KUDÜS (AA) - MÜCAHİT AYDEMİR - Konya Büyükşehir Belediyesi, Filistin’deki kardeş şehri El Halil Belediyesine; coğrafi bilgi sistemleri, akıllı trafik uygulamaları ve itfaiyecilik eğitimleri gibi yerel yönetim alanında teknik destek veriyor.​​​​​​​

İsrail işgali altındaki Doğu Kudüs ve Batı Şeria'yı ziyaret eden Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, burada Filistinli yerel yöneticilerle görüştü.

Konya’nın kardeş şehri, işgal altındaki Batı Şeria’nın El Halil kentinde, Belediye Başkanı Teysir Ebu Suneyne ile bir araya gelen Altay, İsrail askerleri tarafından yıkılan Filistinli bir ailenin evinin yeniden inşası için protokol imzaladı.

Altay, Filistin programı kapsamında, kardeş şehir işbirliği çerçevesinde El Halil kenti başta olmak üzere Filistin genelinde, yerel yönetim alanındaki tecrübe paylaşımını, yerel yöneticilerle işbirliği alanlarını ve Konya’nın yabancı kentlere örnek oluşturan tecrübelerini anlattı.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinin yanı sıra Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı (UCLG) ve Türk Dünyası Belediyeler Birliğinin de başkanlığını yapan Altay, “El Halil Belediyemizi ziyarette bulunduk. Kardeşlik ilişkileri kapsamında yürüttüğümüz projeler var. Yaklaşık 2 yıl önce İsrail hükümeti tarafından yıkılan Filistinli bir kardeşimizin evini yeniden inşa etmekle ilgili bir protokol imzaladık.” dedi.

- Konya, akıllı şehircilik tecrübelerini El Halil ile paylaşıyor

El Halil Belediyesi ile Konya Büyükşehir Belediyesi arasında tecrübe paylaşım programları gerçekleştirdiklerini hatırlatan Altay, şöyle devam etti:

“Özellikle son dönemde itfaiyecilik ile ilgili eğitimler düzenliyoruz. Hem arkadaşlarımız El Halil'e gelip buradaki itfaiyecileri yetiştirdiler hem de El Halil’den bazı itfaiyeciler Konya’ya gelip uluslararası eğitim merkezimizde eğitim görüyorlar.

Aynı şekilde, coğrafi bilgi sistemleri ve akıllı kavşak ve trafik uygulamaları gerçekleştiriyoruz. El Halil Belediyesi Türkiye’den aldığı bir programla özellikle trafik konusunda mesafe katetmeye çalışıyor. Bildiğiniz gibi burada şehirler çok sıkışık. Trafik kültürünün oturması, trafik kazalarının önlenmesi ve trafik yoğunluğunun azaltılmasıyla ilgili onlara teknik destekte bulunuyoruz.

Ayrıca, belediyecilik hizmetlerini oldukça kolaylaştıran coğrafi bilgi sistemleriyle ilgili Konya Büyükşehir Belediyesinin tecrübelerini El Halil Belediyemize aktarmakla ilgili bir dizi görüşmeler gerçekleştirdik.”

Söz konusu tecrübe paylaşımını hem belediye birlikleri hem de kardeş şehirler vasıtasıyla yürüttüklerine işaret eden Altay, Filistin’deki belediyelerin Türkiye’de kardeş şehirlerinin artırılması için çaba içerisinde olduklarını belirtti.

Konya’nın “Türkiye’de yerel yönetimlerin en iyi olduğu şehirlerden birisi” olduğunun altını çizen Altay, “Biz bunu ‘Konya modeli belediyecilik’ adıyla tüm Türkiye’ye ve dünyaya ifade ediyoruz. İnsan odaklı ve çözüm odaklı bir belediyecilik yürütüyoruz. Yapmış olduğumuz işlerin de tüm dünyada itibar gördüğünü, almış olduğumuz görevlerden görebilirsiniz. Dünya Belediyeler Birliği Başkanlığı, Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkanlığı, Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği Başkanlığı, Dünya Tarihi Kentler Birliği Yönetim Kurulu üyeliği gibi birçok görev yapıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

- “El Halil’de insanlık adına çok üzücü bir durumla karşılaştık”

Yasa dışı Yahudi yerleşimleriyle kuşatılmış işgal altındaki Batı Şeria’nın El Halil kenti, İsrail’in giderek artan Yahudileştirme politikalarına ve bölge sakini Filistinlilerin günübirlik olarak fanatik Yahudi yerleşimcilerin şiddetine en fazla maruz kaldığı yerlerden biri.

