Bugün, 1 Haziran 2025 Pazar
  • BIST 100

    9019,57%-1,65
  • DOLAR

    39,16% 0,32
  • EURO

    44,47% 0,28
  • GRAM ALTIN

    4152,82% -0,45
  • Ç. ALTIN

    6636,80% -0,11

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ANSİAD toplantısında konuştu:

- 'Kabuğumuza çekilen değil, dünyaya açılan bir ülkeyiz çünkü dünyanın her yerinde fırsatlar var. Bu fırsatları değerlendirmek için de açılım politikalarımız var' - 'Müthiş bir rekabetin olduğu Afrika'da 44 büyükelçiliğimiz va

Politika 22.05.2023 19:22:46 0
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ANSİAD toplantısında konuştu:

ANTALYA (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, kabuğuna çekilen değil, dünyaya açılan bir ülke olduklarını belirterek, "Çünkü dünyanın her yerinde fırsatlar var. Bu fırsatları değerlendirmek için de açılım politikalarımız var." dedi.

Çavuşoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile katıldığı Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) Yönetim Kurulu Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, derneğin sanata, bilime, eğitime önem vererek farkını ortaya koyduğunu söyledi.

Dünyanın her yerinde iş insanlarının önünü açmanın, ekonomi diplomasisinin önceliklerinden olduğunu anlatan Çavuşoğlu, istikrarla birlikte ülkeye küresel sermayenin gelmesinin önem arz ettiğini vurguladı.

Çavuşoğlu, ticaretin kolaylaştırılması için önemli çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Kabuğumuza çekilen değil, dünyaya açılan bir ülkeyiz çünkü dünyanın her yerinde fırsatlar var. Bu fırsatları değerlendirmek için de açılım politikalarımız var. Bir bölgesel, kıtasal açılım, iki misyon sayımızın tüm dünyaya yayılması. 260 misyonla dünyada diplomatik misyon sayısı bakımından beşinci sıraya yükseldik. Bunun ticaretimize çok önemli katkı yaptığını görüyoruz. Merkez Bankasının araştırmasına göre, ortalama yüzde 26,7 ihracatımız artmış bu ülkelere. Afrika'nın uyandığını tüm dünya görüyor. Aslında rekabet Afrika'da. Bizim oraya girmemizden çok rahatsız olanlar oldu, şimdi gerek Fransa gerekse Amerika bizimle istişareleri de başlatmak istedi, başlattık, işbirliği yapmak istiyoruz. Amerika, Afrika'da son zamanlarda Çin'i dengelemek istiyor. Bunun için Türk firmalarıyla yakından çalışmaya başladılar. Müthiş bir rekabetin olduğu Afrika'da 44 büyükelçiliğimiz var. 4 milyar olan ticaretimiz şimdi 40 milyar dolara çıktı. Bunu daha da artıracağız. Bu sene 50 milyar dolara ulaşacağımıza inanıyoruz."

Asya açılımı sonrası 2019'dan bu yana Asya ile olan ticaretin yüzde 40 arttığına dikkati çeken Çavuşoğlu, vize kolaylığı ve iş adamları ile taşımacıların önündeki engellerin kaldırılmasının önceliklerinden olduğunu vurguladı.

- "Şengen vizesi için 5 kriter kaldı"

Çavuşoğlu, "Schengen Visas"ın (Şengen Vize) henüz yürürlüğe girmediğine değinerek, "72 kriterden 66'sını yerine getirdik. Interpol ile işbirliği konusu da çözüldü. 67 oldu, 5 kriter kaldı. Son 4-5 yıldır AB, gerçekleştirilen kriter sayısı arttıkça bizden uzaklaşmaya başladı. Geri kalan kriterleri müzakere etmiyor. Tıpkı Karadağ'ın, tüm fasılların kapanış kriterlerini yerine getirmesine rağmen genişlemeye karşı ülkeler sebebiyle o fasılların kapatılması toplantılarını geciktirdikleri gibi. Bunun peşinde olacağız." diye konuştu.

Salgın döneminde Türkiye'nin güvenli tedarik zincirinde başarılı bir ivme yakaladığını anlatan Çavuşoğlu, bunu gerek savunma gerekse diğer alanlarda iyi değerlendirmek gerektiğini ifade etti.

Dünyanın her yerine THY'nin uçuşlarını artırmanın turizm ve iş dünyası açısından önemli olduğunu bildiren Çavuşoğlu, "THY uluslararası destinasyon bakımından, iç hat uçuşlarını dahil etmezsek, dünyada birinci sırada. Sefer düzenlenen ülke ve destinasyon sayısı her geçen gün artıyor." dedi.

Çavuşoğlu, önemli fırsatlar çıkmaya başladığını, bunu iyi değerlendirmek için lojistikte, ulaştırmada, enerjide stratejik hamleler yapmak gerektiğini, tarihi İpek Yolu koridorunu iyi değerlendirmek gerektiğini söyledi.

- "Avrupa'nın dışa bağımlılığı artmaya başladı"

Dünyadaki gelişmelerin iyi okunması gerektiğini aktaran Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"100 yılda yaşanan bir kırılma noktasını yaşıyoruz. Kırılganlıklar, gerginlikler devam ediyor, istikrarsızlık artıyor, savaş yanı başımızda. Kim derdi Avrupa'nın ortasında bir savaş olacak. Diğer taraftan salgın bize bir şey öğretti, bundan sonra da salgınlar olabilir hazırlıklı olmamız gerekiyor. İklim değişikliği gerçek, enerji krizi giderek derinleşiyor. Tahıl anlaşmasıyla biz dünyayı rahatlatsak da gıda krizinin kaçınılmaz olduğunu uzmanlar söylüyor. Düzensiz göçmen meselesi artarak devam eden bir sınama."

