TUNUS (AA) - MEHMET AKİF TURAN - Ulusal ve uluslararası tepkilere rağmen 1 yıldır tutuklu yargılanan eski Tunus Halk Meclisi Başkanı ve Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi'yi destekleme komitesi kuruldu.

Nahda lideri Gannuşi, 17 Nisan 2013’te iftar vaktinden hemen önce yüzlerce polisin katıldığı baskınla evinde gözaltına alındı.

Kamuya açık bir toplantıdaki sözleri nedeniyle "halkı iç savaş çıkarmaya yönlendirmek" suçlamasıyla gözaltına alınan eski Meclis Başkanı, 48 saatlik polis sorgusunun ardından sevk edildiği mahkemece tutuklandı.

Gannuşi’nin tutuklanmasının ardından ulusal ve uluslararası arenadan yüzlerce tanınmış isim, 82 yaşındaki siyasetçinin serbest bırakılması çağrısı yaptı. Birçok ülke de Gannuşi'nin tutuklu yargılanmasına tepki geldi.

Gannuşi’nin tutuklanmasının yıl dönümünde 60’tan fazla yabancı siyasetçi ve düşünür, Gannuşi’ye destek için “Uluslararası Gannuşi’yi Destekleme Komitesi” kurarak uluslararası kamuoyuna ortak bir açıklama yaptı.

Açıklamada, “Önde gelen İslam düşünürlerinden Tunus’un meşru parlamentosunun başkanı ve Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi’nin tutuklanmasının üzerinden tam bir yıl geçti. Bu bir yılık sürecin ardından, 82 yaşındaki düşünür, Arap dünyasındaki en eski düşünce mahkumlarından biri olarak tutuklu yargılanmaya devam ediyor.” ifadelerine yer verildi.

Bir yıldır tutuklu yargılanan Gannuşi, haksız yere tutuklandığı gerekçesiyle mahkemelere çıkmayı reddediyor.

- Farklı ülkelerden siyasetçiler

Eski Tunus Cumhurbaşkanı Muhammed Munsif el-Merzuki, eski Fas başbakanları Abdulillah Benkiran ve Sadeddin el-Osmani, eski Libya Başbakanı Mustafa Ebu Sagur, eski TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un da bulunduğu 60’ın üzerinde uluslararası siyasi ve düşünürün Gannuşi’nin tutuklanmasının 1. yıl dönümünde kurduğu Uluslararası Gannuşi’yi Destekleme Komitesi’nde eski Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el-Haşimi, Nelson Mandela’nın torunu Mandela Mandela ve Birleşmiş Milletler (BM) Filistin Rapörtörü Richard Fark da yer alıyor.

Gannuşi’nin bir an önce serbest bırakılması çağrısında bulunan Komite tarafından yapılan açıklamada, “Tunuslu yetkililerden düşünce mahkumlarını bir an önce serbest bırakmalarını ve uluslararası sözleşmelere ve yasalara saygı göstermelerini bekliyoruz. Gannuşi başta olmak üzere diğer muhaliflere karşı yargı erkini kullanmayı bırakmalarını ve siyasetçiler ve medya organları üzerinden hedef gösterilmelerinin sonlandırılmasını talep ediyoruz.” ifadelerine yer verildi.

- İlerlemiş yaşına rağmen polis merkezinde 110 saat sorgulandı

Gannuşi’nin ilerlemiş yaşına rağmen cezaevinde zor şartlarda kaldığı vurgulanan açıklamada, “Gannuşi’yi fiziksel ve psikolojik olarak yormak için polis merkezindeki sorgusu toplamda 110 saat boyunca devam etti. Kendisinin ve ailesinin itibarının şeytanlaştırılması amacıyla, siyasi açıklamalar ve medya kampanyaları ile uydurma davalar üretilerek kendisine karşı adil olmayan adli kararlar verildi.” değerlendirmesinde bulunuldu.

Tunus’ta son yıllarda onlarca siyasi figürün ve sivil toplum kuruluşu temsilcisinin, hakimin, avukatın ve sendikacının hapsedildiği hatırlatılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Yargı kurumuna güvenin sarsıldığı şu süreçte, yargının bağımsız olmadığı ve haksız yere tutuklandığı için dava duruşmalarını boykot eden Gannuşi’nin serbest bırakılmasının sadece siyasi bir kararla gerçekleşeceğini düşünüyoruz.”

- Gannuşi farklı davalardan yargılanıyor

Tunus'un önemli siyasetçilerinden Nahda Hareketli lideri Gannuşi, "devletin güvenliğine karşı komplo kurmak" soruşturmasının yanı sıra birçok dava kapsamında ifade verdi.

Nahda liderinin avukatı Sami et-Tariki, geçen yıl mayıs ayında yaptığı açıklamada, Gannuşi’nin ölüm cezasıyla sonuçlanabilecek 9 farklı davadan daha yargılandığı bilgisini kamuoyuyla paylaştı.

Gannuşi’ye yönelik suçlamaların "uydurma" olduğunu vurgulayan Tariki, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Uzlaşı, ulusal birlik ve şiddete karşı açıklamalarda bulunan müvekkilim Gannuşi hakkında bir dizi uydurma delil kullanılarak birçok soruşturma dosyası açıldı. Sayın Gannuşi’ye atfedilen 'iç savaş çağrısı' yaptığı yönündeki açıklama, Nahda Hareketine düşman bir sosyal medya hesabından yayılan yalan habere dayanıyor."

Gannuşi’ye atfedilen suçlamaların devletin yapısını değiştirmeye yönelik suçlamalar olduğunu, bu yüzden ölüm cezasıyla sonuçlanabileceğine dikkati çeken Tariki, müvekkilinin buna rağmen kendisine haksızlık yapıldığını düşündüğü için duruşmalara çıkmayı reddettiğini açıklamıştı.

- "Devlet güvenliğine karşı komplo kurmak" soruşturmasında onlarca kişi tutuklandı

Tunus'ta 11 Şubat'tan bu yana onlarca siyasetçi, gazeteci, aktivist, hukukçu ve iş insanı tutuklandı.

Nahda Hareketinin eski yöneticilerinden Abdulhamid el-Celasi, İş ve Özgürlükler için Demokratik Blok Partisi yöneticilerinden Hiyam et-Turki, iş insanı Kemal Latif, Nahda Genel Başkan Yardımcısı ve eski Milletvekili Nureddin el-Bahiri, Mozaik FM Genel Yayın Yönetmeni Nureddin Butar, Cumhuriyet Partisi Genel Sekreteri İsam eş-Şabbi, Ulusal Kurtuluş Cephesi üyelerinden Anayasa Profesörü Cevher bin Mübarek, siyasi aktivist Şeyma İssa ve eski Demokratik Akım Partisi Genel Sekreteri Gazi eş-Şevaşi tutuklananlar arasında yer aldı.

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, ülkede bazı siyasilerin, "devletin güvenliğine karşı komplo kurma" ve "ekonomik krizi körüklemeye yönelik adımlar"dan ötürü gözaltına alındığını söylemişti.

Muhalifler ise soruşturmayı siyasi olarak niteliyor ve Said'i demokrasiye aykırı hareket etmekle suçluyor.

Kassam Tugayları: İsrailliler, Netanyahu'nun siyasi menfaatleri yüzünden hala esir Kassam Tugayları: İsrailliler, Netanyahu'nun siyasi menfaatleri yüzünden hala esir