Bu sigorta kaza sırasında kişinin kendi hasarını karşılamamaktadır. Sigortası yapılmayan araçlar trafik kontrolünden geçemez ve araç trafikten men edilir. Ceza ödeyerek aracın seyre devam etmesi mümkün değildir.
Zorunlu Trafik Sigortası Kapsamı
-Trafikte aracın kazaya karıştığında suçlu bulunmanız halinde karşı tarafın aracına verilen zarar Zorunlu Trafik Sigortası kapsamında karşılanır.
-Sigorta kapsamına göre karşı aracın içerisinde kaza sırasında hasar gören kişilerin de tedavisini karşılanmaktadır. Ölüm dahil Zorunlu Trafik Sigortası kapsamına girmektedir.
-Gerekli olması durumunda mahkeme giderleri, avukatlık ücretleri gibi adli işlemler de sigorta tarafından karşılanacaktır.
Zorunlu Trafik Sigortası Limitleri
Zorunlu Trafik Sigortası teminat limitleri araç türüne göre değişkenlik göstermektedir. Teminat araç ve kaza başına maddi giderler, kişi ve kaza başına sağlık giderleri ve kaza başına sakatlanma ile ölüm giderleri olmak üzere farklı limitleri kapsıyor. Her sene Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen bu teminat limitlerine tüm sigorta şirketlerinin uyma zorunluluğu vardır. 2018 Zorunlu Trafik Sigortası Limitlerine aşağıdaki tablodan ulaşabilirsiniz.

Yukarıda belirtilen tutarlar üst limit olduğundan Zorunlu Trafik Sigortası için ödenen primli doğru orantılı olarak değişkenlik gösterecektir. Kazada meydana gelen hasar sigorta primi üst limitine kadar karşılanır ve limiti aşan kadar tutar araç sahibinin sorumluluğundadır.
Zorunlu Trafik Sigortası Hesaplama Nasıl Yapılır?
Her sene Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen Trafik Sigortası poliçe teminatları sigorta şirketlerinin müşterilerine sunduğu ek hizmetlerin de dahil edilmesiyle değişkenlik gösterebilir. Zorunlu Trafik Sigortası Poliçe teminatını belirleyen bazı durumlar şöyledir:
-Aracın yaşı ve hasar geçmişi,
-Aracın markası, modeli, üretim yılı ve kullanım amacı,
-Aracın kayıtlı olduğu il,
-Poliçenin her yıl yenilenmesi yapılması gerektiğinden önceki poliçelerin zamanında yenilenip yenilenmemesi,
-Sigorta şirketinden alınacak ek hizmetlerden yararlanılmak istenildiğinde de fiyat farkı olacaktır.
Trafik Sigortası fiyatları aynı kademedeki araçlar için prim ve poliçe bedeli aynı olmakla birlikte yukarıda belirtilen değişkenlere göre her sene artmakta veya azalabilmektedir.
Trafik Sigortası Kademeli Sistem
Poliçe fiyatlarının belirlenmesinde Trafik Sigortası Kademeli Sistem önemli rol oynamaktadır. Bu kademelendirme sistemine göre ilk kez trafik sigortası yaptıran kişiler 4. kademeye dahil olur. Yıl içerisinde aracın hasar kaydına göre azalır veya yükselir. 4. kademeden 1. Kademeye doğru poliçe fiyatlarında artış görüntülenecektir. 7. kademeye doğru gidildikçe ise araç sahibi poliçe fiyatından indirimli olarak yararlanabilir. Buna göre;
0.kademe %50 zamlı, 1. kademe % 40, 2. kademe %20, 3. kademe % 10 ve 4. kademe normal fiyatlandırma üzerinden değerlendirilir. 5. kademe araçlar %10, 6. kademe % 15 ve 7. kademe %20 indirimli Trafik Sigortası Poliçesi yaptırabilir.
Kimler Trafik Sigortası Yaptırmalıdır?
Karayolları Trafik Kanunu’na göre araç sahiplerinin hukuki zorunluluğu olan Trafik Sigortası, motorlu araca sahip kişi ve kuruluşlar tarafından yaptırılmalıdır. İnsan taşımak veya eşya taşımak amacıyla kullanılan motorlu araçlar, iş makineleri, motorlu tarım araçlarının yanı sıra itfaiye, kayıt araçları, kütüphane araçları, motorlu karavan ve cenaze araçları gibi özel amaçlarla insan veya eşya taşınyan motorlu araç sahipleri de trafik sigortasın yaptırmakla sorumludur.