Kamu kurumlarında adrese teslim ve kişiye özel ilan sorunu azalması hatta bitmesi gerekirken artmaya devam ediyor. Sorun nasıl çözülecek? YÖK bu konuyla ilgili uyarı yapmasına rağmen ilanlarda özel şartlar sorunu devam ediyor.

Kamuda milyonlarca Kamu Personel Seçme Sınavı KPSS adayı lise, önlisans ve lisans mezunu aday kadro ve kontenjan beklerken kimi atamalarda KİŞİYE ÖZEL ŞARTLAR sorunu maalesef artarak devam ediyor. Gerek kamu personeli kadrolu, sözleşmeli memur alımlarında gerekse öğretim görevlisi alımlarında yer alan ya MÜLAKAT sorunu ya da ÖZEL ŞART sorunu bitirilmeli.

Kamu Üniversitesinde kişiye özel ilan

Kafkas Üniversitesi tarafından açılan ilanda Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu ocuk Gelişimi Programında geçtiğimiz günlerde açılan ilanda kişiye özel şart şu şekilde verildi: Adayın "Doktorasını mikrobiyoloji alanında yapmış olup, okullarda beslenme, gıda mikrobiyolojisi ve çocuk gelişimi alanında çalışmalar yapmış olmak” şartı yer aldı.

Kadro ile şartın birbiriyle uyumu yok

Önlisans düzeyinde mezun veren çocuk gelişimi programında yer alan programda özellikle amaç şu şekildedir: Kişinin çocuğa, aileye, eğitimciye ve topluma yardımcı olacak ara eleman statüsünde nitelikli insan kaynağı yetiştirmektir. Bu çerçevede, ocuk Gelişimi programlarında; İletişim Bilgisi, Eğitim Bilimine Giriş, Sınıf Yönetimi, Psikoloji, ocuk Drama, ocukları Tanıma ve Değerlendirme gibi süreçleri içeren dersler yer almaktadır.

Oysa şart olarak yer alan "mikrobiyoloji" konusunun çocuk gelişimi ile ilişkisi bulunmamasına rağmen özel şartta bu ifade yer almaktadır. bu kapsamda lisansüstü eğitim gören bu kişiler daha çok Fen, Eczacılık, Sağlık Bilimleri alanında istihdam edilmektedir. Oysa ilanda çocuk gelişimi alanında özel şart olarak alakasız bir alan mikrobiyoloji ön plana çıkarılmıştır ki durum KİŞİYE ÖZEL İLANI hususu bu kapsamda gündeme gelmişti.

Kamu personeli alımları merkezi olmalı

Gerek sözleşmeli, gerek kadrolu gerekse öğretim görevlisi kadroları için yapılan atamalarda hem MÜLAKAT hem de KİŞİYE ÖZEL İLAN hususu artık bir son bulmalı ve atamalar liyakatle olmalıdır.