Bugün, 20 Temmuz 2025 Pazar
  • BIST 100

    10366,2%-0,04
  • DOLAR

    40,35% 0,24
  • EURO

    46,92% 0,49
  • GRAM ALTIN

    4349,52% 0,54
  • Ç. ALTIN

    6958,85% 0,87

Bakan Özer'den Okulların Açılmasına Son Dakika Açıklaması: Açılış Tarihi, Ders Süreleri, Teneffüsler, Öğretmene PCR Testi

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Bakan Özer'den Okulların Açılmasına Son Dakika Açıklaması geldi. Okulların Açılış Tarihi, Ders Süreleri, Teneffüsler, Öğretmene PCR Testi, Velilerin Durumu, Yiyecek İçecek, Servislerin Durumu gibi çok sayı

Eğitim 28.08.2021 08:41:07 0
Bakan Özer
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 2021-2022 eğitim-öğretim döneminde yüz yüze eğitimin tam zamanlı ve tüm kademelerde başlatılmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Son 1,5 yılda tüm dünya genelinde Kovid-19 salgını sürecinin sıkıntılar doğurduğuna işaret eden Özer, Milli Eğitim Bakanlığı olarak bu süreçte zaman zaman okulları açık tutarak zaman zaman uzaktan eğitimle özellikle EBA dijital platformu ve TRT EBA kanalları ile öğrencilerin yanında olmaya çalıştıklarını anlattı. Özer,

'2021-2022 eğitim ve öğretim yılını, tüm kademe ve tüm sınıf seviyelerinde 6 Eylül Pazartesi günü gerekli tedbirler alınarak haftada 5 gün yüz yüze eğitim ile başlatıyoruz.' diye konuştu.

1-3 Eylül'de okul öncesi ve ilkokul 1. sınıf öğrencileri için okullarda uyum haftası düzenleyeceklerini bildiren Özer,

'Öğrencilerimiz okullara belirli saatlerde gelecekler, okula alışmaya başlayacaklar, öğretmenleri ile diyaloglarını geliştirecekler. İnşallah bir sıkıntı olmadan tüm velilerimizin tüm öğretmenlerimizin tüm öğrencilerimizin beklentilerini yerine getirerek okullarımızı tam zamanlı olarak açacağız.' ifadelerini kullandı.

Okulların Kovid-19 salgınına karşı alınması gereken tüm önlemleri Sağlık Bakanlığı ile birlikte belirlediklerini belirten Özer,

'Servislerdeki ve okullardaki hijyen tedbirleri, maske kullanımı, havalandırma gibi tüm ayrıntıları Sağlık Bakanlığı ile birlikte çalışarak alınması gereken önlemleri tüm valiliklere, tüm illerimize, tüm ilçelerimize bildirdik.' dedi.

ÖĞRETMENLERE KOVİD-19 TEDBİRLERİ SEMİNERLERİ VERİLECEK 
Bakan Özer, öğretmenlere yönelik yeni öğretim yılı mesleki çalışma dönemi faaliyetlerinin de 31 Ağustos-3 Eylül tarihleri arasında yapılacağını hatırlatarak bu yılki programda bazı değişiklikler yaptıklarını bildirdi. Bu seneki seminer haftasının içeriğini değiştirdiklerini belirten Özer,

'Öğretmenlerimize yönelik bu yıl tamamen Kovid-19 salgınında okullarda alınması gereken tedbirler, öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin korunması ve süreçlerin çok dikkatli şekilde yürütülmesiyle ilgili Sağlık Bakanlığının önerileri doğrultusunda çok kapsamlı eğitim seminerleri hazırladık. Okul öncesi ve birinci sınıflar 1-3 Eylül'de okula başlayacağı için bu kademedeki öğretmenlerimize yönelik seminerleri 31 Ağustos'ta düzenleyeceğiz, 6 Eylül'de başlayacak diğer tüm kademelerdeki öğretmenlerimizin mesleki çalışma dönemi ise 1-3 Eylül'de gerçekleştirilecek.' diye konuştu.

