ANKARA (AA) - Eski Avustralya Başbakanı Paul Keating, ülkesi ile İngiltere ve ABD arasında imzalanan nükleer enerjiyle çalışan denizaltı üretimi anlaşması AUKUS'u, 1. Dünya Savaşı'ndaki zorunlu askerlik kararından bu yana bir İşçi Partisi hükümetince verilen "en kötü uluslararası karar" olarak tanımladı.

ABC News'in haberine göre, Keating, Ulusal Basın Kulübüne hitaben yaptığı yazılı açıklamada, 13 Mart'ta ABD'nin San Diego şehrinde duyurusu yapılan AUKUS anlaşmasını sert dille eleştirdi.

Keating, Başbakan Anthony Albanese'i, ABD'nin Çin'i çevreleme planlarının parçası olmakla suçlayarak, Çin'in ülkesi için tehdit oluşturmadığını iddia etti.

Albanese, Savunma Bakanı Richard Marles ve Dışişleri Bakanı Penny Wong dahil hükümetin üst düzey isimleri hakkında sert değerlendirmede bulunan Keating, Marles ve Wong'u "basiretsiz bakanlar" olarak nitelendirdi.

Keating, "Nihayetinde bu projenin hükmünü tarih verecek. Ancak bunun hata olduğunu söyleyenler arasında ismimin açıkça yazılmasını istiyorum. 360 milyar dolara 8 denizaltı alacağız. Bu, tarihin en kötü anlaşması olmalı." ifadelerini kullandı.

Eski Avustralya Başbakanı Keating, AUKUS'un, 1. Dünya Savaşı'nda alınan zorunlu askerlik kararından bu yana bir İşçi Partisi hükümetince alınan "en kötü uluslararası karar" olduğu yönünde değerlendirmede bulundu.

- AUKUS anlaşması

Avustralya, Ekim 2021'de ABD ve İngiltere ile nükleer denizaltı teknolojisi alanında işbirliğini öngören AUKUS anlaşmasını imzalamıştı.

3 ülkenin isimlerinin İngilizcedeki kısaltmasından oluşan "AUKUS" adlı güvenlik anlaşması uyarınca Güney Avustralya eyaletinin başkenti Adelaide'deki tersanelerde, en az 8 nükleer enerjiyle çalışan denizaltı inşa edilecek.

Anlaşma uyarınca Avustralya'nın sahip olacağı nükleer enerjili denizaltılar, Hint-Pasifik'te istikrarı desteklemek ve anlaşmaya taraf olan ülkelerin ortak değerleri ile çıkarlarının korunmasına katkı sunmak için kullanılacak.

Hint-Pasifik bölgesinde, Çin'in büyüyen askeri varlığına karşı yapıldığı açıklanan AUKUS anlaşmasına tepki gösteren Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, "anlaşmanın bölgesel barış ve istikrarı ciddi şekilde baltalayacağı" eleştirisinde bulunmuştu.

AUKUS'un ardından Avustralya, "nükleer güce ulaşmadan önce nükleer denizaltılara kavuşacak ilk ülke" olarak kayıtlara geçecek.