Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'den Türkçe yazılı sınavı uygulaması, öğrencilere cep telefonu kısıtlaması, velilerin okul koridorlarına ve sınıflara girmemesi açıklaması.

TBMM Bütçe görüşmelerinde konuşan ve soruları yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Tekin'in açıklamaları ve haberin detayları şöyle:

2023-2024 eğitim öğretim yılı açısından resmi ve özel okullarda 20 milyona yakın öğrenci, 1 milyon 200 bine yakın da öğretmenin bulunduğunu dile getiren Tekin, aileler ve velilerle de birlikte 86 milyonu kuşatıcı bir dil kullanmaya çaba sarf ettiklerini söyledi.
OECD'nin PISA ve TIMMS raporları ile ilgili bazı verileri paylaşan Tekin,

"OECD'nin ortalamasının üzerine çıktığımız konularla ilgili OECD raporu diyor ki '10 yıldan uzun bir süre boyunca çoğu alanda iyileşme gösteren az sayıda ülkede birisi Türkiye'dir. Burada şahsımla ilgili de hakarete varan, yalan içeren cümleler gibi değildir. OECD raporundan açıp okuyabilirsiniz." diye konuştu.
Tekin, OECD PISA Raporunda Türkiye'nin OECD ülkeleri arasındaki farkı hızla kapatan ülkelerden biri olduğunu dile getirerek, "Son 20 yılda Türkiye matematik ve fen alanlarında istikrarlı bir şekilde ilerleme sağlayan 4 ülkeden birisidir. Ben burada afaki rapor sallayan, okuduğunu anlamakta ya da manipüle etme çabasında olan kişiler gibi konuşmuyorum. İsteyen herkese de OECD raporunu paylaşırım. Ayrıca BM UNDP'nin 2022 İnsani Gelişme Raporuna göre Türkiye İnsani Gelişme Endeksinde yer alan 191 ülke arasında 48'nci sıraya yerleşerek endeks sıralamasındaki en yüksek kategorisinde çok yüksek insani gelişme kategorisinde üst üste 3. kez yer almıştır." dedi.

Bütçeden en büyük payın Milli Eğitim Bakanlığına ayrıldığını vurgulayan Tekin, 

"Ülkelerin bütçelerinden eğitime ayırdıkları pay demokratikleşme göstergeleri açısından bir baz olarak alınır. Bu, Türkiye'nin 20 yılda demokratikleşme göstergeleri açısından da bir bazdır. En büyük bütçe bakanlığımıza ve ilgili kuruluşlara ayrılmış durumdadır." ifadelerini kullandı.

Bakan Yusuf Tekin, öğretmenleri kendilerine paydaş olarak gördüklerini dile getirerek, bu kapsamda 'Öğretmenler Odası' başlıklı etkinlikler organize ettiklerini ve gittikleri her ilde de öğretmenlerin kendilerine her konuda görüşlerini aktardıklarını anlattı.
Bakanlık politikalarının daha etkin bir biçimde kamuoyu ile paylaşılabilmesi ve sonuç üretebilmesi açısından bazı tedbirler aldıklarını ifade eden Tekin,

"Bunlardan birisi sizlerin de veli olarak çok rahatsız olduğu başta cep telefonu olmak üzere dijital bağımlılıkları. Biz bunun önüne geçmek için okullarımızda öğrencilerimizin derslik ortamlarında cep telefonu ile bulunmalarını engelleyici bir tedbir aldık. Öğrencilerimizin derslerine, akademik çalışmalarına yoğun bir şekilde konsantre olacaklarını düşündük. Yaptığımız programlar, etkinlikler, ders ortamlarının hepsinin daha başarılı sonuçlar vereceğini ümit ediyoruz." diye konuştu.

Tekin, obezite ve dijital bağımlılık noktasında bir karar daha aldıklarını belirterek, okul bahçelerinin yeniden çocukların geleneksel oyunları oynayabildiği, enerjilerini atabildiği mekanlar haline dönüşmesi için okul bahçelerini yeniden organize ettiklerini söyledi.
Öğretmenlere yönelik şiddet ve akran zorbalığı konusunda ise velilerin ders saatleri içerisinde okul koridorlarında ve sınıflarda bulunmasını önlemek için yaz aylarında bir genelge yayımladıklarını anımsatan Tekin, bu kapsamda veli görüşmelerini de randevu takvimine bağladıklarını söyledi.
Tekin, öğrencilerin okula devamıyla ilgili yaşadıkları problemleri gidermek adına da hem velileri daha sık uyaracaklarını hem de çocukların okulda daha fazla bulunmasını sağlayacakları şekilde tedbirler aldıklarını belirtti.

