Dolandırıcıların ve terör örgütü üyelerinin sıkça başvurduğu yollardan biri de suçsuz vatandaşların kimlik bilgilerinin gizli bir şekilde ele geçilerek kurulan cep telefonu hattı ya da şirketler üzerinden kişileri bir bakıma kullanmaları oldu. Bu konu hakkında hukukçular tarafından vatandaşlara yapılan uyarılar da son günlerde artmaya başladı. e-devlet üzerinden kontrol edilebilecek olan kayıtlı cep telefonu ve de şirketlerin en kısa zamanda vatandaşların da mağdur olmaması adına dikkatli bir şekilde kontrol edilmesi gerektiği belirtildi. 

HUKUKULAR UYARILARDA BULUNDU

Birkaç gün önce İstanbul Beyoğlu'nda yaşanan bombalı terör saldırısının ardından uzmanlar tarafından vatandaşlara konu ile ilgili yapılan uyarılar son günlerde artmaya başladı. Terör örgütü mensubu ve dolandırıcıların bu konu hakkında ilk başvurdukları yolun masum vatandaşların kimlik bilgilerini alarak kötü amaçlar için kullanılmak üzere hat ya da şirket olduğu için bu noktada da uzmanlar vatandaşlara dikkatli olması gerektiğini belirtti. 

E-DEVLET ÜZERİNDEN KONTROL EDİLMELİ

Bu konu hakkında merak edilenlerin gündeme gelmesi ve de konu ile ilgili çalışmaların yapılmasının ardından Türkiye Bilişim Derneği İzmir Şubesi Hukuk alışma Grubu Genel Sekreteri Resul Göksoy, vatandaşlara herhangi bir anormal durumda vatandaşların hukuka aykırı bir durum olup olmadığı konusunda sorgulama yapması gerektiğinden bahsederek ekledi, 

"Bazen veri sorumlularına şantaj bile yapabiliyorlar. Bu veriler, internetin karanlık alanında satışa sunulduğunda sahte kimlik üretiminde kullanılabiliyor. Adına şirket açma veya telefon hattı çıkarma gibi eylemler söz konusu olabiliyor. Kimliğimizin fotoğrafını veya fotokopisini bir yere vermeden kimlik bilgilerinin başkasının eline geçmesi mümkün olabilir. Bu sebeple rutin aralıklarla e-Devlet üzerinden adımıza şirket açılmış mı, hat çıkarılmış mı diye kontrol etmemizde fayda var."

İSMİNİZ IKMASA DA BORCUNUZ IKABİLİR!

Konunun ciddiyetinin altını çizen Göksoy, kişilerin hiçbir suçları yokken terör örgütüne yardım eden birine dönüşebileceğinden ya da borçlu çıkabileceğinden de "Birdenbire terör örgütüne yardım eden bir adam olarak görünürsünüz. Bir bakarsınız bilgisayardaki tüm kayıtlarınız değişmiş. Bir bakarsınız hatlarınız değişmiş. Kan grubunuz bile değişmiş olabilir. Kişisel veriler farklı yerlerden çıkabilir. Herkesin üzerine hat olup olmadığını kontrol etmesi gerekiyor. e-Devlet üzerinden herkes üzerine hat olup olmadığını görebilir. Belki terör olayında isminiz çıkmayabilir ama borcunuz çıkabilir'' ifadelerini kullandı..