Bugün, 28 Mayıs 2025 Çarşamba
  • BIST 100

    9201,98%-0,13
  • DOLAR

    39,06% 0,21
  • EURO

    44,27% 0,16
  • GRAM ALTIN

    4160,37% 0,56
  • Ç. ALTIN

    6665,88% 0,48

İspanyol sağı, ayrılıkçı Katalanlara af girişimine karşı gösteri düzenledi

- Sağ görüşlü Halk Partisi lideri Alberto Nunez Feijoo: - 'İspanyollar, adalet, eşitlik, demokrasi ve onur istiyor. Bunun ötesinde bir şey olamaz. Sandıkları bir kez daha halkın önüne getirene kadar sessiz kalmayacağız'

Genel 12.11.2023 15:28:29 0
İspanyol sağı, ayrılıkçı Katalanlara af girişimine karşı gösteri düzenledi

MADRİD (AA) - İspanya'da azınlık sol hükümeti kurulması için yapılan siyasi anlaşmalarla ayrılıkçı Katalanlara getirilmek istenen affa karşı çıkan İspanyol sağı, ülke genelinde geniş katılımlı gösteriler düzenledi.

Ülkede 23 Temmuz'da yapılan erken genel seçimlerden birinci parti olarak çıkan ancak Mecliste çoğunluğu olmadığından hükümet kuramayan sağ görüşlü Halk Partisinin (PP) çağrısıyla başkent Madrid başta olmak üzere 52 büyük kentte, "Tüm İspanyolların eşitliğini savunmak için" başlığıyla gösteri düzenlendi.

"Affa hayır, haksız önceliklere hayır, suçluları cezasız bırakmaya hayır" sloganıyla yapılan gösterilerde, yüz binlerce İspanyol meydanları doldurarak, ayrılıkçı Katalan siyasi partilerle af için anlaşan Sosyalist İşçi Partisine (PSOE) tepki gösterdi.

Başkent Madrid'in merkezindeki Sol Meydanı'nı dolduran İspanyollar, PSOE lideri ve Başbakan Pedro Sanchez'i hedef alarak, "Vatan haini Sanchez", "Diktatör Sanchez" sloganları attı, "İspanyol demokrasisi riskte" yazılı pankart açtı.

- "Bugün, tarihi bir gün"

PP lideri Alberto Nunez Feijoo, burada yaptığı konuşmada, "İspanyollar, adalet, eşitlik, demokrasi ve onur istiyor. Bunun ötesinde bir şey olamaz. Sandıkları bir kez daha halkın önüne getirene kadar sessiz kalmayacağız. Bugün, tarihi bir gün. Milyonlarca İspanyol, bugün temel değerlerini savunmak için sokağa döküldü." ifadelerini kullandı.

"Sadece yüzde 6'lık bir oran, İspanyolların yüzde 100'ü adına karar verici olamaz." diyen Feijoo, Katalonya'daki ayrılıkçı siyasi partilerin oy oranlarının hiç olmadığı kadar düştüğünü, Sanchez'in sadece iktidarda kalabilmek için "halkına ihanet ederek, bağımsızlık yanlılarının önünü açmaya çalıştığını" ileri sürdü.

- Vox partisi lideri, Sanchez'i "darbe yapmakla" suçladı

Aşırı sağcı Vox partisi de bugünkü gösterilere destek verdi. Vox, son bir haftadır olduğu gibi sempatizanlarını, olayların çıktığı, yaralananların ve gözaltına alınanların olduğu PSOE'nin Madrid'deki merkez binası önünde topladı.

Vox partisi lideri Santiago Abascal, ayrılıkçı Katalan partilerin dışarıdan desteğiyle kurulacak PSOE-Sumar sol koalisyon hükümetinin "meşruluğu olmadığını" savunarak, Sanchez'i "darbe yapmakla" suçladı.

- Ayrılıkçı Katalanlar için af girişimi

İspanya'nın en önemli iç meselesi olan Katalonya sorunu, 23 Temmuz'da yapılan erken genel seçimlerin ardından kurulmak istenen azınlık sol koalisyon hükümetinin müzakereleriyle bir kez daha canlanmıştı.

Hükümet kurmak için en geç 27 Kasım'a kadar zamanı olan PSOE ve Sumar (sol görüşlü partilerin ittifakı), af yasası karşılığında Katalan siyasi partilerin desteğiyle gelecek hafta Meclisten güvenoyu almayı planlıyor.

Katalonya Cumhuriyetçi Solu'ndan (ERC) sonra Katalonya için Birlik (Junts) partisiyle de anlaşan PSOE, Katalonya sorununun çözümüne yönelik yeni bir dönemin başlayacağını savunuyor.

Planlanan af yasasıyla Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı girişimler sırasında yasa dışı olarak yapılan 9 Kasım 2014'teki halk oylaması ve 1 Ekim 2017'deki referandum süreçlerinden sonra hüküm giyen ya da haklarındaki yargı süreci devam eden 400 kadar ayrılıkçı Katalan siyasetçi, sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve sokaklarda kamu düzenini bozan, şiddet içerikli göstericilere karışan radikal grupların üyelerinin affedilmesi öngörülüyor.

