Bugün, 29 Mayıs 2025 Perşembe
  • BIST 100

    9177,7%-0,39
  • DOLAR

    39,10% 0,03
  • EURO

    44,05% -0,18
  • GRAM ALTIN

    4121,42% -0,19
  • Ç. ALTIN

    6654,77% 0,00

Bakan Nebati, ekonomi gündemine ilişkin soruları yanıtladı:

- '(Emekli ve memur maaş zammı) Toplu sözleşme gereği temmuz ayında 6 puanlık bir artış var, artı enflasyon farkı gelirse konulacak. Bu emeklilerimizin rahat geçimini dengeleyecek yeterli bir orana ulaşmazsa bununla ilgili çalışmalarımız

Ekonomi 5.05.2023 14:10:14 0
Bakan Nebati, ekonomi gündemine ilişkin soruları yanıtladı:

ANKARA (AA) - Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, emekli ve memur maaş artışlarına ilişkin temmuz ayında toplu sözleşme gereği 6 puanlık bir artış ile enflasyon farkının verileceğini hatırlatarak, "Bu emeklilerimizin rahat geçimini dengeleyecek yeterli bir orana ulaşmazsa bununla ilgili çalışmalarımızı da biz Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızla beraber sürdürüyoruz." dedi.

Nebati, NTV'de katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın özellikle enflasyonist ortamda çalışan, emekliler ve dar gelirlilerin enflasyon karşısında zarar görmesini engelleyecek politikaları sürekli uyguladığına dikkati çeken Nebati, ekonomi yönetimi olarak da görevlerinin, hükümet politikalarına uyum sağlayacak tedbirleri almak ve araçları geliştirmek olduğunu söyledi.

Nebati, geçen yıl ve bu sene asgari ücret, emekli ve memur maaşlarına enflasyonun çok üzerinde artış yapıldığını ifade ederek, en düşük emekli maaşının da 7500 liraya yükseltildiğini hatırlattı. Buna haklı tepkilerin de geldiğini belirten Nebati, şöyle konuştu:

"Biz prim ödeyerek 7500 lira ve üzerinde alanların bu imkandan yararlanması gerektiğine yönelik tepkiler geldi. Bunun üzerine de Sayın Cumhurbaşkanı'mızın bu konudaki talimatı hızlı bir şekilde geldi. Bizim de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız bununla ilgili bir çalışma yapıyor. Bunun düzenlenmesi için öncelikle Meclis'in açılması gerekiyor. (Emekli ve memur maaş zammı) Toplu sözleşme gereği temmuz ayında 6 puanlık bir artış var, artı enflasyon farkı gelirse konulacak. Bu emeklilerimizin rahat geçimini dengeleyecek yeterli bir orana ulaşmazsa bununla ilgili çalışmalarımızı da biz Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızla beraber sürdürüyoruz. Çünkü Çalışma Bakanlığımız bu rakamların elbette çok üstünde olmasını ister ancak biz bütçe disiplinine 21 yıldır uyan bir Hükümet olarak bundan taviz vermeden, bir de deprem yaşadık malum, bunun kaynağını oluşturup Sayın Cumhurbaşkanımıza sunacağız."

- "Döviz kurlarının ralli yapmasını gerektirecek bir altyapı yok"

Bakan Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli ile düşük faizle ülkenin yönetilebildiğini gördüklerini belirterek, kur korumalı mevduat uygulamalarının dövizle ilgili oynaklığın en aza indirilmesinde başarılı sonuçlar verdiğini belirtti.

Türkiye'de "herkesin dövize baktığı" bir yapı olduğunu belirten Nebati, "Her ne kadar şu anda serbest piyasa ile Merkez Bankası arasında bir çift fiyat oluşmuş olsa da bu olağanüstü şartlarda aldığımız olağanüstü kararların ve regülasyonların çok hızlı bir şekilde değişmesinden kaynaklanan Merkez Bankamızın aldığı kararların bir yansıması olarak ortaya çıktı ancak seçimlerden sonra bir taraftan beklentilerin kırılması öbür tarafta yapılacak yeni düzenlemelerle bunu toparlamış oluruz." ifadelerini kullandı.

Nebati, seçim sonrasında döviz kurlarının artacağına yönelik iddiaları da değerlendirerek, şunları kaydetti:

"Bir defa Türkiye serbest kambiyo rejimine tabi, serbest piyasa kurallarından asla taviz vermeyen ve uluslararası tüm normları kabul eden bir ülke. Dolayısıyla bu fısıltı gazetesinden çıkan dedikoduları bir tarafa atın. Vatandaşlarımızın 20 Aralık 2021 öncesinde yaşadıkları anlık döviz kurlarındaki rallinin tekrar gerçekleşeceği dedikodularının gerçeği yansıtmıyor. Burada özellikle spekülatif birtakım çalışmalar ve döviz kurlarındaki ikili fiyatın oluşması bu dedikoduları bir miktar güçlendiriyor olsa bile bunun seçim sonrasında dengeye geleceği noktasında çok net mesajlarımı vermiş olayım. Bir ralli olması söz konusu değil çünkü Türkiye'nin gerçekliklerine baktığımızda döviz kurlarının ralli yapmasını gerektirecek bir altyapı yok. Ayrıca bizim kur korumalı mevduat 2,2 trilyon liraya gelerek 100 milyar doları aşmış seviyede. Özellikle üst limitlerin kaldırılmasıyla da Hazine ve Merkez Bankası üzerindeki maliyetleri de azaltarak piyasanın kendi gerçeklikleri doğrultusunda işlem yapmasını sağladık. Şu anda birtakım tedbirlerden dolayı sıkıntıları ben de duyuyorum ama bu tedbirlerin geçici olduğunu bilelim."