'EĞİTİM ÖĞRETİMİ SÜRDÜREBİLMEMİZ İİN ÖĞRENCİLERİMİZİ KORUMAMIZ GEREKİYOR' 
Yüz yüze eğitim döneminin başlamasıyla Kovid-19 tedbirleri kapsamında öğrencilerle bir araya gelmesi zorunlu olan öğretmen ve okul çalışanlarının aşı olmamaları durumunda haftada iki kez PCR testi ile taranmalarının isteneceğinin hatırlatılarak öğrencilere yönelik böyle bir uygulamanın olup olmayacağına ilişkin bir soru üzerine Özer, şöyle konuştu:

HAFTADA 2 DEFA PCR TESTİ 

'Kamuoyunda bu konuda dezenformasyon söz konusu. Öncelikle net olarak ifade etmek isteriz ki öğrencilerimize yönelik aşı ve PCR testi zorunluluğu bulunmuyor. Burada kılavuzda da yer aldığı şekliyle sadece öğretmenlerimiz değil servis şoförlerinden, servislerde görevli yardımcı personel, okullardaki idari personel, kantin ve yemekhane çalışanlarına kadar eğitim-öğretim ortamına dahil olan tüm çalışanlarımız aşı olmak istiyorlarsa aşı olacaklar. Aşı zorunlu değil, süreç gönüllülük esasına göre işliyor. Öğrencilerimiz ile bir araya gelmesi zorunlu olan öğretmen ve okul çalışanlarımızın aşı olmayacaklarsa haftada 2 defa PCR testi yaptırma zorunluluğu var.'
Dünyadaki veriler, çocuklardan yetişkinlere bulaş oranının, yetişkinlerden çocuklara bulaş oranına göre çok daha düşük olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla eğitim öğretimi sürdürebilmemiz için öğrencilerimizi korumamız gerekiyor. Öğrencilerimizin sağlıklı bir şekilde eğitim öğretime devam etmeleri için her türlü önlemi almak zorundayız.'

AŞI OLMAYAN KÖY OKULU ÖĞRETMENİ VE ALIŞANLARININ PCR TESTİ DURUMU 
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yüz yüze eğitim kapsamında istenecek zorunlu PCR testlerinin devlet hastanelerinde ücretsiz yapılacağı yönündeki açıklamasını anımsatan Özer,

'Ulaşım imkanı zor olan köy okullarımız gibi yerlerde görev yapan ve aşı olmayan okul çalışanlarımız ve öğretmenlerimizin PCR testleri ile ilgili de Sağlık Bakanlığımız ile çalışmalarımız devam ediyor. Sağlık Bakanlığı ekipleri ile oralarda (köy okulları) aşı olmayan öğretmenlerimizin ve çalışanlarımızın PCR testi yaptırmalarını sağlamak için çalışıyoruz.' bilgisini verdi.

TÜM OKULLARIN KOVİD-19 DURUMU TAKİP EDİLECEK 
Bakanlık tarafından Kovid-19 salgını sürecinde eğitim-öğretim ortamının sağlıklı yürütülebilmesi amacıyla vaka ve temaslara yönelik süreçlerin takip edilebildiği elektronik takip sisteminin geliştirildiğini bildiren Özer, şunları söyledi:

'Velilerimiz rahat olsunlar. Okul bazlı ortaya koymuş olduğumuz Kovid-19 önlemleri için elektronik takip sistemimiz hazır. Okullarımız bu verileri kendileri kullanabildiği gibi ilçe milli eğitim müdürlüklerimiz ilçedeki tüm okulları bu sistem üzerinden takip edebilecekler. İl milli eğitim müdürlükleri, kendi ilçelerindeki süreçleri, aynı zamanda Bakanlık olarak ilgili genel müdürlüklerimiz, kendilerine bağlı tüm okullardaki süreçleri kontrol edebilecekler. oklu kontrolle, sistemin sağlıklı çalışabilmesi ile ilgili tüm önlemlerimizi almış bulunmaktayız.'

MEB VE SAĞLIK BAKANLIĞI, ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER REHBERİ HAZIRLADI 
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Sağlık Bakanlığı iş birliğinde hazırlanan 'Kovid-19 Salgınında Okullarda Alınması Gereken Önlemler Rehberi', il milli eğitim müdürlüklerine gönderildi. Rehberde, öğretmenler, eğitim personeli, kantin çalışanları ve öğrenci servisi personeli ile öğrencilerle aynı evde yaşayanların tam doz aşılarının tamamlanmış olması önerildi.
Rehbere göre, öğrencilerle bir araya gelmesi zorunlu olan öğretmen ve okul çalışanlarının aşı olmamaları durumunda, haftada iki kez PCR testi ile taranmaları istenecek ve sonuçlar okul tarafından gerekli işlemler yapılmak üzere kayıt altında tutulacak.
Bakan Özer, okul başlangıcında velilere olası hastalık durumunda bilgi paylaşabilmeleri için bilgilendirme formu verileceğini belirterek

