Bugün, 4 Haziran 2025 Çarşamba
  • BIST 100

    9338,89%0,67
  • DOLAR

    39,14% -0,03
  • EURO

    44,77% 0,47
  • GRAM ALTIN

    4234,11% 0,30
  • Ç. ALTIN

    6754,90% 0,80

Halk kütüphaneleri akıllı kitap teknolojisiyle buluştu

Genel 14.06.2023 19:42:07 0
Halk kütüphaneleri akıllı kitap teknolojisiyle buluştu

İSTANBUL (AA) - Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğüne bağlı il halk kütüphanelerinin yanı sıra Rami Kütüphanesi akıllı kitap Teknolojisi ile buluştu.

Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, akıllı kitap teknolojisi ile tüm akıllı cihazlar ve VR gözlükleri kullanan okurlar, yazarları yakından görüyor, onlara sesli ve yazılı olarak soru sorarak yapay zeka ile cevap alabiliyorlar.

Yerli yazılımcı ve yayıncılar tarafından geliştirilen akıllı kitap teknolojisi sayesinde artık okurlar, il halk kütüphanelerinden aldıkları referans kodları ve her kütüphanede yer alan ayaklı pano ile qr kod sayesinde dijital üyelik oluşturabiliyor ve yazarları yakından görerek, onlarla konuşabiliyor, kitaplarını okuyup, isterlerse sesli olarak dinleyebiliyorlar.

Aynı zamanda okurlar, yazarların, hayatlarına dair nesneleri, yapıları ve anları 3 boyutlu olarak sanal gerçeklik ortamında deneyimleyebiliyorlar.

Sistem sayesinde kullanıcılar isterlerse burada özel hocalar tarafından hazırlanan eğitimleri izleyebiliyor ve resim galerisi sayesinde dünyaca meşhur birçok resmi yapay zeka sayesinde o resimlerin içerisindeymiş gibi gerçekçi bir şekilde de görebiliyor.

Akıllı kitaplarda yazarların kitaplarını okuma, sesli olarak dinleme dışında "Metaverse Kültür Merkezi" aracılığıyla toplamda 20 saati geçen satranç, Osmanlıca, beden dili ve diksiyon eğitimi de ücretsiz alınıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Setyay Bilişim Firmasının kurucusu Mehmet Gaygusuz, akıllı kitap teknolojisinin modelleme, çeviri, editörlük, yazılım gibi süreçleri 3 yıllık bir AR-GE çalışması ile meydana geldiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Şu anda VR gözlüklerde ve metaverse ortamında kitap okunabilen, yazarları görebildiğiniz, çeşitli eğitimler aldığınız ve bunu sanatla birleştirebildiğiniz bir uygulama ABD veya İngiltere'de bulunmuyor. Şu anda yapay zeka ile modellenmiş yazar ve sanatçı sayımızı kısa süre içerisinde 1000 yapabilmek hedefimiz ve bunun üzerinde çalışıyoruz. Dünya ve Türkiye tarihini etkileyen pek çok ismi kısa süre içerisinde akıllı kitap teknolojisinde görüp, onlarla konuşabileceğiz. Şu anda illerimizi ziyaret ediyor ve kütüphanecilerimize gerekli eğitimleri veriyoruz. Ne yazık ki ülkemizde meydana gelen deprem nedeni ile bazı hasar gören il halk kütüphanelerimize teknolojimizi ulaştıramadık ancak amacımız kısa sürede Bakanlığımızın da desteği ile tüm illeri teknolojimiz ile buluşturmak."

Gaygusuz, projeyi geliştirirken kütüphaneler ve gençlik merkezleri ile istişarelerde bulunduklarını aktararak, şu açıklamaları yaptı:

