Bugün, 31 Mayıs 2025 Cumartesi
  • BIST 100

    9019,57%-1,65
  • DOLAR

    39,16% 0,32
  • EURO

    44,47% 0,28
  • GRAM ALTIN

    4152,82% -0,45
  • Ç. ALTIN

    6636,80% -0,11

LGS sorular kolay mı olacak zor mu depremin LGS'ye etkisi

LGS sorular kolay mı olacak zor mu depremin LGS'ye etkisi. LGS'ye sayılı günler kaldı ve sorulacak soruların zorluk derecesi de merak ediliyor. LGS'de nasıl sorular çıkacak?

Eğitim 1.06.2023 21:33:00 0
LGS sorular kolay mı olacak zor mu depremin LGS

LGS'ye sayılı günler kaldı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacak olan ve 8. sınıf öğrencilerinin hayalindeki liseye yerleştirmek için gireceği Liselere Geçiş Sınavı (LGS)'de sorulacak soruların zorluk derecesi de merak ediliyor. Ayrıca 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş'ta yaşanan büyük depremlerin de LGS üzerinde nasıl etkisi olacağı da merak konusu. LGS soruları ve soruların zorluk derecesi ile ilgili Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer açıklamalarda bulundu. 

Peki LGS'de sorular kolay mı olacak zor mu olacak?

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 2023 Liselere Geçiş Sınavı ile ilgili bazı tüyoları verdi. Öğrencileri fazla zorlamayacaklarını söyleyen Bakan Özer, ancak üst puan diliminde birikme olmaması için de tedbir alınacağına işaret etti. İşte önemli detaylar:

Gazetelerin eğitim editörleriyle bir araya geldiği Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, geçen hafta yapılan toplantıda Liselere Geçiş Sınavı'nın (LGS) bu yıl daha kolay olacağını, öğrencileri çok zorlamayacaklarını dile getirdi. Bakan Mahmut Özer özellikle deprem bölgelerinde çocukların zor bir dönem geçirdiğine vurgu yaparak,

'LGS'de onları çok zorlamayacağız. Sınavdan çıktıklarında psikolojik olarak rahat olmalarını istiyoruz. Ancak tabii sınavın nispeten kolay olması bazı puan aralıklarında da yığılmalara neden olabilir' dedi.


Diğer taraftan 2020 yılında pandemi nedeniyle olduğu gibi bu yıl yine 8'inci sınıf öğrencilerine sınavda ikinci dönem konularından soru gelmeyecek. LGS'de sadece birinci dönem işlenen ders konularından soru çıkacak. Peki 1 milyon 200 bin civarında öğrencinin gireceği sınavın hem kolay hem de konularının kısıtlı olması ne anlama geliyor? LGS'de öğrencileri nasıl bir sınav bekliyor?

İşte 4 Haziran 2023 tarihinde yapılacak olan LGS ile ilgili olası öngörüler:

LGS'DE ZOR SORU MUTLAKA GELECEK

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki Liselere Geçiş Sınavı LGS bir yerleştirme sınavı değil, bir eleme sınavı. Sınava her yıl 1 milyonda fazla 8'inci sınıf öğrencisi giriyor. Türkiye genelindeki liselerin yüzde 10'u LGS puanıyla öğrenci alıyor. Başka bir ifadeyle 1 milyon 200 binden fazla 8'inci sınıf öğrencisinin yaklaşık 200 bini bu okullara yerleşebiliyor. Sınavın amacı akademik başarısı yüksek öğrencileri sınavdaki başarı sıralamasına göre, adil bir şekilde bu liselere yerleştirmek. LGS eleme sınavı olduğu için her testte en az bir tane 'zor' olarak nitelendirilen eleyici sorular bulunacaktır.


UZUN PARAGRAFLAR AZALABİLİR

Sınavda öğrencileri en çok zorlayan soru tiplerinin uzun paragraflar olduğunu söyleyen uzmanlar, 'Bakan beyin açıklamalarından sonra bu tarz soruların 2023 LGS'de azabileceğini öngörüyoruz. Süreyi yetiştirme açısından öğrencilere bu yıl uzun paragraf soruları sorulmayabilir. Ancak her dersten mutlaka eleyici sorular sorulacaktır' dedi.

KOLAY DİYE REHAVETE KAPILMAYIN

Benzer uygulama 2020 LGS'de de yapılmıştı. Kovid 19 pandemisi nedeniyle okullar kapanmış, uzaktan eğitime geçilmişti. 2020'de de öğrenciler LGS'de ikinci dönem konularından muaf olmuş, sınavda birinci dönem konularından sorular çıkmıştı. O yıl da sınavın çok zor olamayacağına yönelik açıklamalar yapılmıştı. Ancak başta matematik olmak üzere her testten 'Oldukça zor' olarak değerlendirilen sorular gelmişti. Bu nedenle öğrencilerin her şeye hazırlıklı olması gerektiğini söyleyen uzmanlar 'Sakın rehavete kapılmayın, çalışmaya devam edin' uyarısında bulunuyor.

