Bugün, 28 Mayıs 2025 Çarşamba
  • BIST 100

    9213,58%-1,41
  • DOLAR

    39,03% 0,20
  • EURO

    44,23% 0,28
  • GRAM ALTIN

    4149,88% 0,31
  • Ç. ALTIN

    6634,28% 0,00

Bursa Mevlevihanesi'nde 98 yıl aradan sonra Şeb-i Arus töreni gerçekleştirildi

- Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin vefatının 750'nci yılı dolayısıyla gerçekleştirilen törene katılan AK Parti Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu, Mesnevi'den kıssalar anlatarak Mevlana'nın bazı beyitlerini okudu

Kültür-Sanat 7.12.2023 21:59:20 0
Bursa Mevlevihanesi

BURSA (AA) - Bursa Büyükşehir Belediyesince restore edilerek açılan Bursa Mevlevihanesi'nde 98 yıl aradan sonra, Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin vefatının 750'nci yılında Şeb-i Arus töreni gerçekleştirildi.

Program, Üftade Tekkesi ve Camii önünden Mevlevi Alayı ile başladı. Protokolün de eşlik ettiği Mevlevi dervişleri, yürüyerek Bursa Mevlevihanesi'ne geldi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, etkinliğin başında yaptığı konuşmada, Bursa Mevlevihanesi'nin restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından 10 Ekim'de açıldığını hatırlattı.

Tarihi mekanları ayağa kaldırmanın ahde vefa borcu olduğunu vurgulayan Aktaş, "Ecdada ve tarihe hürmet kapsamında yaptığımız birçok çalışma var. Bunların arasında beni en çok heyecanlandıran ise Bursa Mevlevihanesi'ni 98 yıl sonra tekrar ayağa kaldırmak oldu. 400 yıl önce Cünuni Ahmed Dede tarafından yakılan ışık bugün de şehrimizi tenvir ediyor, Allah'a hamdolsun." dedi.

Aktaş, birkaç ay önce Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılımlarıyla Bursa Mevlevihanesi'nin küllerinden doğuşunun coşkusunu hep birlikte yaşadıklarına değinerek, şöyle devam etti:

"Tarihi Hisar bölgesinde şehrin en eski Müslüman mezarlıklarından biri olan Pınarbaşı Mezarlığı'nın karşısında yer alan Bursa Mevlevihanesi, asitane olarak tanımlanan büyük dergahlar arasında yer almakta. 13. yüzyıl, Moğol istilası sebebiyle Anadolu'da huzur ortamının kalmadığı devirdir. Ayrıca bir taraftan Selçuklu'nun son demleri bir taraftan da Osmanlı'nın kuruluş anları yaşanmaktadır. Anadolu'nun zor günler geçirdiği bu asırda önemli edebiyatçılar, düşünürler, alimler yetişerek Türk milleti için ümit ışığı olmuştur. Türk edebiyatı ve düşünce hayatı bu yıllarda Aşık Paşa, Hacı Bektaşi Veli, Yunus Emre, Sarı Saltukgazi, Nasreddin Hoca, Ahi Evran ve Mevlana Celaleddin-i Rumi gibi birçok önemli isimlerin eserleriyle, fikirleriyle, mücadeleleriyle adeta yeniden dirilişi yaşamıştır."

- "98 yıl aradan sonra icra edilecek Şeb-i Arus törenlerinin heyecanını yaşıyoruz"

Mevlana'nın asırlardır Konya'dan dünyaya yayılan hoşgörü, sevgi ve barış yüklü mısraların sahibi olarak hürmetle yad edilen çok büyük bir isim olduğuna işaret eden Aktaş, şunları kaydetti:

"Mevlana Hazretleri'nin izinde teşekkül eden mevlevilik asırlardır hem tasavvufi hayata hem de kültür ortamına hizmet etmektedir. Mevlevilik bizlere zengin bir kültürel miras bıraktı ve bizler de bunu yaşatmanın gayreti içindeyiz. Mevlana Hazretleri'nin vuslatının 750'nci yıl dönümü olan 2023 yılı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından genelgeyle Mevlana Yılı ilan edildi. Bursa Mevlevihanesi'nin yeniden inşasının bu önemli yıla denk gelmesi de bizi ayrıca çok mutlu etti. Bugün 98 yıl aradan sonra icra edilecek Şeb-i Arus törenlerinin heyecanını yaşıyoruz. Hazreti Mevlana ilim, irfan ve hikmetle yoğurduğu Mesnevi'siyle Anadolu mayasının oluşmasında, millet olma şuurunun yerleşmesinde büyük katkılar sağlamış mutasavvıf ve mütefekkirdir. 750'nci vuslat yıl dönümünde Hazreti Mevlana'yı rahmet ve hürmetle yad ediyor, onların fikirlerinin ve eserlerinin bizlere ilham kaynağı olmasını diliyorum."

Konuşmaların ardından Aktaş, AK Parti Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Bahadır Yenişehirlioğlu'na tablo hediye etti.

Ardından protokol üyeleri Semahane'ye geçti.

Yenişehirlioğlu, burada yaptığı konuşmada, Bursa Mevlevihanesi'nin restore edilerek yeniden ayağa kaldırılmasının gerçekten çok anlamlı ve değerli olduğunu söyledi.

