Bugün, 6 Haziran 2025 Cuma
  • BIST 100

    9486,56%0,12
  • DOLAR

    39,29% 0,01
  • EURO

    44,92% -0,07
  • GRAM ALTIN

    4244,84% 0,20
  • Ç. ALTIN

    6833,74% 0,00

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, canlı yayında soruları yanıtladı:

'(Türkiye'ye F-16 satışı) Tam bir tahminde bulunmak çok kolay değil ama önümüzdeki bir iki ay içerisinde bu sürecin tamamlama ihtimali yüksek görünüyor. Bu olduğu zaman da F-16 meselesi, hem modernizasyon hem de yeni F-16'ların alınması

Politika 3.11.2022 21:30:21 0
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, canlı yayında soruları yanıtladı:

ANKARA Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD'den Türkiye'ye F-16 satışına ilişkin, 'Tam bir tahminde bulunmak çok kolay değil ama önümüzdeki bir iki ay içerisinde bu sürecin tamamlama ihtimali yüksek görünüyor. Bu olduğu zaman da F-16 meselesi, hem modernizasyon hem de yeni F-16'ların alınma anlamında çözüme kavuşur.' dedi.

Kalın, CNN Türk'te katıldığı canlı yayında, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Karadeniz'deki tahıl koridorunun yeniden işlerlik kazanmasına ilişkin süreci anlatan İbrahim Kalın, tahıl koridoru faaliyetiyle milyonlarca tonluk bir tahıl operasyonunun yapıldığını, bunun durmasının, maliyetleri çok ciddi artıracağını söyledi.

Sevkiyatın durduğu sürede dünya gıda fiyatlarının yüzde dört buçuk oranında arttığını vurgulayan Kalın, süreç uzasaydı fiyatların yükselmeye devam edeceğine işaret etti.

Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da açıkladığı gibi, tahılın, ihtiyaç duyan Somali, Cibuti gibi Afrika ülkelerine sevkiyatın yapılması konusunun Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından da dile getirildiğini belirtti.

Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili tarafların müzakere masasına nasıl getirileceğinin tartışılması gerektiğini, bunu Batılı ülkelere ilettiklerini söyleyen Kalın, 'Sadece Türkiye'ye teşekkür etmeniz yeterli değil, savaşı sonlandıracak farklı bir jeopolitik, stratejik bakış açısını işleme sokalım.' dedi.

-'Biden ile G20'de görüşecekler'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, tahıl koridorunun yeniden faaliyete geçmesi konusunda Putin'i nasıl ikna ettiğini önce ABD Başkanı Joe Biden'a anlatacağını söylediğinin hatırlatılması ve görüşmenin nasıl olacağına ilişkin soruya karşılık İbrahim Kalın, şunları kaydetti:

'G20'de görüşecekler. Orada muhtemelen yüz yüze bunu anlatacak. Ama dediğiniz gibi bence ironi ya da ironiden daha fazla bir şey de yaptı, 'Liderlik diplomasisiyle kriz böyle çözülür.' demiş oldu. ünkü herkesin alarm olduğu bir noktada, Cumhurbaşkanımız çok sakin bir şekilde, 'Sayın Putin'le bir görüşelim bakalım' dedi ve neticeyi de hepimiz gördük.'

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, sorular üzerine, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Türkiye'de büyük bir doğal gaz merkezi kurulmasıyla ilgili açıklamalarını da değerlendirdi. Kalın, Türkiye'nin enerji altyapısının, boru hatlarının, bu kapasiteyi taşımaya müsait olduğunu kaydetti.

Putin'in bu teklifi yaparken, dünyanın bu bölgesinde orta ve uzun vadede yeni bir enerji haritası oluşacağını gördüğünü, Türkiye'nin de bunun en doğal coğrafi adresi olduğunu söyleyen Kalın, 'Şu anda Türk akımı var, bunu biraz daha güçlendirip bir boru hattı daha yapılabilir, doğudan batıya, kuzeyden güneye yepyeni bir enerji haritası ortaya çıkabilir. Bu imkansız değil. Önümüzdeki 5-10 yıllık bir perspektifle düşünün bunu. Bu olursa, yani Türkiye, sadece bir gaz transit ülkesi olmuyor bu durumda, aslında gaz piyasasının belirlendiği, gaz borsasının belirlendiği bir ülke olmaya doğru gidiyor.' şeklinde konuştu.

- Türkiye-Yunanistan ilişkileri

Yunanistan ile son dönemde yaşanan gerginliklere de değinen Kalın, 'Yunanistan, Türkiye'yi tehdit edemez, böyle bir gücü yok, böyle bir kapasitesi yok, bizim de böyle bir niyetimiz yok. Yunanistan'la bir savaş çıksın, bir çatışma olsun, burada bir gerilim olsun... Böyle bir şey yok.' dedi.

