ANKARA (AA) - Avustralya'da politikacılar, İngiltere ve ABD ile imzalanan, nükleer enerjiyle çalışan denizaltı üretimine yönelik AUKUS anlaşmasından kaynaklanacak radyoaktif atıkların ülkenin hangi bölgesinde depolanacağını tartışıyor.

ABC News'in haberine göre, federal hükümet, AUKUS Projesi'nin radyoaktif atıklarının Savunma Bakanlığına ait arazideki yeni bir tesiste depolanması gerektiğini açıklarken bu tesisin nereye inşa edileceği ise henüz bilinmiyor.

Victoria Eyaleti Başbakanı Daniel Andrews, bunun için Güney Avustralya'yı işaret ederek, "Atıklar, yeni istihdamların gittiği yerlere gidebilir. Bunun mantıksız olduğunu düşünmüyorum." dedi.

Batı Avustralya Başbakanı Mark McGowan ise bu atıkları kendi eyaletinde istemediğini vurgulayarak, Güney Avustralya eyaletinde Savunma Bakanlığına ait çok sayıda arazinin bulunduğunu belirtti.

McGowan, Güney Avustralya'da buna uygun yerlerin bulunduğuna işaret ederek, "Bulmaları gereken uzakta bir yer, çok iyi coğrafi yapısıyla değişmeyecek bir yer ve burası Woomera olabilir. Woomera, nükleer denemeler için kullanıldı." dedi.

Güney Avustralya Başbakan Yardımcısı ve Çevre Bakanı Susan Close ise bu konudaki kararın bilim insanlarına bırakılması gerektiğini savunuyor.

Avustralya Savunma Bakanı Richard Marles da radyoaktif atıkların işleneceği alanın en geç bir yıl içinde belli olacağına işaret ederek, önlerinde uzun bir sürecin bulunduğunu söyledi.

Güney Avustralya eyaletinde Savunma Bakanlığının 122 bin kilometrekarelik "Woomera Yasaklı Alanı" olarak bilinen askeri ve sivil havacılık tesisi bulunuyor.

Nihai karar öncesinde Avustralya Radyoaktif Atık Ajansı, doğru alanı tespit edebilmek için ülke genelinde araştırma yapacak.

- AUKUS anlaşması

Avustralya, Ekim 2021'de ABD ve İngiltere ile nükleer denizaltı teknolojisi alanında işbirliğini öngören AUKUS anlaşmasını imzalamıştı.

3 ülkenin isimlerinin İngilizcedeki kısaltmasından oluşan "AUKUS" adlı güvenlik anlaşması uyarınca Güney Avustralya eyaletinin başkenti Adelaide'deki tersanelerde en az 8 nükleer enerjiyle çalışan denizaltı inşa edilecek.

Anlaşma uyarınca Avustralya'nın sahip olacağı nükleer enerjili denizaltılar, Hint-Pasifik'te istikrarı desteklemek ve anlaşmaya taraf olan ülkelerin ortak değerleri ile çıkarlarının korunmasına katkı sunmak için kullanılacak.

Hint-Pasifik bölgesinde Çin'in büyüyen askeri varlığına karşı yapıldığı açıklanan AUKUS anlaşmasına tepki gösteren Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, "anlaşmanın bölgesel barış ve istikrarı ciddi şekilde baltalayacağı" eleştirisinde bulunmuştu.

AUKUS'un ardından Avustralya, "nükleer güce ulaşmadan önce nükleer denizaltılara kavuşacak ilk ülke" olarak kayıtlara geçecek.