CENEVRE (AA) - Birleşmiş Milletler (BM), Libya'da insan hakları konusunda kötüye giden durumdan endişe duyduğunu bildirdi.

BM Cenevre Ofisi'nde devam eden BM İnsan Hakları Konseyinin 52. Oturumu kapsamında BM Bağımsız Libya Araştırma Misyonunun nihai raporunun sunumu yapıldı.

Raporda, BM Bağımsız Libya Araştırma Misyonunun, ülkede insan haklarıyla ilgili kötüye giden durumdan endişesi belirtilirken, güvenlik güçleri ve silahlı milis gruplar tarafından çeşitli savaş suçları ile insanlığa karşı suç işlendiğine inanmak için gerekçelerin bulunduğu kaydedildi.

Raporda, çok sayıda keyfi gözaltı, cinayet, tecavüz, köleleştirme, yargısız infaz ve "zorla kaybetme" vakalarının belgelendiği ifade edildi.

Alıkonulduktan sonra serbest kalanların neredeyse tamamının, misilleme, tutuklama, gasp endişesiyle ve hukuk sistemine güven eksikliği nedeniyle resmi şikayette bulunmayı ertelediğine değinilen raporda, "Özellikle hedef alınan göçmenlere karşı sistematik işkence uygulandığına dair inandırıcı kanıtlar bulunuyor. İnsanlığa karşı bir suç olan cinsel köleliğin göçmenlere karşı işlendiğine inanmak için makul gerekçeler var." ifadelerine yer verildi.

Raporda, Libya hükümetine, kontrolü altındaki alanlarda insan hakları ihlalleri ve suç iddialarını uluslararası standartlara uygun olarak soruşturma yükümlülüğü hatırlatıldı.

İnsan hakları savunucuları, kadın hakları aktivistleri, gazeteciler ve sivil toplum kuruluşlarına yönelik saldırıların, insanları otosansüre, saklanmaya veya sürgüne gönderen bir korku atmosferi oluşturduğuna işaret edilen raporda, "Libyalıların kendi kaderlerini tayin etme haklarını kullanmaları ve ülkeyi yönetecek temsili bir hükümet seçmeleri için özgür ve adil seçimlere elverişli bir atmosfer oluşturulması gerekli." ifadesi kullanıldı.

Raporda, savunmasız göçmenlerin kaçakçılık, köleleştirme, zorla çalıştırma ve gasp gibi yasa dışı faaliyetler için kullanılmalarının bireylere, kuruluşlara ve devlet kurumlarına önemli miktarda kazanç getirdiği ve daha fazla ihlale teşvik ettiğinin tespit edildiği de belirtildi.

- Bulgular Uluslararası Ceza Mahkemesi ile paylaşılacak

Göçmenlerin resmi gözaltı merkezleri ve "gizli hapishanelerde" köle olarak kullanıldığı ve insanlığa karşı bir suç olan tecavüzün işlendiğine inanmak için makul gerekçelerin olduğu vurgulanan raporda, kadınların Libya'da sistematik olarak ayrımcılığa uğradığına ve son üç yılda durumlarının belirgin bir şekilde kötüleştiğine işaret edildi.

BM Bağımsız Libya Araştırma Misyonunun, hesap verebilirliği güçlendirmek için raporu, görev süresi boyunca tanık olduğu insan hakları ihaleleriyle ilgili materyal, bulgular ve olası failler olarak Uluslararası Ceza Mahkemesi ile paylaşacağı kaydedildi.

Raporda görüşlerine yer verilen BM Bağımsız Libya Araştırma Misyonunun Başkanı Mohamed Auajjar, "Bu yaygın cezasız kalma durumuna son vermek için acil bir hesap verilebilirliğe ihtiyaç var. Libya makamlarını gecikmeden geçiş dönemi adaleti konusunda bir insan hakları eylem planı ve kapsamlı bir yol haritası geliştirmeye, aynı zamanda insan hakları ihlallerinin sorumlularından hesap sormaya çağırıyoruz." ifadelerini kullandı.