İcra borçlarının silinmesini düzenleyen yasa teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışının ardından Genel Kurulun ilk gündem maddelerinden olacak. Borçları nedeni ile icraya verilen çok sayıda vatandaşı ilgilendiren yasa teklifi ile 2 bin TL'nin altındaki borçları kapsayan yaklaşık 10 milyon icra dosyası tasfiye edilecek

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun gündeme getirmesinin ardından harekete geçen bakanlığın açıklamasının ardından kabine gündemine gelen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kabine Toplantısı sonrası yaptığı Millete Sesleniş konuşmasında dile getirdiği dar gelirli vatandaşların icra ve haciz sorunlarının çözüme kavuşturulmasına dönük düzenleme kısa süre içinde hayata geçirilecek.

Adalet Bakanlığı , Hazine ve Maliye Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının işbirliği ile yaptığı teknik çalışmasının ardından kabineye sunulan taslağa yönelik hazırlıklar, Adalet Bakanlığı tarafından yürütülüyor. İcra borçlarının silinmes,ne yönelik üzenlemenin 1 Ekim 2022'deki açılışın hemen ardından Meclis gündemine getirilmesi planlanıyor.

İCRA DÜZENLEMESİ 15 AĞUSTOS ÖNCESİNİ KAPSAYACAK

İcra düzenlemesi ile ilgili olarak yapılan çalışmaya göre, 15 Ağustos 2022 tarihinden önce borçları nedeni ile haklarında icra takibi başlatılmış vatandaşların 2 bin lira ve altındaki icra miktarları gider gösterilerek vergiden düşürülebilecek ve böylece tasfiyeleri sağlanacak.

İcra düzenlemesi kapsamında, gerçek kişilerin varlık yönetim şirketleri ve işletme hesabına göre defter tutan şirket veya kurumlara olan borçları da alınacak ve silinecek.

İcra düzenlemesine yönelik yasa değişikliğinin TBMM'de kabulü ve Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından icra takibindeki 2 bin TL'ye kadar olan bireysel borçları devlet üstlenecek ve gider göstererek silecek. Yasal düzenlemenin ardından icra takibine konu yaklaşık 10 milyon dosya temizlenecek ve yaklaşık 5,5 milyon vatandaş icra takibinden kurtulacak. Yapılan yasal düzenleme kapsamında vatandaşların 30 milyar liraya yakın icra borç yükünden kurtulması öngörülüyor.

SORULARLA YENİ İCRA DESTEK PAKETİ; NASIL İŞLEYECEK KRİTİK TARİHLER KİMLER YARARLANACAK

SORU: İcra düzenlemesi ile Hangi tarihten önceki icra takipleri kapsamda olacak?

CEVAP: 15 Ağustos 2022 öncesinde icra takibi başlatılan borçlar tasfiye edilecek

SORU: İcra düzenlemesi ile Kapsama girmek için borç sınırı ne kadar?

CEVAP: İcra düzenlemesi ile 2 bin lira ve altındaki borçları kapsıyor

SORU: İcra düzenlemesi ile Her aile için bir tek icra dosyası mı tasfiye edilecek?

CEVAP: İcra düzenlemesi ile Ailelerin birden fazla icra dosyası kapsam dahilinde olacak.

SORU: İcra düzenlemesi ile Hangi borçlara ait dosyalar kapsamda?

CEVAP: İcra düzenlemesi ile Elektik, su, doğalgaz ve telefon aboneliklerinden kaynaklanan borçlar.

SORU: İcra düzenlemesi ile Varlık yönetim şirketlerine (VYŞ) devredilen borçlarda üst sınır ne kadar?

CEVAP: İcra düzenlemesi ile VYŞ'lere devredilen 2 bin 500 liraya kadar olan icra takibindeki borçları devlet üstlenecek.

SORU: İcra düzenlemesi ile Düzenleme ne zaman yapılacak?

CEVAP: İcra düzenlemesi ile Düzenlemenin 1 Ekim'deki açılışın hemen ardından Meclis gündemine getirilmesi planlanıyor.

SORU: İcra düzenlemesi ile Düzenleme ile ne kadarlık borç temizlenmiş olacak?

CEVAP: İcra düzenlemesi ile Vatandaşlar 30 milyar liralık borç yükünden kurtulacak.