ÇETKİN;” Günümüzde kademe fark etmeksizin tüm okullarımızın sosyal medya hesabı vardır. Hatta her sosyal medya platformunda bir hesap açacak kadar sosyal medyayı aktif bir şekilde kullanmaktadırlar.

Okulda yapılan etkinliklerin, duyuruların paylaşıldığı bu hesaplar, son günlerde artan aktif bir kullanma oranı ile dikkatimizi çekmektedir. 

Eğitim Bir Sen EBS’den yeni müfredata besmele Allah fetva itirazı Eğitim Bir Sen EBS’den yeni müfredata besmele Allah fetva itirazı

Hesapların kullanım amacı okulun tanıtımı, erişimini kolaylaştırmak ise bu amaçla geçmişte aktif bir şekilde de kullanılan okul web siteleri var. Sosyal medya hesaplarının gördüğü işlevi okul web siteleri de rahatlıkla görebilmektedir. 

Teknoloji bağımlılığının ciddi boyutlara ulaştığı günümüzde bu konuda, Bakanlıklar bünyesinde önleyici çalışmalar yapıldığını hepimiz biliyoruz. Hatta eğitim öğretim yılı başında Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetleri kapsamında yapılacak çalışmalar belirlenirken “teknoloji bağımlılığı” Bakanlıkça hedef çalışma olarak belirlenecek düzeyde önem arz etmektedir. Hal böyle iken okullarımız adeta öğrencilerimizi daha fazla sosyal medya kullanımına sürüklemiş olmuyor mu? 

Okullarımızda sosyal medya hesaplarının kullanımı konusunda sorunlar da yaşanmaktadır. Sosyal medya hesabını kullanmakla görevlendirilen öğretmen veya idarecimiz, kendisine ekstra iş yükü olduğu gibi bir de “az-çok paylaşıldı” sorunları da yaşamaktadır. Öğretmenlerimizin arasında, kendi sınıfının daha az paylaşıldığını söyleyenler olduğu gibi sınıfındaki her etkinliğin paylaşılmasını talep edenler de olmaktadır. Sosyal medya hesabını kullanan idareci veya öğretmenimiz zaten ekstra bir iş olan bu durumda ne yapacak?  Bir de bu sorunun veli tarafı var tabi. Velilerden de kendi çocuğunun paylaşıldığı sayı ile ilgili tepkiler de olmaktadır. 

Bu sorunların sebebi okulların sosyal medya platformlarında adeta bir yarışa sürüklenmesinden kaynaklanmıştır. Devletin okulunun reklamı mı olurmuş? 

Kreş, okul öncesi ve ilkokul başta olmak üzere çocukların sosyal medyada sürekli görsel olarak yer alması ne kadar doğrudur? 

Veliler izin verse hatta talep etse bile eğitimcilerin bu konuda daha hassas olması gerekmez mi? 

Paylaşımlar bazen o noktaya geliyor ki bir etkinliğin birkaç fotoğrafını paylaşmaktan çok öteye gidiyor, her anı fotograf karelerine yansıtıyorlar. İnternet ortamı malumunuz üzere geniş bir arşiv. Belki bu arşivde bu kadar geniş yer almak istemeyenler olacaktır.

Bir de şu açıdan düşünelim lütfen. Belki veli, çocuğunun sosyal medyada yer almasını istemiyor ancak çocuğunun arkadaşları içinde etkilenmemesi izin vermek durumunda kalıyor. 

Kabul ediyoruz gözümüze hoş gelen görüntüler oluyor ancak aklımıza hoş gelmeyen taraflarını da düşünelim. Gözümüz aklımızı kandırmasın. 

Reklam yarışına girmişçesine paylaşım çılgınlığına dönen bu durum için yetkili makamların gereken çalışmaları yapması önem arz etmektedir.”dedi