İbrahim Kalın, Gayri Askeri Statüdeki Adalar'ın (GASA) silahlandırılmasının uluslararası anlaşmalara aykırı olduğunu vurgulayarak, 'Adalardan Türkiye'ye dönük bir tehdidin oluşmasına asla müsaade etmeyiz. Bunu Yunanlılar da Amerikalılar da çok iyi biliyorlar. Orada yanlış adım atma imkan ve ihtimalleri yok.' diye konuştu.

Yunanistan'ın seçime gideceğini, bu nedenle koalisyonun kendi içerisindeki kavgaya Türkiye'yi de çekmeye çalıştığını belirten Kalın, 'Yunan hükümeti, zaman zaman Batı'da oluşan Türkiye karşıtı dalganın üzerinde yükselmeye çalışıyor.' değerlendirmesini yaptı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, 'ABD Türkiye'ye F-16'ları verecek mi?' sorusu üzerine, şu anda sürecin devam ettiğini, ABD'de 8 Kasım'da yapılacak seçim sonrası yeni yapılanmanın ortaya çıkacağını söyledi.

İbrahim Kalın, 'Tam bir tahminde bulunmak çok kolay değil ama önümüzdeki bir iki ay içerisinde bu sürecin tamamlama ihtimali yüksek görünüyor. Bu olduğu zaman da F-16 meselesi, hem modernizasyon hem de yeni F-16'ların alınması anlamında çözüme kavuşur.' ifadelerini kullandı.


Yorum

MEB'den Yeni Akademi Hamlesi: Uzman Öğretmen ve Başöğretmenlere Ders Saati Ücreti Belli Oldu!

Öğretmenler İçin Ek Ders ve Norm Kadro Güncellemesi!

Lüleburgaz Halk Eğitimi'nden Hem Liderlik Hem Pazarlama Sertifikası Kazanma Şansı!

Okurlarımızda Bayram Coşkusu: Kurban Bayramı'nın Anlamı ve Önemi!

Trafik Cezalarından Sosyal Yardım Alanlara Yeni Kaynak! İşte Detaylar!

Ortaokullarda Sınıf Tekrarı Kararı Kimlere Veriliyor? İşte O Kritik Şartlar!

SGK'dan Dul ve Yetim Aylıklarında Büyük Değişiklik! Çifte Maaş Hakkı Kimlere Verilecek?

MEB'den Mülakat Mağdurlarına Yeniden Sınav Fırsatı

Halk eğitimden 2 yeni fırsat

Asgari ücrete ara zam ve 25.000 TL’lik yeni asgari ücret müjdesi mi geliyor?

Manisalı İş İnsanı Dana Saldırısı Sonucu Hayatını Kaybetti!

Bayram Tatili Sonrası Öğretmenleri Bekleyen Görevler: İşte Detaylar!

Öğretmenlere 1 saatlik dinlenme fırsatı, öğrencilerin dersine branş öğretmeni girecek

Memur maaşına %15,6’lık zam ve refah payı ile %25 zam açıklaması bekleniyor

Taksiler Artık Rastgele Yolcu Almayacak! İstanbul’un Yeni Ulaşım Sistemi Başlıyor

MEBBİS Hatası Sonrası Ek Ders Ücretleri Yanlış Hesaplandı!

Ahmet Ülger Milli Eğitim Müdürü Olarak Atandı

Uzun Tedavin Gören Beril Ela'nın Okuluna Muhteşem Dönüşü Duygulandırdı!

Kurban Etinden Lokum Kıvamında Taze Kavurma Nasıl Yapılır?

Ev yapımı sucuk nasıl yapılır, evde kurban etinden sucuk yapma yöntemleri

Bıçak nasıl bilinir, ideal bıçak bileme açısı ve bıçak bileme yöntemleri

İl İl Bayram Namazı Saatleri! İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Bursa, Diyarbakır, Gaziantep, Eskişehir, Sakarya Türkiye geneli bayram namazı saatleri

Memur ve emekli maaş zam oranlarında değişiklik

Öğretmenlere Ek Ders Gecikmesi! Hangi İllerde Ödemeler Bayram Sonrasına Kaldı?

Kamu İşçilerine Zam Teklifinin Ne Zaman Yapılacağı Belli Oldu

Milli eğitimde Türkiye-Suriye iş birliği

MEB'den Yaz Tatili Sürprizi Mi Geliyor? 2025-2026 Eğitim Takvimi Yayımlandı Ama Değişiklik Kapıda!

Bayram tatiline giden öğretmenlere uyarı! Uymayanlar ceza alacak

MEB'den Öğretmenlere Ek Ders Ücreti Jesti

Balıkesir’de Maaş Promosyon Rekoru! Öğretmenlere 87 Bin TL Ödeme Yapılacak

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2

YAZARLAR