'Şunu net olarak ortaya koymamız lazım, burada bir taahhüt yok, bu konuyla ilgili zaman zaman kamuoyuna yansımalar var. Herhangi bir vaka durumunda okulun bilgilendirilmesiyle ilgili bir taahhütname şeklinde bir metin değil o, bu metin sadece okullar tarafından Kovid-19 süreçleri ile ilgili bilgilendirildiklerine dair metindir.' değerlendirmesinde bulundu.

'ÖĞRETMENLERİMİZİN HER TÜRLÜ İHTİYACINI KARŞILAYACAĞIZ' 
Okullardaki tıbbi maske kullanımına ilişkin önlemlere değinen Özer, yeni eğitim-öğretim döneminde tüm öğretmenlerin, personelin ve öğrencilerin okullara maske takarak geleceğini belirtti. Öğrenci, öğretmen ve personelin okullarda bulunduğu süre içerisinde yeniden maskeye ihtiyaç duymaları durumunda ücretsiz maske desteği verileceğini dile getiren Özer, şunları kaydetti:

MASKE, MEB TARAFINDAN TEMİN EDİLECEK 

Öğrenci, öğretmen ve personelin ihtiyaç halinde kullanabilmesi için yeterli sayıda maske Milli Eğitim Bakanlığı tarafından temin edilecek. Okul içerisinde, ortak alanlarda, sınıflarda, öğretmen odalarında maske atık kutularının bulundurulması ve günlük olarak boşaltılmaları sağlanacak.
Öğrenci ve personelin hasta, temaslı veya risklilik durumları, Milli Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasındaki veri entegrasyonu yolu ile izlenecek ve okullara gerekli bildirim yapılacak. Seminer haftasında, enfeksiyon kontrolü ve okula giriş koşullarını içeren eğitim verilecek ve okul yönetimince belirlenecek görevli tarafından bu programın uygulanması ve alınacak önlemler takip edilecek.

ÖĞRENCİLER OKULA MASKEYLE GELECEK 

Rehberde, tıbbi maske kullanımına ilişkin önlemlere de yer verildi. Bu kapsamda, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullardaki tüm öğrenciler okula maske ile gelecek ancak gelişimsel sorunu olan veya maske takmakta zorlanan çocuklar için istisna olabilecek.


YEDEK MASKE 

Maskenin çocuklar için uygun boyutta olması, maskelerin nemlenmesi durumunda değiştirilmesi için okul içerisinde yedek maske bulunması sağlanacak. Gelişimsel sorunları ve diğer tıbbi nedenlerle maske takamayan ve bu durumu doktor raporu ile kayıt altına alınmış öğrencilerin mümkünse yüz koruyucu kullanımı sağlanacak. ok yakın temasın gerektiği durumlarda da maskeyle yüz koruyucu kullanılması önerilecek. Öğretmenler, aşılanma durumundan bağımsız olarak okul bahçesine girişlerinden itibaren, okulda bulundukları süre boyunca sürekli maske takacak.


YİYECEK İECEK TÜKETİMİ 

Öğretmenlerin, farklı sınıflarda ders vermeleri durumunda dersler arasında maskelerini değiştirmeleri gerekecek. Öğretmen odaları ve diğer ortak alanlarda bulunan kişilerin, aşılananlar da dahil sürekli maske takmaları sağlanacak. Yiyecek içecek tüketiminin mümkün olduğu kadar ayrı zamanlarda ve mümkün olan en kısa sürede gerçekleştirilmesine özen gösterilecek. Okullardaki diğer görevliler de okulda bulunulan süre boyunca ve her ortamda aşılanma durumundan bağımsız olarak sürekli maske takacak. Maskenin nemlenmesi durumunda yeni maske kullanacak.


VELİ VE ZİYARETİLER MÜMKÜN OLDUĞU KADAR OKULA GİREMEYECEK 

Veli ve ziyaretçilerin, salgın döneminde mümkün olduğu kadar okul bahçesi de dahil okul içerisine girişlerine izin verilmeyecek. Okul bahçesi dahil, okula girişin gerekli olduğu durumlarda, okul bahçesine giriş, bahçenin olmadığı durumlarda da en dış noktadan itibaren maske takmaları sağlanacak.


