Karadağ'da "cumhurbaşkanının hükümet kurmadaki yetkilerinin kısıtlanmasını" amaçlayan yasal düzenleme karşıtı binlerce kişi "erken genel seçim" düzenlenmesi için yeniden gösteri düzenledi.

Karadağ'ın başkenti Podgorica'da toplanan binlerce kişi ülkede erken genel seçim yapılması talebini yineledi.

Cumhurbaşkanı Milo Djukanovic'in hükümet kurmadaki yetkilerinin kısıtlanmasına karşı çıkan göstericiler, Karadağ Meclisi önünde toplandı.

Göstericiler, Karadağ, ABD, Ukrayna ve AB bayrakları ile "Biz de varız", "Seni vermeyiz Karadağ", "Seçim istiyoruz" yazılı dövizler taşıdı.

Gösteride konuşan Predrag Vusurovic, "anayasayı korumak" için toplandıklarını söyledi.

Vusurovic, "Anayasal düzenin yıkılmasının önlenmesini ve anayasaya aykırı 'darbeci kanunun' geri çekilmesini talep ediyoruz. Karadağ'ın vatandaşların yararına çalışması ve devletten sorumlu bir hükümete sahip olunması için erken genel seçim yapılmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Sosyal Demokrat Parti (SDP) milletvekili Draginja Vuksanovic Stankovic ise "Karadağ karşıtı, Avrupa karşıtı, ilkel, hain siyasete kocaman bir 'hayır' diyenlerimiz var. Karadağ'a boyun eğdiremeyecekler." ifadelerini kullandı.

​​​​​​​Göstericiler, 8 ve 17 Kasım'da da bir araya gelerek erken seçim talebinde bulunmuştu.

- Karadağ'daki siyasi kriz

Karadağ'da Dritan Abazovic başbakanlığındaki hükümetin 20 Ağustos'ta güvenoyu alamaması üzerine başlayan yeni hükümet kurma süreci, siyasi krize dönüşmüştü.

Sırp Ortodoks Kilisesi Patriği Porfiriye ile ülkedeki Sırp Kilisesi'ne "resmi statü" kazandırmak adına imzaladığı "temel anlaşma" ile tartışmalara neden olan Abazovic liderliğindeki hükümet, Karadağ Meclisinde yapılan oylama sonucu düşmüştü.

Ülkedeki Sırp yanlısı partiler, Cumhurbaşkanı Djukanovic'e yeni hükümeti kurmak için Lekic'in ismini iletirken Djukanovic, gerekli şartları yerine getirmediği için hükümeti kurma görevini Lekic'e vermeyi reddetmişti.

Djukanovic, erken genel seçime gidilmesini talep etmiş, bunun 2023 başında olabileceğini duyurmuştu.

Karadağ Meclisi, daha sonra Sırp yanlısı partilerin oluşturduğu Demokratik Cephe (DF) ittifakınca teklif edilen, "cumhurbaşkanının hükümeti kurma görevini kimseye vermemesi halinde meclis çoğunluğunun desteğine sahip adayın görevi üstlenmesini" öngören yasal düzenlemeleri onaylamıştı.

Cumhurbaşkanının yetkilerini kısıtlayan bu yasal düzenlemeyle Djukanovic'in daha önce hükümeti kurma görevini vermeyi reddettiği Lekic'in başbakanlık görevine getirilmesinin önü açılırken, Djukanovic, "tartışmalı yasayı" Meclise geri yollamıştı.