Tekin: "Türçe'de klasik sınava dönüldü"

Çocukların ana dil becerilerinin arzu edilen şekilde gelişmediğini ve çocukların okuma alışkanlıklarından da uzaklaştığını gördükleri için yaz ayları için tedbirler aldıklarını anlatan Tekin, 4 temel beceri üzerinden ana dil becerilerini ölçecek bir mekanizma geliştirdiklerini, özellikle Türkçe dersiyle ilgili testleri kaldırarak klasik sınava dönüldüğünü, ortaokullarda Türkçe'den 70 başarı notuyla geçme koşulunu getirdiklerini kaydetti.

Yaz aylarında seçimlik dersleri yeniden organize ettiklerini ifade eden Tekin, 

"Bizim temel vazifemiz bu ülkenin geleceğine sahip çıkacak, bu ülkenin değerlerine sahip çıkacak gençler yetiştirmek ve gençlerimizi bu bilinçle eğitmek." diye konuştu.

Bakan Yusuf Tekin, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin tahribatını gidermek için bakanlığın attığı adımlara dair bilgi vererek, yaşanan ilk depremin ardından Kahramanmaraş, Malatya, Adana, Hatay, Osmaniye ve Adıyaman'da depremzedelerin acil barınma, ısınma ve benzeri ihtiyaçlarını karşılamak üzere eğitim yapılarından kullanılabilir durumda olanları tespit edip güvenle kullanılabilecek okul, yurt, pansiyon öğretmen evi ve benzeri eğitim kurumu binalarına depremzede vatandaşların yerleştirildiğini anlattı.

Banka öğretmenler için kesenin ağzını açtı 37.500 TL ödeme yapılacak Banka öğretmenler için kesenin ağzını açtı 37.500 TL ödeme yapılacak

Onarım ihtiyacı oluşan eğitim yapılarının tamamının bakım onarım çalışmalarının yaz aylarında tamamlandığını vurgulayan Tekin, şöyle konuştu: 

"Bu kapsamda yaklaşık 45 bin dersliğimizi 2023-2024 eğitim öğretim dönemi için kullanılabilir hale getirdik. Bunlara ilaveten tahkiki gerekli görülen eğitim yapılarını tahkiklerine, tahkik sonrası güçlendirilmesi gereken eğitim yapılarından da güçlendirme çalışmalarına hız verdik. Riskli görüldüğü için yıkım ya da tahkik kararı verilen okullarımızın kullanıma açılamayacak olması sebebiyle bölgede ihtiyaç duyulabilecek eğitim yapılabilmesi için farklı türlerde çelik ve modüler eğitim yapısı projeleri geliştirdik. Bölgede kısa vadede gerçekleştirilecek çelik ve modüler eğitim yapıları ile daha uzun vadede gerçekleştirilecek betonarme eğitim yapılarının yatırım planlamasını yaptık. Ayrıca bölgede yapımı planlanan toplu konut alanları üzerinde ihtiyaç olabilecek okul tür ve sayılarını belirledik. Bu doğrultuda 11 ilde toplam 22 bin 39 derslik yapılmasını planladık. Bu dersliklerden 2 bin 571 tanesini 2023-2024 eğitim öğretim yılının başında inşasını tamamlayarak hizmete açtık. Öğretmenlerimizin barınma ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 210 bin öğretmenimizle birebir telefon görüşmesi yapılarak konaklama ihtiyacı olanlar için 11 bin 76 konteyneri AFAD ile koordine ettik."

Eğitim kayıplarını telafi etmek için yaz aylarındakilerle birlikte, eğitim öğretim yılı başladığı andan itibaren 20 bin 99 kurs merkezinde 1 milyon 881 bin 933 öğrencinin yararlandığı destek kursları açtıklarını ifade eden Tekin, 30 bin 124 öğrenciye de burs desteği verildiğini söyledi.
Tekin, 2000 yılından önce yapımı gerçekleştirilen ve riski yüksek bölgelerdeki 18 bin 189 okuldan acil müdahale gereken 7 bin 201'i için çalışma yaptıklarını ve 2 bin 897'si için yıkım, 4 bin 304'ü için güçlendirme kararı aldıklarını aktardı.