SINIFLARDA DOĞAL HAVALANDIRMA 

Ders sırasında sınıf camları, öğrenciler açısından risk yaratmayacak şekilde, her türlü düşme ve travmayı önleyecek önlemler alınarak, mümkün olduğu kadar açık kalacak ve doğal havalandırma sağlanacak. Ders aralarında, mümkün olduğu kadar tüm öğrencilerin açık alana çıkmaları, sınıf camlarının ve kapısının tamamen açılarak, sınıflar hava akımı yaratacak şekilde en az 10 dakika süre ile havalandırılacak.


YÜZDE 100 TAZE HAVA SİRKÜLASYONU 

Okul ortak kapalı alanlarındaki camların da sürekli açık kalması, mümkün olduğu kadar dış ortam havasının alınması sağlanacak. Merkezi havalandırma sistemleri bulunan binalarda havalandırma, mümkünse yüzde100 taze hava sirkülasyonunu sağlayacak şekilde düzenlenecek.
Havalandırma sistemlerinin bakımı ve filtre değişimleri zamanında yapılacak. Havalandırma mümkün olan en düşük hızda çalıştırılacak. Havalandırma sistemi çalışıyor bile olsa açılabilen alanlarda camların açılması sağlanacak.


OKUL BAHESİ VE EVRESİNDE KALABALIK GRUPLAR OLUŞTURULMASI ÖNLENECEK 

Rehberde okul ortamında sağlanacak mesafeye ilişkin önlemlere de yer verildi. Buna göre, okul bahçesinde ve çevresinde öğrencilerin, öğretmenlerin, diğer çalışanların kalabalık gruplar oluşturması önlenecek.
Teneffüs saatleri, okul bahçesinde kalabalık oluşmaması için okulun fiziksel kapasitesi ve öğrenci mevcudu dikkate alınarak farklı zamanlara gelecek şekilde ayarlanacak.


OKULA GİRİŞ, IKIŞ VE TENEFFÜSLER 

Okula giriş, çıkış ve teneffüslerde sosyal mesafenin korunması için gerekli düzenlemeler yapılacak. Okul bahçesinde öğrenciler arasında sosyal mesafe olmasına özen gösterilecek.
Kapalı alanlarında farklı sınıf öğrencilerinin bir araya gelmesini en aza indirecek şekilde planlanma yapılacak. Okul giriş ve çıkış saatleri değiştirilemiyorsa, ders başlangıç zamanları ve ders araları farklı sınıf öğrencilerinin bir araya gelmesini en aza indirecek şekilde planlanacak.


DERSLİK VE ÖĞRENCİ SAYISINA DİKKAT EDİLECEK 

Sınıf içerisinde öğrencilerin oturma düzeni, yüzleri aynı yöne dönük olacak şekilde yapılandırılacak. Öğrenciler arasındaki mesafenin belirlenmesinde, okuldaki derslik ve öğrenci sayısına dikkat edilerek, okul yönetimi tarafından sosyal mesafeye uygun düzenleme yapılacak.
Vaka hızının ve bulaş riskinin yüksek olduğu ya da vaka sayısında ani yükselme görülen bölgelerde il ve ilçe sağlık müdürlükleri koordinasyonunda gerekli tedbirler alınacak.
Tükürük ve sekresyon çıkışına neden olabilecek şarkı söyleme gibi yüksek sesle yapılan egzersizler mutlaka açık alanda ve öğrencilerin arasında tercihen en az 2 metre mesafe bırakılarak yapılacak. Öğrenciler evlerinde veya okul dışında egzersiz yapmaya özendirilecek.
Beslenme saatleri okulun fiziki kapasitesi göz önüne alınarak mümkün olduğunca farklı zamanlara yayılacak. Yemeklerin, mümkünse sınıf dışında, açık alanda ya da tavanı yüksek ve geniş, havalandırılabilir mekanlarda yenilmesi sağlanacak. Maskeler, sadece sıvı alımı veya beslenme sırasında çıkartılacak.


