Halife, nükteli ve iğneleyici sözleri, anlamlı ve uyarıcı davranışları sebebi ile Behlül Dana’yı hep yakınında tutmuş, rivayetlere göre kahakıl danışmış, kah söylediği sözlerden etkilenerek kendine çeki düzen vermiştir.

Tabi ki buradaki konumuz Harun Reşid ve Behlül Dana değildir elbette. Akılcı bir mizah içermesi sebebi ile kendilerini ve aralarındaki diyaloğu sembolik olarak kullandık. Tabi adı üstünde anlatılanlar rivayettir. Aslı, aslına ayandır. 

Harun Reşid Devletini en iyi şekilde yönetmeye çalışan, halkın hakkına girmeyen, devlet adamı adamı olarak vazifesini en iyi şekilde yapmaya çalışan bir yönetici.

Öğretmenler için yeni proje başvurular başladı Öğretmenler için yeni proje başvurular başladı

Behlül Dana ise derviştir. Doğruluğu, iyiliği yaşamaya ve anlatmaya çalışandır. 

Halife ile Behlül arasında geçen diyologlar bizi gülümsetir ancak bunu bir de muhattabına Harun Reşid’e sormak lazım. Bizler Behlül’ün zekasına hayran kalırız ama Harun Reşid’in ömrü boyunca bu uyarıcı niteliğindeki sözleri nefsine ağır gelse de iyi bir yönetici olabilmek adına sabretmesi asıl dikkat edilmesi gereken noktadır. 

Harun Reşid ne kadar iyi bir eğitim almış, buna müteakip başarılar elde etmiş olsa da bu yolda daim olamayacağının farkındadır. İnsandır sonuçta. Beşerdir. Şaşar. Yolunu şaşırmamak adına da Behlül’ü kendine uyarıcı seçmiştir.

Bizim yöneticilerimiz de mutlaka eğitimlerini almış, vatan sevgisi ile görev yapmak isteyen, aldığı işi birkaç adım daha ilerletmiş bir şekilde bırakmak isteyen kişilerdir. Şüphemiz yok. 

İnsandırlar. Elde olmayan sebeplerden ötürü yapmak istediklerini tam yapamayabilirler. Bir yerlerde yanlışlar olabilir.

Ama aynı yolda yürüdüğü paydaşlarını da Behlül Dana misali görüp iyi niyetli olduğunu bilseler keşke. Kızmasalar, kırılmasalar. Behlül de bilir Halife’nin işinin zorluğunu. Amacı destek olmaktır. Halk için, Hakk için.

Yoksaaa Behlül’ün ne işi olur taht ile? Onun derdi baht ile. 

Bir gün, halktan biri Behlûl-i Dânâ'ya sormuş: Basra'da kaç tane arif yaşıyor. Behlûl de şöyle cevap vermiş: Arif olmayanları saysak daha kolay. Çünkü Basra'da arif olmayan sadece birkaç kişi vardır. 

İdarecilerimiz yükleri ağırdır, kamu sorumlulukları vardır. Ancak yolunda yoldaşı, paydaşları vardır. Ancak yolda tek yürümek istemez ise…

Zira Dana bulmak da her Sultan’a nasip olmaz!

​​Gülay ÇETKİN

Eğitim Gücü Sendikası Denizli İl Başkan Yardımcısı