Bugün, 29 Mayıs 2025 Perşembe
  • BIST 100

    9177,7%-0,39
  • DOLAR

    39,08% 0,26
  • EURO

    44,15% -0,07
  • GRAM ALTIN

    4140,11% 0,07
  • Ç. ALTIN

    6654,77% 0,31

Gazze'deki 'cüceler futbol takımı' uluslararası maçlarda Filistin bayrağını dalgalandırmak istiyor

- Boyu 1,18 metre olan oyuncu Ala Mikdad: - 'Yıllardır hobi olarak mahalleden arkadaşlarla çeşitli vesilelerle toplanarak futbol oynuyorduk ancak ilk kez bizi tek bir ekipte bir araya getiren ve değerli toplumumuzun katkılarıyla bize umut veren bi

Genel 19.03.2023 11:19:57 0
Gazze

GAZZE (AA) - NUR EBU IYŞE - Gazze Şeridi'nde 5 kişiden oluşan "cüceler futbol takımı", yurt dışında düzenlenecek uluslararası maçlarda Filistin bayrağını dalgalandırmak istiyor.

Gazze'de türünün ilk örneği olan takımın oyuncuları, kapalı spor salonunda yüksek bir konsantrasyon ve coşkulu bir atmosferle uluslararası maçlara hazırlanıyor.

Takımın çekirdek kadrosu, kısa süre önce Filistin Ampute Futbol Federasyonunun desteğiyle kuruldu. Takım, aynı zamanda 2021'de Lübnan'da kurulan ve Filistin Ulusal Futbol Federasyonu tarafından tanınan Filistin Cüceler Milli Futbol Takımı'nın da bir parçasını oluşturuyor.

Oyuncuların, mayıs ayında Fas ile yapılacak karşılaşmada Filistin Cüceler Milli Takımı kadrosunda ilk maçlarına çıkması planlanıyor.

Gazze halkının desteğiyle çalışmalarına devam eden oyuncular, AA muhabirine yaptıkları açıklamalarda, "takımın toplumun cücelere bakışını değiştireceğini ve Filistin bayrağını yücelteceğini" umduklarını dile getirdi.

- Hem umutlu hem de hırslılar

Boyu 1,18 metre olan oyuncu Ala Mikdad (40), Gazze'deki ilk cüceler futbol takımında yer almaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

Mikdad, "Yıllardır hobi olarak mahalleden arkadaşlarla çeşitli vesilelerle toplanarak futbol oynuyorduk ancak ilk kez bizi tek bir ekipte bir araya getiren ve değerli toplumumuzun katkılarıyla bize umut veren bir durum söz konusu." dedi.

"Alluş amca" lakaplı Mikdad, Gazze Şeridi'nde cücelerin, özel gereksinimli bireyler olarak sınıflandırıldığına ancak herhangi bir özel ayrıcalıkları bulunmadığına işaret ederek, takımın Gazze'de cüceler için sosyal alanda bir farkındalık yarattığına dikkati çekti.

Mikdad ayrıca takımının uluslararası organizasyonlarda Filistin bayrağını dalgalandırarak yücelteceğine inandığını vurguladı.

- Toplumun cücelere karşı bakışı

Gazze'de cücelerin yaşadığı toplumsal sıkıntılara da değinen Mikdad, yıllar önce kendisinin de çeşitli zorbalıklara maruz kaldığını ancak günümüzde farkındalığın artmasıyla toplumun cücelere bakışının değiştiğini ifade etti.

Mikdad, cücelerin bugün toplumun önemli bir parçası haline geldiğini söyledi.

Aynı zamanda Gazze'de bir sivil toplum kuruluşunda çalışan 1,14 metre boyundaki Heysem es-Saka (34) ise Mikdad ile aynı görüşte değil.

Toplumun cücelere karşı bakışının değişmediğini düşünen Saka, "Gazze Şeridi'nde cücelerin yaşadığı güçlüklerin nedeni, bize hala engelli muamelesi yapan ve bizi kabul etmeyen toplumsal bakış." dedi.

Cücelerin toplumun normal bir üyesi gibi kabul edilmemesinin kendilerini olumsuz etkilediğini vurgulayan Saka, "Toplumun cücelere karşı olumsuz bakış açısı, cücelerin topluma katılımını, sağlık, eğitim ve istihdam gibi hizmetlere erişimlerini etkiliyor. Toplumsal faaliyetlere katılarak bu bakışı kırıyoruz." diye konuştu.

Okulda öğrenciyken başladığı futbola zamanla kendini geliştirerek profesyonel bir oyuncu olarak devam ettiğini dile getiren Saka, şimdi bir futbol takımı ile Filistin'i yurt dışında temsil edecek olmalarını Gazze'deki cüceler için "büyük bir dönüşüm" şeklinde nitelendirdi.

- Fas ile oynanacak maçta Filistin Cüceler Milli Takımı kadrosunda yer alacaklar

Filistin Ampute Futbol Federasyonu Başkanı Fuad Ebu Galyun, "Federasyon, ister ampute ister cüce kategorisi olsun futbolla ilgileniyor. Bugün bu antrenmanda yer alan 5 oyuncu, Gazze'deki cüceler futbol takımının çekirdeğini oluşturuyor." dedi.

