 657 personele ödül verildi.

Cumhuriyet’ten Sefa Uyar’ın haberine göre; personelinin büyük çoğunluğu öğretmen olan Milli Eğitim Bakanlığı, 2021 yılında yalnızca 3.966 öğretmene ödül verdi. Bakanlık bünyesinde en büyük sayıyı oluşturan öğremtenlerden ödül alan öğretmenlerin oranı sadece yüzde 34 oldu. Ödül listesindeki çoğunluğu ise müdür ve müdür yardımcıları oluşturdu.


'ÖĞRETMENLERİ NE KADAR DEĞERSİZ BULDUĞUNUN BİR GÖSTERGESİ'

MEB'in yayımladığı Listeye tepki gösteren Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay,

“MEB’in 2021’de dağıttığı başarı belgeleri, milli eğitimi yöneten hâkim zihniyeti birçok açıdan ele veriyor” dedi.

Ödüllerin okul ve şube yöneticilerine dağıtıldığını kaydeden Eğitim İş Başkanı Özbay, 

“Bu gerçek, MEB’in eğitimin dinamosu olan öğretmenleri ne kadar değersiz bulduğunun bir göstergesi” dedi. Listeyle birlikte liyakatsizliğin de ele verildiğini aktaran Özbay, okul yöneticilerinin büyük çoğunluğunun yandaş sendikalar arasından seçildiğini kaydetti.

ÖDÜL ALANLARIN OĞI 2 SENDİKADAN

Eğitim-İş Sendikası, 2020’de MEB’e yaptığı başvuru ile 2019’da ödül verilen personelin sendika dağılımının paylaşılmasını istedi. Ancak bakanlık verileri paylaşmadı. Eğitim-İş’in konuyu yargıya taşıması üzerine sendika dağılımları, mahkeme kararı nedeniyle sendikaya bildirildi. Söz konusu verilere göre, 2019’da toplam 7 bin 72 personele ödül verildi. Bu personellerin 4 bin 331’inin Eğitim Bir-Sen, 1011’inin Türk Eğitim-Sen, 223’ünün Eğitim-İş, 215’inin ise Eğitim-Sen’li olması dikkat çekti.