BERLİN (AA) - Almanya'da, geçen yıl aralık ayında başlatılan darbe girişimi soruşturması kapsamında 3 kişinin daha gözaltına alındığı bildirildi.

Federal Başsavcılıktan yapılan açıklamada, ülkede darbe planlarının merkezinde bulunan "Prens 13. Heinrich" adlı zanlının yakınlarından Johanna F-J, Hans Joachim H. ve Steffen W'nin terör örgütüne üye olmak suçlamasıyla gözaltına alındıkları ifade edildi.

Açıklamada, Johanna F-J'nin Mayıs 2022'den bu yana örgüt içinde aktif olduğu ve üst düzey bir "konsey" toplantısına katıldığı belirtildi.

"Prens 13. Heinrich"in başkanlık ettiği konseyin mevcut devlet düzenini ortadan kaldırarak İkinci Dünya Savaşı'nın galip güçleriyle Almanya'daki yeni devlet düzenini müzakere etmeyi planladığı, buna yönelik olarak Johanna F-J'nin Rusya Federasyonu'nun Başkonsolosu ile iki kez görüşerek bu konuda destek talep ettiği aktarıldı.

Hans Joachim H. ve Steffen W'nin de maddi destek sağlama ve insan kaynağı bulma konusunda çalışmalar yaptıkları ifade edildi.

Üç şüphelinin bugün hakim karşısına çıkarılacağı bildirildi.

- Almanya'da darbe girişimi planları

Almanya'da mevcut anayasal düzeni tanımama, darbe gerçekleştirmek suretiyle yıkma ve imparatorluğu yeniden tesis etme amacı taşıyan Reichsbürger (İmparatorluk Vatandaşı) hareketinin varlığı 1980'li yıllardan beri biliniyor.

Schatten (Gölge) operasyonuyla silahlı darbe girişimi planlamak suçlamasıyla geçen yıl aralık ayında tutuklanan örgüt üyeleri arasında Alman soylu sınıfından hanedana bağlı bir Prens, halihazırda açığa alınan eski AfD milletvekillerinden bir hakim, aktif görev yapan bir asker ve Alman ordusunun eski üyeleri yer alıyor.

54 kişinin suçlandığı, 25 kişinin tutuklandığı terör karşıtı Schatten operasyonu, Almanya tarihinde RAF terör örgütüne yönelik operasyonun ardından gerçekleştirilen en büyük anti terör operasyonu olarak nitelendiriliyor.

3 bin memur ile aynı anda 150 ev, daire, depo ve bir kışlaya baskın düzenlenmişti.

Alman iç istihbarat örgütü Verfassungschutzamt raporlarına göre Reichsbürgerlerin sayısı 21 bin.

Reichsbürger hareketi üyesi olan bu kişiler anayasal düzeni yıkmayı, Alman Meclisine silahlı baskın düzenlemeyi ve iktidarı ele geçirmeyi planlamak suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Operasyonda tutuklanan kişilerin de üyesi olduğu Reichsbürger ideolojisi Federal Almanya Cumhuriyeti devletini tanımıyor, tüm resmi kurum ve yapılanmaları reddediyor.

Bu harekete göre, 2. Dünya Savaşı sonrası Almanya hala işgal altında ve mevcut siyasiler ile devlet görevlilerinin vatana ihanetten ikinci bir Nünberg mahkemesinde yargılanması gerekiyor.

Almanya'nın şu an derin bir devlet tarafından yönetildiğine inanan örgüt ayrıca Holocaust'u da inkar ediyor.

Örgüt taraftarları, Alman İmparatorluğu'nun 1871 yılı itibarıyla geçerli sınırlarını baz alıyor. Hiçbir resmi evrakı tanımayan örgüt üyeleri, kendi kimliklerini, ehliyet ve tapu belgelerini kendileri oluşturuyor.