İSTANBUL (AA) - Dış Ticarete Yön Verenler Derneği (DIŞYÖNDER) Başkanı Dr. Hakan Çınar, batılı ülkelerle yaşanan vize sorununun sadece turistik amaçlı seyahatleri değil, ihracat başta olmak üzere birçok alanı ilgilendirdiğini ifade etti.

Çınar, batılı ülkelerle yaşanan vize problemlerine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Vize sorunlarının Türkiye için en öncelikli konuların başında geldiğini kaydeden Çınar, "Batılı ülkelerle yaşanan vize sorunu sadece turistik amaçlı seyahatleri değil, ihracat başta olmak üzere birçok alanı ilgilendirmektedir" diyerek şöyle devam etti:

" 2022’de ret verilen Schengen vize müracaat oranı yüzde 15 iken, bu yıl oran yüzde 50 civarına yükseldi. Kısa süre önce düzenlenen Münih Lojistik fuarına pek çok firma çalışanı vize alamadığı için gidemedi. Eminim diğer fuarlarda da benzer durum ya yaşanıyor ya da yaşanacak. Bulgaristan, şoförlere vizeyi bir Schengen ülkesine giriş çıkış yapmak suretiyle kullanmasını şart koşuyor, yani zorluk çıkarıyor. Yunanistan iş insanlarına dahi 20-25 günün üzerinde vize vermiyor."

Krizin AB ülkelerinin ardından ABD, İngiltere ve Kanada’ya da sıçramış bulunduğunu aktaran Çınar, "Sorunun ülkemizin küresel pazarlardaki rekabet gücüne zarar vermesinden büyük endişe duyuyoruz. DIŞYÖNDER olarak konuya dikkati çekmek için pek çok girişim başlattık. Dışişleri Bakanımız başta olmak üzere, Ticaret Bakanımız ve Ulaştırma Bakanımızın sorunun ciddiyetinin farkında olduklarına inanıyorum. Konuya acilen müdahil olunması gerekiyor. Aksi halde dilim söylemeye varmasa da vize meselesinin memleket meselesine dönüşmesinden endişe ediyorum.” şeklinde konuştu.

Çınar, hem mevcut pazarları geliştirmek hem de yenilerini eklemek için dünyanın dört bir yanında koşturan ihracatçıların seyahat özgürlüğü sorunu yaşamaması gerektiğini ifade ederek, gerekirse yeşil pasaportlar konusunda düzenlemeye gidilmesi gerektiğini bildirdi.