İSTANBUL Lübnan Maruni Patriği Mar Beşara Butrus er-Rai, ülkeyi içinde bulunduğu krizden çıkaracak "kurtarıcı" bir cumhurbaşkanına ihtiyaçları olduğunu belirtti.

Lübnan resmi ajansı NNA'ya göre Rai, Bkerki bölgesindeki Meryem Ana Kilisesi'nde düzenlenen pazar ayininde, 31 Ekim’de görev süresi dolan Cumhurbaşkanı Mişel Avn’ın yerine halefinin bir türlü seçilememesiyle ilgili değerlendirmede bulundu.

Meclisin, düzenlediği oturumlarda boşa zaman harcadığını ve cumhurbaşkanını seçemediğini belirten Rai, "devletin parçalanmasından ve halkın yoksullaşmasından" Meclisin sorumlu olduğunu söyledi.

Lübnan'ın Fransa'nın manda yönetiminden kurtularak bağımsızlığına kavuşmasının 79'uncu yıl dönümünü iki gün sonra kutlayacaklarını hatırlatan Rai, bu seneki kutlamaların cumhurbaşkanının yokluğunda gerçekleşeceğini dile getirdi.

Ülkeyi içinde bulunduğu kriz ortamından çıkarma planına bağlı kalacak "kurtarıcı" bir cumhurbaşkanına ihtiyaçları olduğunu vurgulayan Rai, şunları kaydetti:

"Bu plan, büyük görevler üstlenecek bir kurtuluş hükümetinin kurulması, Lübnan Anayasası'nın alınacak tüm ulusal kararlarda referans kabul edilmesi, Lübnan halkının bileşenleri arasında ortaklık tesis edilmesi, siyasi, idari, ekonomik ve hukuki reform programlarının uygulanması, dost ve kardeş ülkelerin Lübnan'a yardım için konferans düzenlemeye çağrılması, ülkedeki Filistinli ve Suriyeli mülteciler konusuna nihai bir çözüm bulunması gibi maddelerden oluşuyor."

Rai son olarak, milletvekillerine yeni cumhurbaşkanını bir an önce seçme çağrısı yaptı.

Lübnan’da 14. cumhurbaşkanını seçmek için Mecliste 17 Kasım'da düzenlenen 6'ncı oturumda hiçbir aday yeterli oyu alamamış, Meclis Başkanı Nebih Berri, 7. oturumun 24 Kasım’da gerçekleştirileceğini bildirmişti.