DERS SÜRELERİ 40 DAKİKAYI AŞMAYACAK 

Ders süreleri, sınıfın fiziksel boyutu ve öğrenci sayısı dikkate alınarak 40 dakikayı aşmayacak şekilde planlanacak. Rehberde okulların temizliğine ilişkin önlemler de belirlendi.
Bu kapsamda okulun rutin temizliği sıklaştırılacak. ocukların, öğretmenlerin ve diğer okul çalışanlarının el hijyeni için su ve sabun ile el yıkama olanakları sağlanacak ve ortak alanlara uygun sayıda el antiseptiği konulacak.


'RİSKSİZ' OLDUĞUNDAN EMİN OLUNACAK 

Okul başlangıcında velilere olası hastalık durumunda bilgi paylaşabilmeleri için 'Bilgilendirme Formu' verilecek. Ziyaretçiler zorunlu olmadıkça okula alınmayacak. Alınması gerekli durumlarda ise HES kodu sorgulamasında 'Risksiz' olduğundan emin olunacak.

Yorum

Kayseri'de Cami İçinde Kanlı Hesaplaşma: Husumet Cinayetle Sonuçlandı

Özel Okul Ücret Zamlarına KDK'dan Önemli Karar

Yeliz Öğretmen'in Katil Sürücüsü Hakkında Yakalama Kararı Çıktı!

Gebze’de Adliyede Rüşvet Operasyonunu Başsavcıvekili Başlatmış

YKS Tercih Marotonu Başlıyor! Gözde Bölümlerin Başarı Sıralamaları Açıklandı!

10 Bin Sözleşmeli Öğretmen Atamasında Kritik Tarih Belli Oldu!

Kimya Öğretmeni Reyhan Erdoğmuş Evinde Ölü Bulundu!

Milyonlarca Telefon Kullanıcısı Tehlikede: Siber Uzmanlardan Acil Durum Uyarısı!

IMF'den Küresel Ekonomi Uyarısı: "Ticaret Gerilimleri Karmaşık Bir Tablo Yaratıyor"

Beşiktaş'a Sakatlık Şoku

Coldplay Konserindeki Skandal Görüntüler Sonrası CEO Görevden Alındı!

İmamoğlu'ndan Çalık'ın Durumuna Sert Tepki: "Bu Neyin Zulmü, Neyin Vicdansızlığı?"

İstanbul Valiliği'nden LGS Şampiyonlarına Özel Buluşma: 163 Tam Puan Alan Öğrenciye Teşekkür ve Destek Programı

2025 YKS Adayları Dikkat! TYT Puanıyla Hangi İki Yıllık Bölümlere Girebilirsiniz?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Net Mesaj: "Gençlerimizin Zehirlenmesine Asla Müsaade Etmeyeceğiz!"

300 Öğrenci YKS’de Sıfır Çekti! ÖSYM ve MEB Durumu İncelemeye Alıyor

İzmit Belediyesi Okul Öncesi Öğretmeni Arıyor: Başvurular Başladı!

MEB'den Önemli Duyuru: Ücretli Öğretmen Başvuruları Yakında Başlıyor!

YKS Tercih Sürecinde Rehber Öğretmenlere Ne Kadar Ödenecek?

ÖSYM'den YKS Sürprizi: Sonuçlar Erken, Tercihler Ne Zaman? İşte Takvim!

Eğitim İş açıkladı: Sendikal eyleme ceza yargıdan döndü

Tatil Kabusa Döndü: Öğretmen Alim Coşkun Traktör Kazasında Can Verdi!

Deneyimli ve Yabancı Dil Bilen Öğretmenler Aranıyor: MEB'den Küresel Projeler Duyurusu!

Asgari Ücrete Ara Zam Kapısı Kapandı mı? Hükümetin Gizli Planı Ortaya Çıktı!

Gebze Başsavcıvekili Asılsız İddialarla Hedef Alındı: Yasalara Uygunluk Teyit Edildi

CHP'li Başarır'dan Bakan Yusuf Tekin'e LGS sorusu: Öğrenciler sınavdan 4 gün önce kampa alındı mı?

TBMM'de Kritik Gündem: Yardımcı Hizmetler, Üniversite Personeli ve Güvenlik Görevlileri İçin Yeni Dönem!

4+4+4 Sistemi ve Lise Eğitim Süresi: MEB'den Kamuoyuna Önemli Duyuru

Muğla Milas’ta okul müdürü için akıl almaz iddialar: Bakanlık müfettişlerini kovdu, notları değiştirdi

MEB’den 10 Kasım’ın ara tatile denk gelmesine yönelik basın açıklaması

Yükleniyor

YAZARLAR