Ayrıca Katalonya özerk yönetiminin kamu borçlarının bir kısmının da (yaklaşık 15 milyar avrosunun) İspanyol hükümetince karşılanacağı iddia ediliyor.

Ayrılıkçı Bask ve Katalanlar başta olmak üzere 6 siyasi partinin dışarıdan desteğini almak için anlaşmaya varan PSOE ve Sumar'ın, 17 Kasım Cuma günü 350 sandalyeli Mecliste yapılması öngörülen oylamada, 179 milletvekilinin desteğiyle ilk turda güvenoyu alması bekleniyor.

Yorum

Acil Koduyla Uyarı: Öğretmen ve Yöneticilerin Ek Dersleri İçin Son Tarihler Belli Oldu!

Gaziantep'te Akıl Almaz Olay: Okul Kantininde Kur'an-ı Kerim Sayfaları Tost Kağıdı Yapıldı!

Fiat’tan süper kampanya geliyor, Süper Fiorino 1 milyon TL’nin altında piyasaya sürülecek

Yeni İnfaz Düzenlemesi: Kimler Erken Tahliye Olacak, Kimler Kapsam Dışında?

MEBBİS Üzerinden Öğretmenler İçin Yer Değişikliği Süreci Başladı!

Okullara Yarım Gün Tatil Kesinleşti! Gözler Şimdi 9 Günlük İdari İzin Kararında!

3600 Ek Gösterge YHS'lilere Kadro memurlara Maaş Zammı Açıklaması Ali Yalçın’dan

MEB’den Kritik Uyarı! Öğretmenlerin Sağlık Raporları İçin Yeni Düzenleme

Toyota Corolla’ya büyük indirim ve %100 taksit imkanı! İşte Egea’dan daha ucuz indirimli fiyat listesi

AÖL öğrencileri için önemli duyuru! Açıköğretim Lisesi yeni takvim yayımlandı

MEB’den Acil Uyarı! Ek Ders Ücretleri Bayram Öncesi Ödenecek mi?

Açık Öğretim Ortaokulu'nda Dijital Dönem: e-Sınav Randevuları Başladı!

5 Haziran’da Okullarda Ders Zili Çalacak mı? MEB Takvimini Açıkladı

Açık öğretimden son dakika duyurusu! Başvurular başlara

Öğretmenlerin İller Arası Tayin Başvuruları Başladı Mı? İşte Detaylar!

Borsada Manipülasyon Skandalı Büyüyor: 17 Şüpheli Hakkında Gözaltı Kararı!

Emekli maaş zam farkı için net rakam verildi

Bankalardan mevduat faizi çılgınlığı! 1.500.000 tL’ye hangi banka ne kadar faiz veriyor, aylık getirisi ne kadar?

Öğretmen ve Yöneticilere MEB’den Ek Ders Müjdesi!

Öğretmenlere yeni alan değişikliği geliyor, branş değişikliği ile ilgili detaylar belli oldu

Memurlara zorunlu eğitim geliyor! Bu eğitimleri almayan memur olamayacak

Memur ve emekli maaşları için zam + enflasyon farkı + refah payı

9 gün tatil için önemli gelişme! Tatil kararı için gözler kritik toplantıda

Öğretmenlere maaş ödülü geliyor

Okul müdürü ve yardımcısı görevden soruşturma sonucu alındı

Öğretmenlere Sınav Görevi Ve Ceza Uyarısı

TCMB Açıkladı: Papara'da Neler Oluyor? Kullanıcılar İçin Önemli Duyuru!

Öğretmen ve Yöneticilere Artırımlı Ek Ders Ücreti Ödemesi İçin MEB’e Emsal Karar

Vali, Kaymakam ve Vali Yardımcısı Atama Kararları Resmi Gazete’de : İşte Yeni Görev Yerleri!

Öğretmen Maaşlarına Ek Zam İçin Talip Geylan'dan Açıklama

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 35 29 1 5 58 92
2.Fenerbahçe 35 25 4 6 50 81
3.Samsunspor 35 18 10 7 13 61
4.Beşiktaş 35 16 8 11 19 59
5.İstanbul Başakşehir 35 16 13 6 6 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 35 12 11 12 11 48
8.Göztepe 35 12 12 11 8 47
9.Kasımpaşa 35 11 10 14 0 47
10.Konyaspor 35 13 15 7 -4 46
11.Rizespor 35 14 17 4 -9 46
12.Kayserispor 35 11 12 12 -11 45
13.Gazişehir Gaziantep 35 12 15 8 -5 44
14.Antalyaspor 35 12 15 8 -23 44
15.Alanyaspor 35 11 15 9 -9 42
16.Bodrum FK 35 9 16 10 -13 37
17.Sivasspor 35 9 18 8 -14 35
18.Hatayspor 35 6 21 8 -24 26
19.Adana Demirspor 35 3 28 4 -58 1

YAZARLAR