Ebu Galyun, söz konusu 5 oyuncunun mayıs ayında Fas ile yapılacak karşılaşmada Filistin Cüceler Milli Takımı kadrosunda yer alacağını aktardı.

Cüceler futbol takımının sponsor arayışında geçirilen 3 yılın ardından kurulduğunu kaydeden Ebu Galyun, takım kurulurken maddi ve teknik sorunlar yaşandığını anlattı.

Yorum

Bakan Yusuf tekin için istifa tarihi açıkladı, gazeteciden olay yaratan paylaşım

Kıdem tazminatına memur maaş zammı ayarı! Temmuzda yeni tavan belirleniyor

İl Milli Eğitim Müdürü Hayatını Kaybetti

Disiplin Cezalarında Emsal Karar: Yargı İptali Sonrası Yeni Zaman Aşımı Kuralları!

4+4+4 Eğitim Modeli Güncellenecek mi? Eğitim-Bir-Sen’den Önemli Açıklamalar

Eğitim Bir-Sen Ankara 4 Nolu Şube'nin Yeni Başkanı Tayfun Kütük Oldu!

Haftalık ders programı değişiyor! 1 dersin süresi 14 saat oluyor

Uzman öğretmenlerin ve başöğretmenlerin beklentisi gerçekleşmedi, hayal kırıklığı devam ediyor

Öğretmenlerin Haziran Seminer Tarihi Belli Oldu, Seminerler Online Mi Yüz Yüze Mi Olacak?

Ortaokul ve Lise Öğrencileri İçin Son Dakika: Karne Öncesi Takdir/Teşekkür Şartları!

Kilo nasıl verilir? Sağlıklı, hızlı ve kalıcı kilo verme yöntemleri ve kilo verdiren beslenme ürünleri

MEB'den İl Dışı Atama Hamlesi: Ancak Kontenjanlar Neden Bu Kadar Kısıtlı?

Matematik Öğretmeni Emin Ersöz Hayatını Kaybetti

Talip Geylan’dan Hükümete Açık Mesaj! “Enflasyon Farkı Yetmez, Gerçek Zam Lazım”

4+4+4 eğitim sistemi değişikliği ve Milli Eğitim Alademisi Yapısına Ali Yalçın’dan açıklama

Toplu Sözleşme Öncesi Sürpriz! Yetkili Sendika Değişti, Memur-Sen Yetkiyi Kaybetti

Acil Koduyla Uyarı: Öğretmen ve Yöneticilerin Ek Dersleri İçin Son Tarihler Belli Oldu!

Gaziantep'te Akıl Almaz Olay: Okul Kantininde Kur'an-ı Kerim Sayfaları Tost Kağıdı Yapıldı!

Fiat’tan süper kampanya geliyor, Süper Fiorino 1 milyon TL’nin altında piyasaya sürülecek

Yeni İnfaz Düzenlemesi: Kimler Erken Tahliye Olacak, Kimler Kapsam Dışında?

MEBBİS Üzerinden Öğretmenler İçin Yer Değişikliği Süreci Başladı!

Okullara Yarım Gün Tatil Kesinleşti! Gözler Şimdi 9 Günlük İdari İzin Kararında!

3600 Ek Gösterge YHS'lilere Kadro memurlara Maaş Zammı Açıklaması Ali Yalçın’dan

MEB’den Kritik Uyarı! Öğretmenlerin Sağlık Raporları İçin Yeni Düzenleme

Toyota Corolla’ya büyük indirim ve %100 taksit imkanı! İşte Egea’dan daha ucuz indirimli fiyat listesi

AÖL öğrencileri için önemli duyuru! Açıköğretim Lisesi yeni takvim yayımlandı

MEB’den Acil Uyarı! Ek Ders Ücretleri Bayram Öncesi Ödenecek mi?

Açık Öğretim Ortaokulu'nda Dijital Dönem: e-Sınav Randevuları Başladı!

5 Haziran’da Okullarda Ders Zili Çalacak mı? MEB Takvimini Açıkladı

Açık öğretimden son dakika duyurusu! Başvurular başlara

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 35 29 1 5 58 92
2.Fenerbahçe 35 25 4 6 50 81
3.Samsunspor 35 18 10 7 13 61
4.Beşiktaş 35 16 8 11 19 59
5.İstanbul Başakşehir 35 16 13 6 6 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 35 12 11 12 11 48
8.Göztepe 35 12 12 11 8 47
9.Kasımpaşa 35 11 10 14 0 47
10.Konyaspor 35 13 15 7 -4 46
11.Rizespor 35 14 17 4 -9 46
12.Kayserispor 35 11 12 12 -11 45
13.Gazişehir Gaziantep 35 12 15 8 -5 44
14.Antalyaspor 35 12 15 8 -23 44
15.Alanyaspor 35 11 15 9 -9 42
16.Bodrum FK 35 9 16 10 -13 37
17.Sivasspor 35 9 18 8 -14 35
18.Hatayspor 35 6 21 8 -24 26
19.Adana Demirspor 35 3 28 4 -58 1

YAZARLAR