Bugün, 4 Haziran 2025 Çarşamba
  • BIST 100

    9338,89%0,67
  • DOLAR

    39,14% -0,03
  • EURO

    44,77% 0,47
  • GRAM ALTIN

    4234,11% 0,30
  • Ç. ALTIN

    6754,90% 0,80

Cezayir ve Nijer 'ilişkileri yeniden canlandırma' konusunda mutakıp kaldı

Cezayir ve Nijer, iki ülke arasındaki 'iyi komşuluk, kardeşlik ve dostluk' temelinde ikili ilişkileri yeniden canlandırma konusunda anlaşma sağladı.

Politika 14.08.2024 04:00:00 0
Cezayir ve Nijer

Cezayir ve Nijer, iki ülke arasındaki 'iyi komşuluk, kardeşlik ve dostluk' temelinde ikili ilişkileri yeniden canlandırma konusunda anlaşma sağladı.

Cezayir resmi haber ajansına göre, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, Nijer Başbakanı ve Ekonomi ve Finans Bakanı Ali Mahamane Lamine Zeine başkanlığındaki heyeti kabul etti.

Zeine'nin, Cezayir Cumhurbaşkanlığının internet sitesinde yer alan basın açıklamasında, 'heyetin Cezayir'e Nijer Devlet Başkanı Vatanın Korunması Ulusal Konseyi (CNSP) Başkanı General Abdurrahmane Tchiani tarafından gönderildiği ve Cezayir Cumhurbaşkanına önemli bir mesaj taşıdığı' bilgilerine yer verildi.

Cezayir ve Nijer, görüşme sonrasında, iki ülke arasındaki 'iyi komşuluk, kardeşlik ve dostluk' temelinde ikili ilişkileri yeniden canlandırma konusunda anlaşma sağladı.

Nijer Başbakanı Zeine, Cezayir ile Nijer arasındaki ilişkilerin, 26 Temmuz 2023'te eski Nijer Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'a karşı düzenlenen askeri darbe nedeniyle zarar gördüğünü belirtti.

Zeine, 'Bu olaylar (darbe) sonucunda zarar gören ilişkilerin yeniden canlandırılması gerekiyordu. Nijer, Cezayir'i kardeş, komşu ve dost bir ülke olarak görüyor ve saldırı tehdidi aldığımız ilk saatlerden itibaren yanımızda olması gerekiyordu, dolayısıyla bu kardeşimizin, komşumuzun yokluğunu hissettik.' ifadelerini kullandı.

Nijer Başbakanı, 'İki ülke arasındaki karanlık noktaları ortadan kaldırarak iki ülkenin egemenliğine bağlılığı teyit ettiklerini' kaydetti.

Eski Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un devrilmesinin ardından Cezayir, Nijer'de anayasal düzenin yeniden tesis edilmesi çağrısında bulunmuş ancak Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS) Nijer'e karşı önerdiği askeri müdahale seçeneğine karşı çıkmıştı.

Cezayir Dışişleri Bakanı Ahmed Attaf, geçen yıl, Nijerya, Benin ve Gana'yı ziyaret ederek bu ülkelerin liderlerini 'Nijer'e karşı güç kullanmaktan kaçınmaya' çağırmıştı.

Cezayir devlet radyosu, Nijer'de askeri darbenin yapıldığı gün, Cezayir'in Fransız savaş uçaklarının Nijer'e karşı olası bir askeri operasyon gerçekleştirmek için hava sahasını kullanmasına izin vermediğini bildirmişti.

General Abdurrahmane Tchiani önderliğinde 26 Temmuz 2023'te başa gelen askeri yönetim, Ağustos 2023'te, Bazum'un 'vatana ihanet', 'teröre finansman sağlamak' ve 'devlete komplo kurmak' suçlarından yargılanacağını duyurmuştu.

Bazum, eşi Hadiza ile 26 Temmuz 2023'ten bu yana ev hapsinde tutuluyor.

Yorum

MEB'in Tatil Kararı Sonrası Velilerden "Erken Tatil" Formülleri: WhatsApp Grupları Hareketli!

Açıköğretim öğrencilerine kritik uyarı! 2 günlük süre tanındı

İzmir'de Kalp Krizi Geçiren Öğretmen Hayatını Kaybetti

DİSK ve İzmir Büyükşehir Anlaştı: Grev Bitti, Zam Oranları Belli Oldu!

Deprem Etkisi, 4+4+4 Sistemi... YKS Başvuru Düşüşünün Perde Arkası!

Hürriyetçi Sendikalar Konfederasyonu'ndan Enflasyon Rakamlara Sert Tepki: "Rakamlarla Değil, Gerçeklerle Yaşıyoruz!"

Öğretmen Promosyonlarında Zirve! Maaş Ödemeleri İçin Dev Kampanya

2025 Temmuz Öğretmen Maaşları Tahminleri Ortaya Çıktı: İşte Derecelere Göre Tahmini Temmuz Maaşları

Öğretmenler bayramda kurban kesemeyecek! MEB’den önemli adım bekleniyor

Öğretmenler İçin İkinci İl Dışı Atama Gelecek mi? Bakanlık Beklentilere Yanıt Verecek mi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı‘ya yapı cevabı

Yaz tatili kısalıyor, okullarda öğrencilere karneler daha geç dağıtılacak

Memur maaşına %15 zam ve 50.000 TL’nin altında ödeme geliyor

LGS'de Görev Alan Öğretmenlere Kaç TL Sınav Görevi Ücreti Ödenecek?

Devamsızlık Yapan Öğrencilere Sınıf Tekrarı! MEB’den Önemli Açıklama

Ek ders ücreti ödemelerinin bütün günlere ödenmesi için MEB’de resmi yazı

Bakan Yusuf Tekin'den Eğitimde Yeni Yaklaşımın Şifreleri

Galatasaray'ın Yıldızı Victor Osimhen transferinde yeni gelişme!

'10. Yargı Paketi' Yasalaştı! İnfaz Düzenlemesi ve Önemli Değişiklikler TBMM'den Geçti

LGS Sınav Giriş Bilgileri Erişime Açıldı!

Öğretmenlerin Ek Ders Ücreti Zaferi: Mahkeme Kesintilere 'Dur' Dedi!

Sene Sonu Kritik Değerlendirme: Öğretmenler Kurulunda Neler Konuşulacak?

Milli Eğitim Bakanlığı Duyurdu! LGS Sınav Yerleri e-Okul’da Açıklandı

Öğretmenlerin 550 saatlik alan değişikliği eğitimi alacağı iller MEB tarafından belirlendi

EĞİTİM İŞ: MEB’in plansızlığı öğretmenleri mağdur ediyor

AÖF Final Sonuçları ve Yaz Okulu Sınav Tarihleri!

A101 5 Haziran Aktüel Kataloğu Yayında: ev araç gereçleri ve yazlık ürünlerde büyük indirimler

Öğrenciler, memurlar dikkat! Okullar, kurumlar yarım gün tatil edildi

İnfaz Düzenlemesinde Yeni Gelişme! 27 Bin Mahkûm Tahliye Edilecek mi?

MEB Sene Sonu Toplantı Gündemini Duyurdu! Hangi Konular Ele Alınacak?

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2

YAZARLAR