SORULAR DAHA ÇOK DİKKAT GEREKTİRECEK

Sınavın kolay olması orta ölçekteki başarılı öğrenciler için bir avantaj. Ancak akademik başarısı yüksek olan ve sınava ciddi şekilde hazırlanan öğrenciler için dezavantaj olabilir. Bu öğrencilerin yerleşebileceği yüzde 1'lik dilimdeki okulların taban puanları yükseleceği için öğrencinin hedeflediği liseye yerleşmesi zor olabilir. Sınava disiplinli bir şekilde hazırlanan öğrencilerin bu nedenle çok daha dikkatli olması gerektiği öneriliyor.

LGS'DE ORTALAMALAR YÜKSELEBİLİR

Sınav geçmiş yıllara göre daha kolay olursa LGS'de tüm soruları yanıtlayan öğrencilerin, yani şampiyonların sayısı artacak ve ortalamalar yükselecek. Bu durumda okul taban puanları artacak.

ALINTI: CEYDA KARAASLAN

Yorum

Mahmut Arslan’dan Sonra Sıra Ali Yalçın’a mı Gelecek?

Konut Piyasasında Şaşırtıcı Değişim: İbre Tersine Döndü, Bazı Şehirlerde Fiyatlar Uçuşa Geçti!

Jandarmaya ve polise ifade özgürlüğü kararı

Okullara Yarım Günlük Tatilin Tam Gün Tatil Olması İçin TES’den Açıklama

Okul müdürü Heimlich Manevrası ile minik öğrencinin hayatını kurtardı

İBB'ye 5. Operasyon: Eski Vekil ve Belediye Başkanları Dahil 47 Gözaltı Kararı!

Memurları, kamu personel ilgilendiren 19 maddelik düzenleme Resmi Gazete’de

AK Parti’den Yeni İnfaz Paketi Hamlesi: Siyasi Partilerle Görüşmeler Başladı

En Düşük Emekli Maaşı Alanlara Kötü Haber! Temmuzda Artış Olmayabilir

Öğretmenlerin Yazdığı Hikâye ve Romanlar Ders Kitapları Gibi Dağıtılacak

Zonguldak Milli Eğitim’de kazan kaynamaya devam ediyor! 5 okul müdürü- müdür yardımcısı görevden alındı

MEB’den Yeni Müfredat Hamlesi! İngilizce ve Arapça Derslerinde Değişim Başlıyor

MEB’de sınav kurallarını kökten değiştiren karar

Takdir ve Teşekkür Belgeleri İçin Yeni Dönem! İşte Hesaplama Detayları

Okullar 5 gün kapalı! MEB okullara tatili resmen duyurdu

Öğretmenlere güzel haber! Ek ders ücreti ödemeleri için flaş duyuru

Öğretmenlerin e-Okul Yetkileri Değişiyor mu? İşte Yeni Düzenleme

Ara Tatilde Okul Müdürleri ve Öğretmenler İçin Ek Ders Ücreti Açıklaması

Ağustos Masası Karıştı! Memur-Sen'in 11 Yıllık Tekeli Kırıldı: Yeni Dönem Başlıyor!

2025 İOKBS Taban Puanları Açıklandı! Bursluluk Sınavı'nı Kimler Kazandı?

Ortaokul ve Liselerde Devamsızlık Kuralları Değişiyor mu? 9 Günlük İzin Detayları

Sosyal Bilgiler Müfredatı Değişiyor Mu? MEB'den Beklenen Yanıt Geldi!

MEB’den okullara geniş kapsamlı inceleme, büyük cezalar veriliyor

MEB 2025 İOKBS Burs Miktarı Güncellendi öğrencilere kaç TL burs ödemesi yapılacak?

MEB 2025 İOKBS Bursluluk Sınav Sonuçları ve 5, 6, 7 ve 8. Sınıf Taban Puanları Açıklandı!

Ekrem İmamoğlu'ndan Erdoğan'a Seçim Meydan Okuması ve Kürt Sorunu İçin Radikal Çözüm Çağrısı!

Okul müdürü ve müdür yardımcısı soruşturma ile görevden alındı

MEB’den uzaktan-online eğitim sinyali

Halk Eğitim’den ücretli öğretmenlere yeni fırsat

Öğretmenlerin ek ders ücretleri geç ödenecek, ücretler hesaba ne zaman yatacak?

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 35 29 1 5 58 92
2.Fenerbahçe 35 25 4 6 50 81
3.Samsunspor 35 18 10 7 13 61
4.Beşiktaş 35 16 8 11 19 59
5.İstanbul Başakşehir 35 16 13 6 6 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 35 12 11 12 11 48
8.Göztepe 35 12 12 11 8 47
9.Kasımpaşa 35 11 10 14 0 47
10.Konyaspor 35 13 15 7 -4 46
11.Rizespor 35 14 17 4 -9 46
12.Kayserispor 35 11 12 12 -11 45
13.Gazişehir Gaziantep 35 12 15 8 -5 44
14.Antalyaspor 35 12 15 8 -23 44
15.Alanyaspor 35 11 15 9 -9 42
16.Bodrum FK 35 9 16 10 -13 37
17.Sivasspor 35 9 18 8 -14 35
18.Hatayspor 35 6 21 8 -24 26
19.Adana Demirspor 35 3 28 4 -58 1

YAZARLAR