"Özellikle gençlere edebiyatı, eğitim ve kültür sanatı daha cazip kılmak ve kullanışlı bir sistem oluşturmak istedik. Projemizi il halk kütüphanelerinde, üniversite ve akademilerde ön kullanımlara açarak tüm süreçte okurların, gençlerin fikirlerini aldık. Türkiye'de 1000'den fazla belediye ve halk kütüphanesi bulunuyor. Amacımız teknolojimizi uygun bir fiyatlandırma politikası ile tüm Türkiye'nin hizmetine sunmak ve dünyada bu alanda öncü olmak. Bu konuda bize destek olan Kültür Bakanlığı ve Kütüphaneler Yayımlar Genel Müdürlüğüne özel bir teşekkürü borç biliyoruz. Yapılan araştırmalar dünyadaki kütüphane sayısının 1 milyondan fazla olduğunu gösteriyor. Sistemimiz şu anda 6 yabancı dili destekliyor. Eğer ülkemizde projemiz başarılı olursa hedefimiz tüm dünya kütüphanelerini Akıllı Kitap Teknolojisi ile buluşturarak bu alanda ülkemizin bayrağını en iyi şekilde dalgalandırmak ve ülkemizi metaverse dünyasında başarılı bir şekilde temsil edebilmek."


Yorum

DİSK ve İzmir Büyükşehir Anlaştı: Grev Bitti, Zam Oranları Belli Oldu!

Deprem Etkisi, 4+4+4 Sistemi... YKS Başvuru Düşüşünün Perde Arkası!

Hürriyetçi Sendikalar Konfederasyonu'ndan Enflasyon Rakamlara Sert Tepki: "Rakamlarla Değil, Gerçeklerle Yaşıyoruz!"

Öğretmen Promosyonlarında Zirve! Maaş Ödemeleri İçin Dev Kampanya

2025 Temmuz Öğretmen Maaşları Tahminleri Ortaya Çıktı: İşte Derecelere Göre Tahmini Temmuz Maaşları

Öğretmenler bayramda kurban kesemeyecek! MEB’den önemli adım bekleniyor

Öğretmenler İçin İkinci İl Dışı Atama Gelecek mi? Bakanlık Beklentilere Yanıt Verecek mi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı‘ya yapı cevabı

Yaz tatili kısalıyor, okullarda öğrencilere karneler daha geç dağıtılacak

Memur maaşına %15 zam ve 50.000 TL’nin altında ödeme geliyor

LGS'de Görev Alan Öğretmenlere Kaç TL Sınav Görevi Ücreti Ödenecek?

Devamsızlık Yapan Öğrencilere Sınıf Tekrarı! MEB’den Önemli Açıklama

Ek ders ücreti ödemelerinin bütün günlere ödenmesi için MEB’de resmi yazı

Bakan Yusuf Tekin'den Eğitimde Yeni Yaklaşımın Şifreleri

Galatasaray'ın Yıldızı Victor Osimhen transferinde yeni gelişme!

'10. Yargı Paketi' Yasalaştı! İnfaz Düzenlemesi ve Önemli Değişiklikler TBMM'den Geçti

LGS Sınav Giriş Bilgileri Erişime Açıldı!

Öğretmenlerin Ek Ders Ücreti Zaferi: Mahkeme Kesintilere 'Dur' Dedi!

Sene Sonu Kritik Değerlendirme: Öğretmenler Kurulunda Neler Konuşulacak?

Milli Eğitim Bakanlığı Duyurdu! LGS Sınav Yerleri e-Okul’da Açıklandı

Öğretmenlerin 550 saatlik alan değişikliği eğitimi alacağı iller MEB tarafından belirlendi

EĞİTİM İŞ: MEB’in plansızlığı öğretmenleri mağdur ediyor

AÖF Final Sonuçları ve Yaz Okulu Sınav Tarihleri!

A101 5 Haziran Aktüel Kataloğu Yayında: ev araç gereçleri ve yazlık ürünlerde büyük indirimler

Öğrenciler, memurlar dikkat! Okullar, kurumlar yarım gün tatil edildi

İnfaz Düzenlemesinde Yeni Gelişme! 27 Bin Mahkûm Tahliye Edilecek mi?

MEB Sene Sonu Toplantı Gündemini Duyurdu! Hangi Konular Ele Alınacak?

7549 Bazı Kanunlarda ve 660 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazete’de

İnfaz Kanunu Teklifinde Tarihi Uzlaşma: Tartışmalı Maddeler Geri Çekildi, Yasa Bayram Öncesi Çıkıyor!

Kamu şeflerinden 3600 ek gösterge dahil 8. toplu sözleşmeden 4 talep

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2

YAZARLAR