Çavuşoğlu, İsviçre'de ve ABD'de bankacılık sektörünün yaşadığı sıkıntılara değinerek, Fransa'daki gösterilerin yükseldiğini, Amerikan ekonomisine güvenin azaldığını dile getirdi.

Avrupa'nın dışa bağımlılığının artmaya başladığına dikkati çeken Çavuşoğlu, Türkiye'nin dünyada arabuluculukta marka olduğunu vurguladı.

Normalleşme sağlanan ülkelerle ciddi işbirliği yapılmasının önemine işaret eden Çavuşoğlu, Mısır'dan sonra Yunanistan ile ortam yakaladıklarını, iki ülkenin seçim atmosferinde ilk defa retorik olmadığını söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, daha sonra Döşemealtı Sanayici ve İşadamları Derneğini ziyaret ederek, yönetim kurulu üyeleriyle bir araya geldi.

Yorum

Emeklilere 22.000 TL bayram ikramiyesi teklifi

Memur maaşına %5 üzeri zam farkı kesinleşti! Memurlar ne kadar zam alacak? Meslek meslek zamlı memur maaşları

Fenerbahçe’den Süper Genç Transfer! 16 Yaşındaki Amara Diouf Süper Lig'de!

Öğretmenler İçin Yaz Tatilinde Ek Ders Fırsatı! Kimler Başvurabilir?

Son Dakika: İstanbul'un Mayıs Enflasyonu Netleşti! İTO Rakamları Piyasalarda Yankı Uyandırdı

Devamsızlık Affı Bekleniyor mu? Milyonlarca Öğrencinin Gözü MEB’den Gelecek Açıklamada!

Okullara tatil açıklaması! Tatil kaç gün oldu? Bakan Yusuf Tekin açıkladı

Okul müdürü milli eğitim müdürü olarak atandı

Ticaret Bakanlığı'ndan Sahte Medyum ve Reklamlara Dev Ceza Yağdı!

Öğretmen Olmak Bir Onur! Bilal Erdoğan’dan Öğretmenlik Mesleğine Vurgu

Takdir ve Teşekkür Belgesinde 5 Gün Devamsızlık Kriteri Var mı? MEB’den Resmi Açıklama

Öğretmenlerin ve okul yöneticilerinin ek ders ücreti ödemeleri için MEB’den talimat

Uzman Öğretmen Maaşlarına ve Ek Ders Ücretlerine Yeni Zam Geliyor

10. Yargı Paketi Bayramdan Önce Çıkarsa 22 Bin Mahkûm Tahliye Edilecek!

Ek Ders Ücretlerinde Yeni Dönem! Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora Farkları

Öğretmenlere Ek İş Yasağı! Kınama ve Aylıktan Kesme Cezası Gündemde

Ek Ders Ücretleri İçin Kötü Haber! Ödemeler Neden Gecikecek?

2025 Sözleşmeli Öğretmen Maaşları Güncellendi! İşte Zamlı Tutarlar

Memurlar için kritik şart değişikliği! Yeni şartlar ve fırsatlar getirildi

Kiracıları sevinçten uçuracak, ev sahiplerini üzecek karar yürürlüğe girdi

Maaşlara büyük zam geliyor, %65’ik zam müjdesi sızdı

Bursluluk Parası Ne Zaman Yatacak? İOKBS Kazananlara Kaç TL Ödenecek? İlk Ödeme Tarihi Belli Oldu!

Çitlekçi 30 TOGG Çekilişi sonuçları ne zaman açıklanacak, katılım şartları neler?

AÖF 2025 Bahar Dönemi Final Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

MSÜ Tercih Sonuçları İçin Heyecan Dorukta: Adaylar PERTEM Ekranını Gözlüyor, İşte Tahmini Açıklanma Tarihi!

Survivor All Star'da Duygusal Veda: Adaya Kim Veda Etti?

Emeklilerin temmuz maaş zammında büyük dilim belli oldu. Emekli maaşlarına ne kadar zam gelecek?

Kocaeli Metrosu ne zaman açılacak? Bakan, Kocaeli Metrosu’nun açılış yılını duyurdu

Öğrencilere 13.262 TL karne parası verilecek! Karne parasını hangi öğrenciler alabilecek

Bayram öncesi maaş müjdesi! Sendika açıkladığı, maaşlar bayramdan önce hesaba yatacak

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 35 29 1 5 58 92
2.Fenerbahçe 35 25 4 6 50 81
3.Samsunspor 35 18 10 7 13 61
4.Beşiktaş 35 16 8 11 19 59
5.İstanbul Başakşehir 35 16 13 6 6 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 35 12 11 12 11 48
8.Göztepe 35 12 12 11 8 47
9.Kasımpaşa 35 11 10 14 0 47
10.Konyaspor 35 13 15 7 -4 46
11.Rizespor 35 14 17 4 -9 46
12.Kayserispor 35 11 12 12 -11 45
13.Gazişehir Gaziantep 35 12 15 8 -5 44
14.Antalyaspor 35 12 15 8 -23 44
15.Alanyaspor 35 11 15 9 -9 42
16.Bodrum FK 35 9 16 10 -13 37
17.Sivasspor 35 9 18 8 -14 35
18.Hatayspor 35 6 21 8 -24 26
19.Adana Demirspor 35 3 28 4 -58 1

YAZARLAR