Isparta'nın Sütçüler ilçesi andır Köyü'nde eğitim hizmeti veren Oğuz Önder Anaokulu, İlkokulu ve Ortaokulunda eğitime 5 gün süreyle ara verildi.

İlçe Hıfzıssıha Kurulu'nun 9 No'lu kararına istinaden alınan kararda; gribal enfeksiyon nedeni ile okullar 7 Aralık 2022 tarihinden itibaren 5 gün süre ile eğitim öğretime kapatıldı.

Telefonla görüştüğümüz İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tatil kararını doğruladı ancak ilçe genelinde okulların açık okduğunu, andır Köyü'nün merkeze 70 kilometre civarında uzaklıkta olduğunu bildirdi.

 

Yeni grip salgını nedeniyle okula devamsızlık artıyor, uzmandan kritik uyarı geldi

Grip salgını eğitimi olumsuz etkilemeye başladı. Türkiye genelinde etkisini gösteren ve çok sayıda vakada hekimlerin domuz gribi teşhisi koyduğu salgın nedeni ile hastalanan öğrenciler okula devam edemiyor.

Geçtiğimiz günlerde bir okulda grip salgını nedeni ile eğitime ara verilmesinin ardından çok sayıda okulda devamsız öğrenci sayısının arttığı ve devamsızlıkların ise grip salgını nedeni ile yapıldığı öğrenildi.

Bazı sınıflarda grip salgınından etkilenen öğrencilerin hastalanarak okula devam edememesi nedeni ile devamsız öğrenci oranının %25'leri bulduğu sitemize gelen bilgiler arasında. 

Uzmanlar ise yaşanan grip salgınının önlenmesi amacıyla öğrencilerin maske takmalarını öneriyor. Bu süreçte ellerin sık sık sabunla yıkanması, hijyene dikkat edilmesi ve açıklanan tedbirlere uyulması önem arz ediyor.

Hastalanan öğrencilerin belirtilerin başlamasından itibaren, 2 ila 3 gün okula gönderilmemesi de grip salgınının yayılma hızını düşürüyor. Bu konuda açıklama yapan 

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Kultufan Turan:

"Hastalanan çocuklar, bulaşın aktif olduğu ilk 48 ve 72 saatlik dönemde okula gönderilmemeli. Ayrıca okullar, öğrencilerine solunum yolu enfeksiyonlarının yoğun görüldüğü süreçlerde maske takmalarını önerebilir. Böylelikle çocukların birbirlerine, oradan da ailelerine hastalık bulaştırmaları önlenebilir"

açıklaması ile maske önerisinde bulundu.

Hastanelere ve sağlık birimlerine başvuran öğrencilere sıklıkla influanza teşhisi konuluyor. Prof. Dr. Turan,

"Bu yıl tam olarak bu süreci görüyoruz. Omicron varyantı nedeniyle artık Kovid-19'un akciğer hasarı yaratma oranı çok daha düşük, influenza benzeri bir tabloya dönmüş durumda. O nedenle endemiye doğru geçiş söz konusu olabilir. Fakat pandemide bu süreçler uzun yıllar alır, bugünden hemen söylemek mümkün değil ama önümüzdeki yıllar bunu bize gösterecek." görüşünü paylaştı.

Açıklamalarını sürdüren Turan şu hususlara dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yaptı:

"Hastalanan çocuklar ilk 48-78 saatlik dönemde okula gönderilmemeli"

Prof. Dr. Turan, solunum yolu enfeksiyonlarının okulda çocuklar arasında çok hızlı bulaştığına dikkati çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Hastalanan çocukların bulaşın aktif olduğu ilk 48-72 saatlik dönemde okula gönderilmemelerini öneriyorum. Ayrıca okullar, kurumsal olarak öğrencilerine bu tip solunum yolu enfeksiyonlarının yoğun görüldüğü dönemlerde maske takmalarını önerebilir. Böylelikle çocukların birbirlerine, oradan da ailelerine hastalık bulaştırmaları önlenebilir. Bunun yararlı ve doğru bir uygulama olduğunu düşünüyorum ama elbette bu okulların kendi kararıdır." dedi.

Turan, 65 yaş üzerindeki kişiler ve riskli grupların hem grip hem de Covid-19 aşılarını yaptırmalarının önem taşıdığını da vurguladı..