Yorum

Ev İyi 10 Lise! LGS 2024 Sonuçlarıyla Türkiye'nin Zirvesi Belli Oldu! İşte En İyi 10 Devlet Lisesi ve Geleceğin Yıldızlarını Yetiştiren Okullar!

Bakan Yusuf tekin için istifa tarihi açıkladı, gazeteciden olay yaratan paylaşım

Kıdem tazminatına memur maaş zammı ayarı! Temmuzda yeni tavan belirleniyor

İl Milli Eğitim Müdürü Hayatını Kaybetti

Disiplin Cezalarında Emsal Karar: Yargı İptali Sonrası Yeni Zaman Aşımı Kuralları!

4+4+4 Eğitim Modeli Güncellenecek mi? Eğitim-Bir-Sen’den Önemli Açıklamalar

Eğitim Bir-Sen Ankara 4 Nolu Şube'nin Yeni Başkanı Tayfun Kütük Oldu!

Haftalık ders programı değişiyor! 1 dersin süresi 14 saat oluyor

Uzman öğretmenlerin ve başöğretmenlerin beklentisi gerçekleşmedi, hayal kırıklığı devam ediyor

Öğretmenlerin Haziran Seminer Tarihi Belli Oldu, Seminerler Online Mi Yüz Yüze Mi Olacak?

Ortaokul ve Lise Öğrencileri İçin Son Dakika: Karne Öncesi Takdir/Teşekkür Şartları!

Kilo nasıl verilir? Sağlıklı, hızlı ve kalıcı kilo verme yöntemleri ve kilo verdiren beslenme ürünleri

MEB'den İl Dışı Atama Hamlesi: Ancak Kontenjanlar Neden Bu Kadar Kısıtlı?

Matematik Öğretmeni Emin Ersöz Hayatını Kaybetti

Talip Geylan’dan Hükümete Açık Mesaj! “Enflasyon Farkı Yetmez, Gerçek Zam Lazım”

4+4+4 eğitim sistemi değişikliği ve Milli Eğitim Alademisi Yapısına Ali Yalçın’dan açıklama

Toplu Sözleşme Öncesi Sürpriz! Yetkili Sendika Değişti, Memur-Sen Yetkiyi Kaybetti

Acil Koduyla Uyarı: Öğretmen ve Yöneticilerin Ek Dersleri İçin Son Tarihler Belli Oldu!

Gaziantep'te Akıl Almaz Olay: Okul Kantininde Kur'an-ı Kerim Sayfaları Tost Kağıdı Yapıldı!

Fiat’tan süper kampanya geliyor, Süper Fiorino 1 milyon TL’nin altında piyasaya sürülecek

Yeni İnfaz Düzenlemesi: Kimler Erken Tahliye Olacak, Kimler Kapsam Dışında?

MEBBİS Üzerinden Öğretmenler İçin Yer Değişikliği Süreci Başladı!

Okullara Yarım Gün Tatil Kesinleşti! Gözler Şimdi 9 Günlük İdari İzin Kararında!

3600 Ek Gösterge YHS'lilere Kadro memurlara Maaş Zammı Açıklaması Ali Yalçın’dan

MEB’den Kritik Uyarı! Öğretmenlerin Sağlık Raporları İçin Yeni Düzenleme

Toyota Corolla’ya büyük indirim ve %100 taksit imkanı! İşte Egea’dan daha ucuz indirimli fiyat listesi

AÖL öğrencileri için önemli duyuru! Açıköğretim Lisesi yeni takvim yayımlandı

MEB’den Acil Uyarı! Ek Ders Ücretleri Bayram Öncesi Ödenecek mi?

Açık Öğretim Ortaokulu'nda Dijital Dönem: e-Sınav Randevuları Başladı!

5 Haziran’da Okullarda Ders Zili Çalacak mı? MEB Takvimini Açıkladı

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 35 29 1 5 58 92
2.Fenerbahçe 35 25 4 6 50 81
3.Samsunspor 35 18 10 7 13 61
4.Beşiktaş 35 16 8 11 19 59
5.İstanbul Başakşehir 35 16 13 6 6 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 35 12 11 12 11 48
8.Göztepe 35 12 12 11 8 47
9.Kasımpaşa 35 11 10 14 0 47
10.Konyaspor 35 13 15 7 -4 46
11.Rizespor 35 14 17 4 -9 46
12.Kayserispor 35 11 12 12 -11 45
13.Gazişehir Gaziantep 35 12 15 8 -5 44
14.Antalyaspor 35 12 15 8 -23 44
15.Alanyaspor 35 11 15 9 -9 42
16.Bodrum FK 35 9 16 10 -13 37
17.Sivasspor 35 9 18 8 -14 35
18.Hatayspor 35 6 21 8 -24 26
19.Adana Demirspor 35 3 28 4 -58 1

YAZARLAR