Emeklilikte Yaşa Takılan EYT'lilerin merakla beklediği yasa Aralık ayında meclise gelecek. Yasa teklifi kabul edilince EYT'liler de emekli olmaya başlayacak. Ocak ayından itibaren emeklilik başvuruları alınacak. Emeklilikde her çalışanın durumuna göre statüleri olacak. 

EYT EMEKLİ STATÜSÜ İİN ÖNEMLİ KRİTER; SON GÜNLER

EYT'li olup emekli olacak kişiler için son 2520 gün hangi statüden emekli olunacağını belirleyecek. Bu tarihten önce sigortalı olanların SSK'dan emekli olabilmesi için 5 bin gün sayısına ulaşması gerekiyor.

Daha erken işe girişi olan ancak primi yatırılmayanlar için zaman aşımı süresi olmayacak ancak bu kişilerin dava açma hakkı bulunuyor.

Sigorta kaydı olan ancak çırak, stajyer olmadığı halde sigorta başlangıcı bu şekilde gösterilenler de dava açarak itiraz edebilir ve kayıtların düzeltilmesini sağlayabilir. 8 Eylül 1999'dan önce yapılan askerlik görevi için yapılacak borçlanma emeklilik için büyük önem taşıyor. Örneğin, 2001 yılında işe girişi olan biri 1998 yılında askerlik yapmışsa borçlanıp öne çekebilir. Bu tarihten önce banka sandıklarına tabi olanlar da emekli olabilecekler. 18 yaşından küçükken ödenen sigorta primleri, prim ödeme gün sayısına dahil ediliyor ve ayrıca işe giriş tarihi emeklilik yaşının tespitinde dikkate alınıyor.

Emeklilikte 2520 kuralı nedir?

Emeklilikte, çalışılan en son ödenen 2520 gün prim ödemesi içinde hangi sigortalılık statüsünde prim ödendiğine bakılıyor. Bu süre içinde SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı sistemlerinden hangisinde fazla prim ödendiyse o sosyal güvenlik sistemi üzerinden emekli olunacağı anlamına geliyor.

EYT kapsamında emekli olacaklar için de emeklilik işlemleri bu sürede hangi statü daha fazla ise ona göre yapılacak.