Burada 98 yıl sonra tekrar bir ayinin icra edilecek olmasının çok anlamlı olduğunu vurgulayan Yenişehirlioğlu, "Bu, Bursa'mız için inanılmaz bir faaliyet. Hem manevi hem kültür hayatımız hem de ruhi mecramız açısından son derece önemli, anlamlı. Emeği geçen herkese teşekkürü bir borç bilirim. Malumunuz 2023 senesi Mevlana Celalettin'i Rumi Yılı. Bunun böyle olmasının sebebi nedir; Cumhurbaşkanlığı 2023 yılının Mevlana Yılı olarak kutlanılması konusunda genelge yayımladı." diye konuştu.

"Bahadır Yenişehirlioğlu ile Mesnevi'den Öğretiler" adlı programda Mesnevi'den kıssalar anlatan Yenişehirlioğlu, Mevlana'nın Mesnevi'de yazdığı bazı beyitlerini okudu.

Konuşmalarından ardından mevleviler tarafından sema mukabelesi gerçekleştirildi.

Yorum

Öğretmenlere Sınav Görevi Ve Ceza Uyarısı

TCMB Açıkladı: Papara'da Neler Oluyor? Kullanıcılar İçin Önemli Duyuru!

Öğretmen ve Yöneticilere Artırımlı Ek Ders Ücreti Ödemesi İçin MEB’e Emsal Karar

Vali, Kaymakam ve Vali Yardımcısı Atama Kararları Resmi Gazete’de : İşte Yeni Görev Yerleri!

Öğretmen Maaşlarına Ek Zam İçin Talip Geylan'dan Açıklama

81 İlde Öğretmenlerden Ek Atama Çağrısı: Adaletli Kontenjan Talebi!

Tunceli’ye Yenimahalle ataması yapıldı! Yeni tunceli Valisi kim oldu?

Bayram öncesi ödeme müjdesi! Bakan bayram öncesi ödemeleri açıkladı

Memur ve emekli maaşına refah payı zammı gerekçesi düşük temmuz zammı

3 şarttan birini taşıyana erken emeklilik imkanı

Ödül Değerlendirme Modülü Açıldı: Öğretmenlere Aylıkla Ödül Yolda!

Mersin'deki Öğretmen Cinayetinde İlk Duruşma: Sanık Kendini Savundu!

Dikkat Öğretmenler! İl İçi/Dışı Tayinlerde Ek Ders Ücreti Mağduriyeti Yaşanabilir!

AÖF Bahar Dönemi Final Sınav Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak, Cevap Anahtarları Yayınlandı mı?

Öğretmenlere Uzaktan Eğitimle Yüksek Lisans Fırsatı

Bursluluk Sınavı Sonuçları 2025 Sorgulama Ekranı meb.gov.tr burs sonuç sorgula

Okullara 2,5 gün tatil geliyor, tatil tüm çalışanları kapsıyor

Okullarda Yaz Tatili Süresi Değişikliğine Milli Eğitim Bakanlığından Net Yanıt!

Öğretmen Maaşlarına Temmuz'da Yüzde 12,29 Zam!

İnfaz Paketiyle Af Müjdesi Bekleyen 50 Bin Mahkuma Tahliye Yolu Açılıyor

MEB’den haziran Öğretmen seminerleri kararı: seminerler online mı yüz yüze mi olacak?

Memurlar İçin Temmuz Zamları Netleşiyor! İşte Güncel Maaş Tablosu

İzmit BİLSEM Müdürünün Hukuk Zaferine Hür Sen İl Başlanlığından Açıklama

MEB'den öğretmenlere 550 saatlik kursla alan değişikliği fırsatı! Detaylar ortaya çıktı

Öğrencilere yönelik yeni proje! Bakan Yusuf Tekin projeyi tanıttı

Memur ve emekli maaşlarının bayramdan önce ödenmesine yönelik Liyakat Sen’den açıklama

Yepyeni bir tatil daha geliyor, öğrenciler öğretmenler ve memurlara tatil teklifi!

Sigaraya yeni zam geldi! İşte güncel sigara fiyatları

MEB’den öğretmenlere bayram öncesi son dakika uyarısı: İptal edilecek

"Öğretmenler Suç İşlemedi!": KTOEÖS'ten Eğitim Bakanlığı Önünde Sert Tepki

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 35 29 1 5 58 92
2.Fenerbahçe 35 25 4 6 50 81
3.Samsunspor 35 18 10 7 13 61
4.Beşiktaş 35 16 8 11 19 59
5.İstanbul Başakşehir 35 16 13 6 6 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 35 12 11 12 11 48
8.Göztepe 35 12 12 11 8 47
9.Kasımpaşa 35 11 10 14 0 47
10.Konyaspor 35 13 15 7 -4 46
11.Rizespor 35 14 17 4 -9 46
12.Kayserispor 35 11 12 12 -11 45
13.Gazişehir Gaziantep 35 12 15 8 -5 44
14.Antalyaspor 35 12 15 8 -23 44
15.Alanyaspor 35 11 15 9 -9 42
16.Bodrum FK 35 9 16 10 -13 37
17.Sivasspor 35 9 18 8 -14 35
18.Hatayspor 35 6 21 8 -24 26
19.Adana Demirspor 35 3 28 4 -58 1

YAZARLAR