Bugün, 6 Haziran 2025 Cuma
  • BIST 100

    9486,56%0,12
  • DOLAR

    39,28% 0,01
  • EURO

    44,92% -0,03
  • GRAM ALTIN

    4248,64% 0,29
  • Ç. ALTIN

    6833,74% 0,00

Honduras, Tayvan ile diplomatik ilişkilerini kesti

Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki Tayvan'ı tanıyan az sayıdaki ülkeden Orta Amerika ülkesi Honduras, diplomatik ilişkilerini kestiğini duyurdu.

Dünya 26.03.2023 06:20:00 0
Honduras, Tayvan ile diplomatik ilişkilerini kesti

PEKİN (AA) - Honduras Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, ülkenin Tayvan yerine Çin Halk Cumhuriyeti'ni (ÇHC), Çin'in temsilcisi olarak tanıdığı bildirildi.

Açıklamada, 'Honduras Cumhuriyeti hükümeti, dünyada tek bir Çin olduğunu ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin Çin'in tamamını temsil eden tek meşru hükümet olduğunu tanır.' ifadesine yer verildi.

Tayvan'ın Çin topraklarının ayrılmaz parçası olduğunun vurgulandığı açıklamada, Honduras hükümetinin Tayvan ile diplomatik ilişkilerini kestiği ve herhangi resmi ilişki kurmamayı taahhüt ettiği belirtildi.

Honduras'ın ilişkileri kesmesi sonucu Tayvan'ı diplomatik olarak tanımayı sürdüren Birleşmiş Milletler (BM) üyesi ülke sayısı 12'e düştü.

En son Orta Amerika ülkesi Nikaragua, 10 Aralık 2021'de Tayvan ile diplomatik ilişkilerini keserek, Pekin'i Çin'in temsilcisi olarak tanıdığını duyurmuştu.

Halen Orta Amerika ülkeleri Guatemala ve Belize, Güney Amerika ülkesi Paraguay, Karayip ülkeleri Haiti, Saint Vincent ve Grenadinler, Saint Kitts ve Nevis, Saint Lucia, Pasifik ülkeleri Tuvalu, Nauru, Palau ve Marshall Adaları ile Afrika ülkesi Esvatini, Tayvan'ı Çin'in temsilcisi olarak tanıyor.

BM üyesi olmayan Vatikan da Tayvan ile diplomatik ilişkisini sürdürüyor.

Honduras'ın 27 Ocak'ta göreve başlayan Devlet Başkanı Castro, diplomatik tanıma ilişkisini Taipei'den Pekin'e çevirme niyetini dile getirmiş, Dışişleri Bakanı Eduardo Reina'yı 23 Mart'ta müzakereleri yürütmek ve diplomatik protokol imzalamak için Pekin'e göndermişti.

- Çin-Tayvan anlaşmazlığı

Çin'de İkinci Dünya Savaşı'nın ardından çıkan iç savaşta Mao Zıdong liderliğindeki Çin Komünist Partisinin (ÇKP) 1949'da iktidarı ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ilan etmesi üzerine Çan Kay-şek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri, Tayvan'a yerleşip 1912'de kurulan 'Çin Cumhuriyeti' iktidarının Ada'da devam ettiğini ileri sürerek bağımsızlık ilan etmişti.

Bu girişim Çin tarafından kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971'e kadar Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda Çin'i temsil etmişti. 1950'ler ve 1960'larda çok sayıda ülkenin diplomatik ilişki tercihini Çin Cumhuriyeti'nden Çin Halk Cumhuriyeti'ne çevirmesinin ardından 1971'de BM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada Pekin hükümetinin Çin'in tek meşru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan'ın uluslararası örgütlerdeki konumu belirsiz hale gelmişti.

Pekin yönetimi, 'Tek Çin' ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor. Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın fiili bağımsızlığının hukuki bir statü kazanmasına, Tayvan hükümetinin dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, BM'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.

ÇHC, kendisini tanıyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik ilişkilerini kesmesini şart koşuyor.

Yorum

Okurlarımızda Bayram Coşkusu: Kurban Bayramı'nın Anlamı ve Önemi!

Trafik Cezalarından Sosyal Yardım Alanlara Yeni Kaynak! İşte Detaylar!

Ortaokullarda Sınıf Tekrarı Kararı Kimlere Veriliyor? İşte O Kritik Şartlar!

SGK'dan Dul ve Yetim Aylıklarında Büyük Değişiklik! Çifte Maaş Hakkı Kimlere Verilecek?

MEB'den Mülakat Mağdurlarına Yeniden Sınav Fırsatı

Halk eğitimden 2 yeni fırsat

Asgari ücrete ara zam ve 25.000 TL’lik yeni asgari ücret müjdesi mi geliyor?

Manisalı İş İnsanı Dana Saldırısı Sonucu Hayatını Kaybetti!

Bayram Tatili Sonrası Öğretmenleri Bekleyen Görevler: İşte Detaylar!

Öğretmenlere 1 saatlik dinlenme fırsatı, öğrencilerin dersine branş öğretmeni girecek

Memur maaşına %15,6’lık zam ve refah payı ile %25 zam açıklaması bekleniyor

Taksiler Artık Rastgele Yolcu Almayacak! İstanbul’un Yeni Ulaşım Sistemi Başlıyor

MEBBİS Hatası Sonrası Ek Ders Ücretleri Yanlış Hesaplandı!

Ahmet Ülger Milli Eğitim Müdürü Olarak Atandı

Uzun Tedavin Gören Beril Ela'nın Okuluna Muhteşem Dönüşü Duygulandırdı!

Kurban Etinden Lokum Kıvamında Taze Kavurma Nasıl Yapılır?

Ev yapımı sucuk nasıl yapılır, evde kurban etinden sucuk yapma yöntemleri

Bıçak nasıl bilinir, ideal bıçak bileme açısı ve bıçak bileme yöntemleri

İl İl Bayram Namazı Saatleri! İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Bursa, Diyarbakır, Gaziantep, Eskişehir, Sakarya Türkiye geneli bayram namazı saatleri

Memur ve emekli maaş zam oranlarında değişiklik

Öğretmenlere Ek Ders Gecikmesi! Hangi İllerde Ödemeler Bayram Sonrasına Kaldı?

Kamu İşçilerine Zam Teklifinin Ne Zaman Yapılacağı Belli Oldu

Milli eğitimde Türkiye-Suriye iş birliği

MEB'den Yaz Tatili Sürprizi Mi Geliyor? 2025-2026 Eğitim Takvimi Yayımlandı Ama Değişiklik Kapıda!

Bayram tatiline giden öğretmenlere uyarı! Uymayanlar ceza alacak

MEB'den Öğretmenlere Ek Ders Ücreti Jesti

Balıkesir’de Maaş Promosyon Rekoru! Öğretmenlere 87 Bin TL Ödeme Yapılacak

Baskılara dayanamayan O.Ç. okul müdürlüğünden istifa etti

Kararnamesi Çıkan Öğretmenler Dikkat! İkinci İl Dışı Tayin Yolu Kapanabilir!

Diyanet Duyurdu! 6 Haziran Kurban Bayramı Namaz Saatleri Belli Oldu

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2

YAZARLAR