Altay, El Halil kentindeki temasları sırasında fark ettiği bu duruma değinerek, şunları kaydetti:

“Tabii bir üzüntümü de paylaşmak istiyorum. El Halil’e gittiğimizde dünya insanlığı adına çok üzücü bir durumla karşılaştık. El Halil’in merkezindeki Halil İbrahim Camisi'nin etrafındaki kadim çarşının ve sokakların bazıları kapatılarak şehir adeta ölüme terk edilmiş. İsrail yönetimi UNESCO Dünya Mirası’nda yer alan bu yapının ticaretinin köreltilmesi ve yavaşlatılması için bilinçli bir faaliyet yürütüyor. Biz belediye başkanları olarak şehrimizin kültürüne sahip çıkmak zorundayız. Konya sadece Türkiye’ye ait bir şehir değil, Kudüs sadece Filistin’e ait bir şehir değil; bunlar dünya mirası şehirler. Biz dünya mirası şehirlerin yaşatılması için çaba sarf ederken, İsrail yönetiminin bu konuda yaptıklarını da üzüntüyle gördük. Bir an önce bu yanlıştan dönmelerini ve tüm dünya kamuoyunun buna tepki göstermesini önemsiyorum.”

El Halil temaslarının ardından işgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’nın idaresinden sorumlu Kudüs İslami Vakıflar İdaresi Başkanı Azzam el-Hatib ile görüşen Altay, burada yazma eserler alanında işbirliği konularını ele aldıklarını söyledi.

Konya’nın İstanbul’dan sonra yazma eserler alanında en önemli merkezlerden birisi olduğuna dikkati çeken Altay, “Bir mutabakat görüşmesi yaptık. Türkiye’deki tecrübelerimizi paylaşmak için onları davet ettik. İlerde de ortak sergiler açabiliriz.” dedi.

- “Gazze’ye girişimizin engellenmesini de esefle kınıyorum”

Başkan Altay ayrıca, Gazze Belediyesinin kardeş belediyelerden biri olduğunu, ancak İsrail’in engellemesi nedeniyle abluka altındaki Gazze Şeridi’ne giremediklerini belirtti.

“Defaatle vize başvurusu yapmalarına rağmen Gazze’ye girişlerine izin verilmediğini” aktaran Altay, “Diplomatik pasaport sahibi Dünya Belediyeler Birliği Başkanlığı yapan birisi olarak Gazze’ye girişimizin engellenmesini esefle kınıyorum. Bir an önce bu yanlıştan da dönülmesini temenni ediyorum. Çünkü insanların yaşamını kolaylaştırmak için oradaki belediyelerle de ilişkilerimizi devam ettirmemiz lazım. İsrail yönetimi burada da yine çok büyük bir sorun ortaya çıkarıyor ve görüşmelerimize engel oluyor.” ifadelerini kullandı.

- Türklerin Filistin’i ziyaret etmeleri önem taşıyor

İsrail’in engel ve baskılarına rağmen Filistin için çalışmaya ve burayı ziyarete devam edeceklerini vurgulayan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, şöyle devam etti:

“Tabii Filistin’de işler çok zor yürüyor. Ama biz azimle ve kararlılıkla bunu yapmaya devam edeceğiniz. Mesela dün Mescid-i Aksa’ya girişte taşıdığımız kartlardan rahatsız olan İsrail polisi pasaportlarımızı ve çantalarımızı kontrol etmeye kalktı. Sürekli bir taciz hareketinde bulunuyorlar. Ama bu bizi daha da hırslandırıyor, daha da gelme azmi oluşturuyor. Özellikle Konya’da yarışma kazanan çocuklarımızı Kudüs gezisine getiriyoruz.

Bu vesileyle tüm Türk vatandaşlarımızı Filistin’i ziyaret etmeye davet ediyorum. Burada güçlü bir şekilde temsil edilmemiz Filistinlilere büyük bir güç veriyor, bizi muhabbetle kucaklıyorlar. Daha sık ziyaret edelim, daha fazla gelelim diye temenni ediyorum.”